KOCR spustila projekt Otvorené chrámy

KOCR spustila projekt Otvorené chrámy

Drevené chrámy sú svetovým klenotom Prešovského kraja

Na území Prešovského kraja nájdu návštevníci vyše tri desiatky drevených kostolov, ktoré tvoria osobitnú skupinu sakrálneho a pamiatkového fondu Slovenska. Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, preto počas tejto sezóny, spustila projekt Otvorené chrámy. Jeho cieľom je sprístupniť architektúru drevených chrámov širokej verejnosti.

KOCR Severovýchod Slovenska realizuje projekt spoločne s Gréckokatolíckym arcibiskupstvom Prešov a Prešovským samosprávnym krajom.

 Drevený chrám v Ladomirovej, Zdroj: Andrea Cuperová
Drevený chrám v Ladomirovej...

„Drevené chrámy patria medzi najväčšie poklady Prešovského kraja. Ich jedinečnosť spočíva najmä v architektúre a výstavbe. Mnohé z nich sú postavené bez použitia jediného klinca. Projektom Otvorené chrámy by sme radi zvýšili návštevnosť v týchto kostoloch a tiež dostali do povedomia verejnosti informácie o ich histórii,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

V pilotnej fáze je do projektu zapojených, symbolicky, sedem chrámov. Štyri z nich sú zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ide o Gréckokatolícky drevený chrám sv. Michala v Ladomirovej, Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v Bodružali, Rímskokatolícky drevený kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove a Drevený artikulárny kostol v Kežmarku. Do projektu je tiež zapojený Gréckokatolícky drevených chrám sv. Lukáša v Tročanoch, Gréckokatolícky drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky v Miroli a Gréckokatolícky drevený chrám sv. archanjela Michala v obci Uličské Krivé.

„Záujemcovia nájdu detailné informácie o týchto kostoloch na našej stránke www.severovychod.sk. Osobitne pre tieto kostoly, sme pripravili brožúru, ktorá obsahuje komplexný produkt cestovného ruchu s informáciami o možnostiach ubytovania a stravovania v okolí, ako aj ďalšími tipmi na návštevu ostatných turistických atrakcií,“ dopĺňa Janoško.

 Drevený chrám v Bodružali, Zdroj: Jano Štovka
Drevený chrám v Bodružali,...

KOCR Severovýchod Slovenska pracuje v tomto roku aj na materiáli, ktorý zmapuje všetky drevené chrámy v Prešovskom kraji. Návštevníci tak budú mať v roku 2021 informácie o drevených sakrálnych pamiatkach prehľadne spísané na jednom mieste.

Autor: František Baláž, KOCR Severovýchod Slovenska

Pozri tiež: