Múzeum Solivar je čoraz viac prístupnejšie

Múzeum Solivar je čoraz viac prístupnejšie

Prehliadka Múzea Solivar patrí medzi jedinečný zážitok, pretože zahŕňa návštevu s výkladom až štyroch objektov: Sklad soli, Gápeľ, Četerne a Varňa František. Sú určené pre jednotlivcov a skupiny, o čom svedčí každoročný nárast záujmu návštev zo strany škôl, ale aj rodín s deťmi.

Vzhľadom na súčasnú situáciu, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (ďalej len OOCR) sa rozhodla podať pomocnú ruku a priblížiť unikátne múzeum Solivar k návštevníkom aj iným spôsobom. Tohto roku pre múzeum vytvorila novú a samostatnú webstránku www.muzeumsolivar.sk, kde návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, ale aj mnohé iné zaujímavosti a v neposlednom rade aj virtuálne prehliadky. Nahliadnuť, virtuálne sa poprechádzať a pozrieť si z zblízka, resp. z iného uhla pohľadu môžete všetkých päť objektov múzea (Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňa František, Klopačka) a získať tak aspoň približnú predstavu z histórie ťažby a výroby soli v regióne Šariš priamo z pohodlia vášho domova.

 Ukážka webstránky Múzea Solivar
Ukážka webstránky Múzea S...

 Virtuálna prehliadka múzea
Virtuálna prehliadka múzea

OOCR Región Šariš v spolupráci s Múzeom Solivar každý rok vydáva aj unikátne pamätné mince – Soľnobanské toliare, ktoré sú obľúbené nielen u numizmatikov, ale aj u tých, ktorí si radi odnášajú z návštev niečo cenné. Toliar bola kedysi veľká strieborná minca razená vo viacerých obmenách v rôznych štátoch (vrátane Uhorska). Prvý toliar bol vyrazený koncom 15. storočia v Tirolsku. Soľnobanský toliar je pamätná minca inšpirovaná starými toliarmi a grajciarmi z konca 18. a začiatku 19. storočia, ktoré sa na našom území používali počas panovania cisára Františka II. Habsburského. Toliare v roku 2020 boli vydané v dvoch limitovaných edíciách s vyobrazením Varne František: Soľnobanský toliar z rýdzeho striebra (1 unca) a Soľnobanský toliar zo zliatiny zinku a hliníka (ZAMAC). Zakúpiť si ich môžete v pokladni v Múzeu Solivar, v Mestskom informačnom centre v Prešove (Hlavná 67), alebo aj poštou po dohode na emailovej adrese: info@muzeumsolivar.sk.

 Soľnobanský toliar
Soľnobanský toliar

solnobansky_toliar_01

Múzeum Solivar sa síce teší na online návštevníkov, ale samozrejme najviac na tých, ktorí prídu osobne. OOCR Región Šariš prišla s myšlienkou nového propagačného materiálu pre Múzeum Solivar a na sklonku roku 2020 pripravila ďalšiu zaujímavosť - prvú a jedinú kreslenú mapu soľného závodu Solivar, ktorá priblíži skutočný proces ťažby soli a vzhľad mnohých už zaniknutých objektov v Soľnej Bani.

 Kreslená mapa soľného závodu Solivar
Kreslená mapa soľného záv...

 Soľná Baňa
Soľná Baňa

Vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Šariš a Ministerstvu dopravy a výstavby SR sa mohli v tomto roku zrealizovať všetky tieto novinky, prostredníctvom ktorých sa múzeum Solivar bude môcť ďalej propagovať a zvýrazniť unikátnosť tejto technickej pamiatky, aby zážitok z návštevy bol u turistov v regióne Šariš dokonalý.

 Príprava novej mapy
Príprava novej mapy

Viac o múzeu Solivar sa dozviete na jeho novej webstránke: www.muzeumsolivar.sk a rovnako v audiosprievodcovi mesta Prešov (aplikácia). Viac info: http://www.gopresov.sk/prakticke-informacie/audiosprievodca/

Zdroj: OOCR Región Šariš

Pozri tiež:

NKP Solivar

Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia.