Cestovali od Báthory k Drugethovi

Cestovali od Báthory k Drugethovi

Infocesta na Hornom Zemplíne

Aktéri a zamestnanci pôsobiaci v oblasti cestovného ruchu spoznávali počas jednodňovej infocesty ďalšie krásy Horného Zemplína. Kým v jari spoločne precestovali stropkovský a medzilaborský okres, na jeseň sa vybrali po stopách grófky Báthory a rodu Drugethovcov.

Inšpirujte sa ich cestou aj vy a spoznajte zaujímavé miesta regiónu Horný Zemplín a Horný Šariš.

"Naše prvé kroky viedli do Domu ľudových tradícií v Zámutove, kde sme mali možnosť okrem iného vidieť predmety, ktoré sa kedysi bežne používali v domácnosti. Manželia Višňovskí, ktorí sa o vznik Múzea u Cetky, ako dom mnohí nazývajú, pričinili, nám porozprávali aj zaujímavé historky spájajúce sa tamojším už neexistujúcim kaštieľom. Následne sme sa presunuli do lyžiarskeho strediska Zámutov SKI Resort, o ktorom nám viac prezradil jeho prevádzkovateľ Matúš Michľo," informovala o infoceste Michaela Zdražilová, riaditeľka OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš.

infocesta 4

 

Navštívili aj Kostol sv. Štefana kráľa v Novej Kelči, ktorý je zaujímavý tým, že je situovaný pod hladinou Domaše. Otec Roman Matisovský priblížil, aký je o tento objekt záujem zo strany turistov najmä v lete, kostolík je však vo veľmi zlom stave a vyžaduje si rekonštrukciu. Ďalšiu zastávku absolvovali na hrade Čičva v obci Sedliská, históriu ktorého nám predstavil jeho kastelán Ľubomír Hutka. Vedeli ste, že tento hrad kedysi patril aj rodine Báthory a že grófka Alžbeta sa vydávala za Františka Nádasdyho v neďalekom Vranove nad Topľou?

inficesta 3

O ďalšom významnom rode, ktorý kedysi panoval na území dnešného Horného Zemplína, sa máte možnosť dozvedieť viac pri prehliadke renesančného kaštieľa v Humennom. Drugethovci boli vášniví cestovatelia, o čom svedčí vzácny inventár v interiéri tejto národnej kultúrnej pamiatky.

infocesta 1

 

"Infocestu plánujeme organizovať aj v budúcom roku, kedy by sme chceli prebádať ďalší nádherný kút nášho regiónu, a to Národný park Poloniny. Je veľmi dôležité, aby aktéri a hlavne zamestnanci v oblasti CR vykonávali svoju prácu nie preto, že musia, ale preto, že chcú. Často sú to práve oni, ktorí sú prvým kontaktom turistu s daným územím. Infocesta má za cieľ rozšíriť ich obzory v oblasti ponuky atraktivít či produktov CR, ktoré sa v území ich pôsobnosti nachádzajú. Je dôležité, aby návštevníka lákalo územie aj v ďalšom období, preto je potrebné s ním komunikovať o ďalších možnostiach trávenia voľného času na Hornom Zemplíne, a to aj mimo nášho mesta, rezortu či atraktivity," uviedla Zdražilová.

infocesta 2

 

Pracovníkom v tejto oblasti sa aj takýmto spôsobom snažíme vysvetliť podstatu filozofie, ktorá spočíva v tom, že ak návštevník v území zostane, zostanú tu aj jeho financie. Často sú totiž za atraktivitami ochotní bez problémov vycestovať. Len musia vedieť kam. Veríme, že aj takýmto spôsobom dokážeme budovať vzťah aktérov a zamestnancov pôsobiacich v CR k územiu, v ktorom žijú a pracujú, čo sa pozitívne prejaví na skvalitnení poskytovaných služieb.

 

Aktivita bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš

 

POZRI TIEŽ:

Vynovená Zimná výzva

Všetko, čo potrebuješ vedieť o Zimnej výzve. Ako sa zapojiť, pravidlá a lokality.

Víťazné fotografie Choď a foť 2022

Pozrite si najkrajšie fotografie Prešovského kraja ocenené odbornou porotou.

Desať rokov KOCR Severovýchod Slovenska

Posledné roky ovplyvnené pandémiou boli pre cestovný ruch mimoriadne náročné, preto aj naše aktivity aktuálne smerujú k opätovnému získaniu pozornosti návštevníkov.

TOP výlety:

Všetky výlety