Vynovená vilka Fontána v Bardejovských Kúpeľoch

Vynovená vilka Fontána v Bardejovských Kúpeľoch

Nová tvár vilky Fontána poteší návštevníkov

Liečebný dom Fontána sa nachádza v centre Bardejovských Kúpeľov, medzi Kolonádou a nákupným strediskom. Vynovená vilka skrášlila rozsiahly areál známych kúpeľov.

Vila Fontána je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1971. Presný dátum postavenia nie je známy, predchádzajúce názvy vilky sú Blumenfeld, Lehner, Légia. Na vilke prebehla v r. 2023, od júla do začiatku októbra, rekonštrukcia s kompletnou rekonštrukciou fasády, vybudovaním nového balkóna, úpravou okolia a zhodnotením celej stavby. Po rekonštrukcii sa výrazne zvýšil štandard ubytovania a kúpele vo vynovenej Fontáne získali ďalšiu fotogenickú stavbu s historickým  typicky kúpeľným výzorom.

Vila Fontána_Bardejovské Kúpele (2)

Pri rekonštrukcii kúpele spolupracovali s Krajským pamiatkovým úradom v Prešove, ktorý celú rekonštrukciu monitoroval, navrhol farbu na strechu, fasádu aj sokel a jeho zástupcovia sa pravidelne zúčastňovali na kontrolných dňoch. 

Štandard ubytovania sa zvýšil hlavne tým, že v budovách už nie je vlhko, lebo celá fasáda je zateplená a odizolovaná. Vybavenie izieb sa zlepšilo tým, že sa kúpili nové LED televízory a dotiahla optika do objektu s WIFI pokrytím na izbách. Interiér sa nemenil a vilka ostáva na úrovni 2**+.  Klienti už túto jar môžu používať na slnenie zadné balkóny a tešiť sa z nového trávnika. Celkové náklady na rekonštrukciu Fontány boli vo výške cca 270 000 EUR zo zdrojov spoločnosti Bardejovské kúpele a.s. 

Vila Fontána_Bardejovské Kúpele (3)

Patria k špičke

Bardejovské Kúpele patria v súčasnosti k špičke slovenského kúpeľníctva.

V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

bardejovske kupele

Známe už po stáročia

Kúpele si vychutnávala cisárovná Alžbeta, ale aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Múzeum Sisi v Bardejovských kúpeľoch

V 19. storočí boli Bardejovské kúpele centrom oddychu a spoločenského vyžitia. Liečivá sila minerálnych vôd, priaznivá poloha v malebnom údolí obklope...

Kúpele ponúkajú viaceré štandardy ubytovania, od jednoduchých viliek, cez liečebné domy, až po moderné kúpeľné hotely. V posledných 10 rokoch rekonštruovali a vynovili svoje hlavné kúpeľné domy – kompletne Alexandra a Alžbetu, značne zmodernizovali aj Ozón a Astóriu. Pre návštevníkov sú k dispozícii okrem liečebných procedúr aj wellness centrá v hoteli Alexander alebo v hoteli Ozón. 

Hotel Alexander

Rekonštrukciami prechádzajú aj vilky (penzión František) a zmodernizované bolo Balneocentrum. Bardejovské Kúpele sú nielen oázou zdravia a kľudu, ale aj jedinečným miestom na aktívne trávenie času. Z Prešova je to 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (78 km), z Popradu 90 minút (100 km).

28. 3. 2024, Zdroj: OOCR Šariš - Bardejov

 

POZRI TIEŽ:

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Expozícia VÝCHOD - VÁŠ CAMP na Caravan Bike Travel 2024

Prešovský a Košický samosprávny kraj spojili sily a na veľtrhu Caravan Bike Travel 2024 sa predstavili pod spoločnou značkou VÝCHOD – VÁŠ CAMP.

Spoznávaj a zaži Tatry s novou kartou zliav

Regionálna karta TATRY Card je kľúčom k vašim novým zážitkom v Regióne Vysoké Tatry, s ktorou môžete „ochutnať“ a vyskúšať rôzne aktivity, ktoré náš región ponúka.