Kam na bežky v Prešovskom kraji?

Kam na bežky v Prešovskom kraji?

Naprieč Severovýchodom Slovenska na bežkách

Zdá sa, že zima konečne dorazila aj do končín Prešovského kraja. Hoci sú pre koronavírus lyžiarske strediská zatvorené, sneh si môžeme užiť iným spôsobom. Pri obmedzených možnostiach cestovania nám dnes dávajú najväčšiu slobodu bežky.

Prešovský kraj ponúka nádherné trate v čarokrásnej zasneženej prírode.

Trasy pre bežecké lyžovanie v Tatrách

Najväčším areálom bežeckého lyžovania v Tatrách je Štrbské Pleso. Ponúka 7 profesionálne upravovaných bežeckých okruhov v dĺžke od 0,5 do 5 km. Za obvyklej sezóny sa tu usporadúvajú preteky profesionálov i amatérov. Areál bežeckého lyžovania SNOW je vďaka umelému zasnežovaniu možné využívať počas celej zimnej sezóny.

Strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a okolie ponúkajú spolu viac ako 30 km bežeckých tratí ľahkej a strednej náročnosti. Na svoje si tu prídu pokročilí, ale aj začiatočníci.

Golfový areál Black Stork vo Veľkej Lomnici sa v zime mení na príjemný bežkársky areál s viac ako 10 km tratí a cyklochodník medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou v zimnom období predstavuje 9 km nenáročnú bežeckú trať.

 Zdroj: Relaxmagazin.sk
Zdroj: Relaxmagazin.sk

Trasy pre bežecké lyžovanie v okolí Sniny

V Sninskom okrese a okolí sa nachádzajú dve zaujímavé bežkárske trasy - okolo Morského oka s dĺžkou 22 km a ďalšia vedie zo Zemplínskych Hámrov po trase Sninskej úzkokoľajky k lokalite Pri Umretom. Pokračovať možno aj smerom na Kolonicu. Bežkári obľubujú tiež okolie obce Runina. Zaujímavou, ale skôr pre backcountry bežky, môže byť aj trasa z Novej Sedlice na Medovú babu.

Trasy pre bežecké lyžovanie v okolí Bardejova a Svidníka

Táto oblasť ponúka 3 trasy pre nenáročných bežkárov

1. trasa: Ostrá Hôrka - Bardejovské Kúpele (4km)

2. trasa: Vila Orlík - Čerešňa Bardejovské Kúpele (7km)

3. trasa: Sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele - Kyslíková cesta - jazierko Bardejovské Kúpele (3km)

Pre aktívnych bežkárov sú v ponuke tieto trasy:

1. trasa: chodník Vila Orlík- Čerešňa- Tri studničky – kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km)

2. trasa: Bardejovské Kúpele smer Hrad Zborov – Zimná studňa – Jazierko (5 km)

Trasy pre bežecké lyžovanie v Slanských vrchoch

1. trasa: Sigord (490 m n.m.)-Hanušovské sedlo-Javornícka poľana (960 m n.m.)-chata Fricka-Šťavica (520 m n.m.)-Výhľadová svažnica (800 m n.m.)-Ruská Nová Ves (420 m n.m.) (18 km )    

2. trasa: Zlatá Baňa (590 m n.m.) - Kunderov - Tichá svažnica - sedlo Grimov laz - vysielač Dubník (874 m n.m.) - Zlatá Baňa - dolina Delne - pod Zbojníckym hradom - Ruská Nová Ves (420 m n.m.) - Stavenec-Solivar (280 m n.m.) (54 km )    

3. trasa: Sigord (490 m n.m.) - Racová dolina - Bodoň (855 m n.m.) - Pusté pole - Zlatá Baňa (590 m n.m.) - dolina Delne - pod Zbojníckym hradom-Ruská Nová Ves (420 m n.m.) (33 km ) 

Trasy pre bežecké lyžovanie v okolí Braniska

Trasa: Branisko(751 m n.m.) - sedlo Smrekovica (1074 m n.m.) - Lačnov (780 m n.m.) - sedlo pod Magurov(992 m n.m.) - sedlo pod Bachurňou - Javor (931 m n.m.) - sedlo pod Marduňou (740 m n.m.) - Dubovické žliabky - Dubovica  (420 m n.m.) - Lipany (35 km )

Trasy pre bežecké lyžovanie v okolí Pienin 

1. trasa: Malý pieninský okruh v areáli Kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka – nenáročný okruh (1,5 km)

2. trasa: Trasa prielomom Dunajca – ľahká bežecká trasa, vhodná pre rodiny s deťmi, ktorá vedie z Červeného Kláštora do obce Lesnica a späť (15 km)

3. trasa: Lesnica – Červený Kláštor a späť – náročná bežecká trasa pre skúsených a vytrvalých bežkárov, ktorá vedie zväčša cez les z obce Lesnica do Červeného Kláštora v dĺžke (8, 8km)

4. trasa: Lesnica - pred penziónom Chata Pieniny sa nachádzajú upravované bežecké stopy s dĺžkou (10 km)

 Zdroj: Relaxmagazin.sk
Zdroj: Relaxmagazin.sk

Trasy pre bežecké lyžovanie v okolí Severného Spiša 

1. trasa: Vyšné Ružbachy – Kamienka – mierne náročná bežecká trasa (11,5 km)

2. trasa: Okruh v obci Kamienka – ľahká bežecká trasa v obci Kamienka s dĺžkou okruhu (10 km)

3. trasa: Okruh Ľubovnianske kúpele – mierne náročný okruh po trase európskej špičky psích záprahov s peknými výhľadmi na celú dolinu s dĺžkou okruhu (7 km)

4. trasa: Stará Ľubovňa – Hniezdne – ľahká bežecká trasa vhodná pre rodiny s deťmi popri rieke Poprad z mesta Stará Ľubovňa do obce Hniezdne k Nestville Parku a späť s dĺžkou okruhu (6,6 km)

5. trasa: Okruh lesoparkou pod hradom Ľubovňa – mierne náročná bežecká trasa s dĺžkou okruhu (3,5 km)

V Spišskej Starej Vsi sú k dispozícií upravené bežecké lyžiarske trate na futbalovom štadióne a na ploche za ZŠ v Spišskej Starej Vsi.

Stredisko BACHLEDKA Ski & Sun ponúka bežeckú trasu po hrebeni s krásnymi výhľadmi na Belianske Tatry.

Levoča Nordic Centrum je športový areál zameraný na bežecké lyžovanie v krásnom prostredí Levočských vrchov. Ponúka upravované trate rôznej obtiažnosti od 400 m do 5 km s výhľadmi na klenoty Slovenska – Spišský hrad a Vysoké Tatry.

 

Pravidlá bežkovania

 

Pozri tiež:

 

TOP výlety:

Všetky výlety