Leto vo Vysokých Tatrách

Leto vo Vysokých Tatrách

Príďte spoznať najmenšie veľhory sveta v srdci Európy. Blahodarne účinky prírody, horská klíma, skvelé podmienky na športovanie, vysokohorská turistika, množstvo kultúrnych podujatí či atrakcií nájdete v regióne Vysoké Tatry.

Ostrva (Vysoké Tatry). Foto: Wikipédia – autor: Jerzy Opioła – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0
Ostrva (Vysoké Tatry). Foto:...

Vysoké Tatry ponúkajú viac ako 600 km značkovaných turistických trás. Chodníky prechádzajúce dolinami umožňujú výstup až k 13-tim vysokohorským chatám, ku niektorým náročným i menej náročným vrcholom či prechodom cez sedlá. Pustiť sa môžete aj do hľadania 52 Tatranských unikátov www.tatranskeunikaty.sk.

Chata na Zelenom plese
Chata na Zelenom plese

Nástup na vysokohorské túry si môžete uľahčiť lanovkami v strediskách Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso, kde vás počas leta čaká množstvo rodinných, dobrodružných, či oddychových aktivít. Vyviesť sa môžete napríklad lanovkou zo Skalnatého Plesa do Lomnického sedla do výšky 2 190 m n. m. a „objaviť nový štít“ Veľkú Lomnickú vežu. Lanovkou sa pohodlne dopravíte aj na Lomnický štít do výšky 2 634 m n. m. Najvýhodnejšie lístky nakúpite online na www.gopass.travel

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

Okrem turistických trás pre peších ponúkajú Vysoké Tatry až 300 km značených cyklotrás. Novinkou sú dve nové cyklotrasy vhodné pre rekreačných cyklistov - z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny v dĺžke viac ako 8,7 km a cyklotrasa z Nového Smokovca do Tatranských Zrubov v dĺžke viac ako 1,1 km.  Zdatnejší cyklisti môžu vyskúšať trate pod najvyššie štíty Tatier a to na Popradské pleso, Sliezsky dom či Hrebienok. K dispozícií je široká ponuka služieb požičovní – bikov, e-bikov, kolobežiek, kde nájdete potrebné vybavenie na cykloturistiku www.regiontatry.sk.

 Foto: Tomáš Hájek
Foto: Tomáš Hájek

Rodinami a deťmi obľúbené Tatranské rozprávkové putovanie nechýba ani toto leto. Na malých aj veľkých čaká Denník Dobrodruha s množstvom noviniek, rozprávok, zaujímavých hlavolamov a indícií v teréne, ktoré vás prevedú celým regiónom www.tatry.sk.

Denník Tatranského dobrodruha
Denník Tatranského dobrodruh...

Turistika za výhľadmi

Len vo Vysokých Tatrách nájdete sprístupnených až 7 štítov nad 2 000 m n. m. so značeným turistickými chodníkmi. Zdatnejší návštevníci sa môžu vydať na Slavkovský, Jahňací aj na Kôprovský štít, na Východnú Vysokú, Predné Solisko, Rysy aj na najznámejší symbol Slovenska – Kriváň a vychutnať si výhľady zo samého vrcholu tatranských štítov. Ak ste už všetky dostupné štíty prešli, môžete si vychutnať skutočne nezabudnuteľné výhľady aj v sprievode profesionálneho horského vodcu, či už na najvyhľadávanejší Gerlach, Lomnický alebo Ľadový štít. Menej známe vrcholy sú Bradavica, Satan, alebo Prostredný hrot a mnohé iné.

 Foto: Martin Kolba
Foto: Martin Kolba

Zábava v Tatrách

Milovníci zábavy sa môžu tešiť na člnkovanie na Štrbskom Plese, či na jazdy horskými kárami. Tatranský región ponúka veľa možností na individuálnu návštevu. K dispozícii sú zaujímavé interaktívne galérie Tricklandia, Tatry vnútri, múzeum Tanapu, Belianska jaskyňa či historické pamiatky ako Kostol svätého Juraja v Spišskej Sobote alebo Kostol svätého Egídia v Poprade.

 Foto: Marek Hájkovský
Foto: Marek Hájkovský

Región Vysoké Tatry je miestom, kde môžete nájsť nielen krásnu prírodu a turistické atrakcie, ale aj liečivé účinky pre váš zdravotný stav. Tatry ponúkajú množstvo možností pre športové aktivity, ako sú turistika, beh, cyklistika, nordic walking a mnoho ďalších.

Európske mesto športu

V meste Poprad nebude núdza o vrcholové športové zážitky, pretože sa v roku 2023 môže pýšiť titulom Európske mesto športu. Toto prestížne ocenenie je výsledkom skvelej športovej infraštruktúry, či podpory športových aktivít na území mesta. Tešiť sa môžete na viaceré prestížne športové podujatia v exteriéri či na modernom hokejovom a futbalovom štadióne, v multifunkčnej hale Aréna v Poprade, alebo modernom plaveckom centre v AquaCity Poprad.

Poprad

Vstupná brána do Vysokých Tatier. Aj takto prezývajú mesto Poprad, kde nájdete mnoho príležitostí ako si spríjemniť čas. Tatranská galéria Sídli v b...

Oživená Tatry Card

Oskenujte QR kód a vydajte sa za tatranskými zážitkami s výhodnými zľavami.

Tatry Card
Tatry Card

Domáci odporúča        

Lucia Blašková, riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry 

Netradičné miesto v regióne, ktoré mám rada: Toto je ťažká otázka, keďže ako riaditeľka pôsobím vo Vysokých Tatrách, a tu človek nevie, kde má skôr pozerať a kam ísť. Netradičné je pre mňa bez preháňania každé miesto v Tatrách, Tatry sú výnimočná destinácia.  

Foto: Blašková

Obľúbená turistika: Moje obľúbené miesta na víkendový obed – kávu, prechádzku, sú tatranské chaty – najmä Zbojnícka a Téryho, tam chodievam najčastejšie. Ako trochu väčší kondičný challenge, ale odporúčam napríklad túru na Bystrú lávku.

Teryho chata
Teryho chata

Zážitok, ktorý si nenechám ujsť: Keďže my Tatranci  v týchto klimatických podmienkach potrebujeme byť otužilí, za mňa je to otužovanie na Kvetnici v zime, kryoterapia počas celého roka. Z podujatí – niektorý z hokejových zápasov v Poprade, všetko samý ľad. :)

 

KAM ZA VODOU:

Popradský aquaparku Aquacity – Poprad ponúka wellness zážitky, zábavu v 14 vonkajších a vnútorných termálnych bazénoch,  tobogánoch či na viac ako 350 atrakciách. Každý deň počas leta vám pobyt v aquaparku spestria animátori a počas víkendov sú pripravené tanečné, hudobné i vzdelávacie programy. Športuchtiví návštevníci môžu využiť špičkové plavecké centrum s 50 m bazénom s modernými technológiami, či kryocentrum, ktoré ponúka nadštandardné služby v oblasti zdravia. www.aquacity.sk

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

 

TOP podujatia Región Vysoké Tatry

Vysoké Tatry a podhorie:

17.6 – 24. 9. 2023 - Tatranské historické električky, Vysoké Tatry     

24.6. – 1. 9. 2023 - Tatranské kultúrne leto, S. Smokovec – T. Lomnica

30.6. – 2. 9. 2023 - Popradské kultúrne leto, Poprad

1.7. – 3. 9. 2023 - Víkendové rozprávkové a animačné programy, Aquacity Poprad              

8.7. 2023 - Tatranský Oldtimer, Tatranská Lomnica               

9.7. 2023 - Malý Štrbský maratón, Štrba               

13.7. – 16. 7. 2023 - Rezbárske sympózium, Štrbské Pleso                                                                

15.7. 2023 - Memoriál Jána Stilla, Nová Lesná

15.7. – 16. 7. 2023 - Ľudové umelecké remeslá, Štrbské Pleso                                                         

22.7. 2023 - Benátska noc, Štrbské Pleso

29.7. – 30. 7. 2023 - Medvedie dni, Hrebienok

29.7. – 30. 7. 2023 - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou, Lipt.Teplička

1.8. – 5. 8. 2023 - Made in Slovakia - festival SVK kultúry, Poprad

5.8. 2023 - Red Bull 400, Štrbské Pleso        

7.8. – 13. 8. 2023 - Smokovecké trhy umenia a zábavy,Starý Smokovec

11.8. – 13. 8. 2023 - Goralské folklórne slávnosti, Ždiar

12.8. 2023 - Škoda Horal MTB maratón, Svit

26.8. 2023 - Beh za Tatry, Štrbské Pleso               

1.9. 2023 - Záver Tatranského kultúrneho leta, Tatranská Lomnica

1.9. 2023 - Záver Popradského kultúrneho leta, Poprad               

1.9. – 3. 9. 2023 - Balónová fiesta, Veľká Lomnica

9.9. 2023 - Deň histórie a tradícií, Podtatranské múzeum v Poprade

15.9. – 16. 9. 2023 - Svetový pohár v Nordic Walking, Štrbské Pleso  

 

Viac nájdete na: www.regiontatry.sk

                          

POZRI TIEŽ:

..................................

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.