V Zámutove pribudnú singeltracky

V Zámutove pribudnú singeltracky

Obec Zámutov pripravuje novú cyklistickú atrakciu - singletrackovú trať. Bude situovaná na východnom svahu Slanských vrchov v katastri obce. Obec získala na projekt financie v rámci výzvy Prešovského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rok 2020  „Výzva pre región". OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš poskytla v rámci dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR financie na projektovú dokumentáciu. Samospráva teraz pripravuje všetky administratívne kroky, aby sa v jari začalo s výstavbou. Predpokladaný koniec realizácie I. etapy je leto 2021.

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

Prvá výstupová trasa pozostáva z 3 tratí. Prvá výstupová časť sa začína na odbočke z účelovej komunikácie v blízkosti vodného zdroja nad obcou Zámutov. Povedie pozdĺž hranice lesa a neskôr nad tokom potoka. Jej trasovanie čiastočne využíva existujúci lesný chodník. V strednej časti sa využije spevnená komunikácia údolím Zámutovského potoka v smere na Brestovú dolinu a Lengerov laz. Popri ceste sú umiestnené exponáty náučného chodníka Zámutovská kolejka. Záverečná výstupná trasa pod názvom Grimov stupák povedie z Lengerovho Lazu do najvyššieho bodu trate (778 m n. m). Stúpanie je naprojektované po vrstevniciach, väčšie prevýšenia sa zdolávajú v serpentínach. Výstupová trať je dlhá 6 810 m, z toho 2 km vedú po existujúcej spevnenej komunikácii.

Z najvyššieho bodu vedie zjazdová trasa (zelená - nenáročný terén), ktorá je hlavnou kostrou trailcentra. Trasa je navrhnutá tak, aby si návštevník užil jazdu. Chodník smeruje v hornej časti svahom južne od prírodnej rezervácie Zámutovské skaly a pokračuje južnou stranou hrebeňa vrchu Čulkov. Trasa končí na mieste štartu výstupového trailu, čím sa vytvára jednoduchý okruh.

V II. etape je navrhované prepojenie medzi zeleným a modrým trailom náročnejšou trasou vedenou v prudšom teréne. Vlnenie terénu a klopenia trate sú navrhnuté tak, aby umožňovali plynulý prejazd. Všetky prvky na trati sú navrhnuté tak, aby boli zábavné a zároveň prejazdné aj pre menej skúsených cyklistov. Zjazdová trať (červená) vedie v mierne klesajúcom južnom svahu. Trať je navrhnutá v nepríliš prudkom sklone – pre spestrenie sa striedajú pasáže s rôznym sklonom. Väčšie výškové rozdiely sú prekonané pomocou klopených zákrut. Všetky prekážky majú aj možnosť obchádzky pre menej pokročilých cyklistov.

Základné parametre:

  • Dĺžka výstupového chodníka: 6810 m
  • Sklon: 4-7%
  • Dĺžka zjazdového chodníka: 5010 m
  • Sklon: 8,2 %
  • Najnižší bod: 367 m n. m.
  • Najvyšší bod: 778  m n. m.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež:

Liečivé singletracky

Liečivé singletracky v Bardejovských KúpeľochBardejovské Kúpele sú vyhľadávanou destináciou v regióne Šariš. Okrem krásnej prírody, kúpeľnej liečby či...

Prešovské singletracky

Prešovské singletracky vznikli iniciatívou občianskeho združenia SloMBA. Veľkú zásluhu na výstavbe majú skvelí dobrovoľníci. Ako prvý bol vybudovaný s...

Cyklostopy

Cyklostopy sú lesné singletraily umiestnené pod Oslím vrchom, hneď za krásnym Ľubovnianskym hradom. Nájdete tu viac ako 12 km singletrailov poprepájaných hustou sieťou cyklistických chodníkov rôznej náročnosti.