NAJ PRODUKTY CR 2019

NAJ PRODUKTY CR 2019

Prehľad nominovaných produktov

Pozrite si prehľad nominovaných produktov na ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2019 – v kategórii NAJ produkt. Organizátorom ocenenia je KOCR Severovýchod Slovenska. Nominácie zasielala organizátorom odborná i laická verejnosť do 30. novembra 2019.

Sme veľmi radi, že ja touto cestou sa verejnosť dozvie o zaujímavých projektoch, miestach, ktoré sa v kraji nachádzajú. 

SVS---naj-v-cr-2019---WEB-1920x600px

Pozrite si nominácie a rozhodnite aj vy !

Z nominovaných produktov vyberie jedného víťaza verejnosť v online sms hlasovaní od 13. 12. 2019 do 13. 1. 2019 (do 12.00h) na stránke www.severovychod.sk. Zároveň nominácie NAJ produktov posúdi aj odborná porota, ktorá taktiež vyberie víťaza/resp. víťazov kategórie.

 

CHODNIK OBCHOD NA KORZE, Sabinov

Miesto, lokalizácia produktu: Sabinov (Námestie slobody)

Chodník má obrovský potenciál pritiahnuť veľké množstvo návštevníkov do „oscarového mesta“ Sabinov, kde sa kultový film Obchod na korze v lete v roku 1964 natáčal a ktorý, ako prvý cudzojazyčný film získal prestížne ocenenie americkej filmovej akadémie, pre vtedy ešte československú kinematografiu, prvého Oscara. Pointa projektu spočíva v presnom označení trasy pomocou 11 filmových pásov, vyrobených z nerezovej ocele, na ktorých sú informácie o danej filmovej scéne vypálené laserom v troch svetových jazykoch (SK, EN, DE). Okrem toho sa na filmovom páse nachádza aj inovatívny prvok QR kód, ktorý vás dostane pomocou mobilného zariadenia, ako je smartfón alebo tablet priamo do deja filmu a scény, ktorá sa natáčala na konkrétnom mieste, na ktorom sa práve nachádzate. Tento projekt má unikátny rozmer, ktorý v sebe spája moderné technológie prepojené na unikátny kultový oscarový film, čím vytvára z mesta Sabinov najväčšie online open-air filmové anti-fašistické múzeum na Slovensko a možno aj v Európe.

 

POPRADSKÉ KULTÚRNE LETO

Miesto, lokalizácia produktu: mesto Poprad

Popradské kultúrne leto sa svojou atmosférou stalo až neodmysliteľnou súčasťou letnej sezóny. Svojím bohatým a pestrým programom láka nielen samotných obyvateľov mesta Poprad, ale aj divákov zo širokého okolia. Popradské kultúrne leto je podujatie, ktoré svojou žánrovou rôznorodosťou príde na chuť každému, či už milovníkovi hudby, tanca, spevu alebo divadlu a filmu. Počas dvoch mesiacov jeho javiskom znejú tóny domácich aj zahraničných umelcov, z mikrofónu počuť zvučné mená a mestom sa ozýva potlesk divákov. Každoročne sa postará o nezabudnuteľný kultúrny zážitok a prekvapí nejednou novinkou. Podujatie v rámci Popradského kultúrneho leta v roku 2019 navštívilo približne 80 tis. divákov.

--

 

DREVENÝ MOST - Šarišský hrad

Miesto, lokalizácia produktu: horný hrad, hrad Šariš

Most na hrade Šariš je výnimočný svojou konštrukciou. Zámerom bolo postaviť na hrade Šariš drevený most na horný hrad pôvodnou tesárskou technológiou tak, aby spájal nádvorie s horným hradom. Most je z dubových hranolov, spájaný tesárskymi spojmi, čapovaním a dlabaním. Všetky spoje sú potom ešte spojené dubovými klincami. V celom moste nie je jediný kovový klinec. Proti poveternostným vplyvom je chránený náterom z ľanového oleja. Rozmery: dĺžka 11 metrov, šírka 2,20 metra. Most je konštruovaný ako bezbariérový.

gg

 

VISIT POPRAD

Miesto, lokalizácia produktu: mesto Poprad

Ponuka sprevádzaných prehliadok MIK Poprad je nielen novým produktom, ktorý rozvíja podnikateľskú činnosť organizácie, ale aj vytvára a spestruje celkovú ponuku cestovného ruchu v meste Poprad, prezentuje kvality a zaujímavosti mesta Poprad novým spôsobom, propaguje mesto návštevníkom, ale tiež zvyšuje povedomie domácich obyvateľov o možnostiach voľnočasových aktivít turizmu v meste.

MIC Poprad

 

VIVA ITALIA, POPRAD

Miesto, lokalizácia produktu: mesto Poprad

Viva Italia je festival gastronómie a kultúry, ktorý každoročne mení centrum mesta Poprad na malé Taliansko. Jedinečná pouličná talianska atmosféra je reprezentovaná tradičnou chuťou a vôňou Stredozemia, produktami, kultúrnymi vystúpeniami a tradíciami z rôznych regiónov Talianska, ktoré tento rok doplnili aj folklórne vystúpenia žiakov popradských základných škôl. Festival natoľko oslovil návštevníkov, že sa rozrastá aj za hranice Popradu. V roku 2019 sa k festivalu pripojili mestá Levoča a Kežmarok, čo podporilo nielen medzinárodnú spoluprácu dvoch kultúr, ale aj celkový rozvoj regiónu.

Viva Italia

 

DREVENÝ MEGAFÓN

Miesto, lokalizácia produktu: Kataster obce Zlatá Baňa (Slanské vrchy)

Spev vtákov, šum stromov či zvuk lesa. Na to všetko sa môžu tešiť milovníci prírody vďaka 4-metrovému drevenému megafónu. Keď si doň človek sadne, znásobia sa mu zvuky okolitej prírody, čo pôsobí blahodarne na dušu. Unikátnu atrakciu neďaleko Prešova nájdete v Slanských vrchoch.

Drevený megafón stojí neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, približne jeden km za obcou Zlatá Baňa v Temnom lese 200 m od altánku a ohniska.

Megafón nemá v strednej ani západnej Európe konkurenciu. Podobný majú iba Estónci. S nápadom vytvoriť ho prišli štyria mladíci z občianskeho združenia Hlas lesa. Ich cieľom je dostať viac turistov do atraktívnych častí lesa na východe našej krajiny. Verejnosti bola atrakcia sprístupnená 1. septembra 2019. Do megafónu si môže človek sadnúť a okamžite nasávať zvuky prírody. Obrovská 2,5 tonová stavba má tvar deväťhranného ihlanu, a to zámerne.

Jadro megafónu tvorí sedem prstencov, ktoré pozostávajú celkovo zo 63 častí. Prstence sú prepojené tromi štvormetrovými hranolmi. Tento tvar má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý sedí v blízkosti tohto bodu, počuje zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí.

Drevený megafón Zlatá Baňa 1_ zdroj Plzeňský Prazdroj Slovensko

 

„LA FEMME FATALE“ Hradu Ľubovňa

Miesto, lokalizácia produktu: Hrad Ľubovňa

Ženy od nepamäti tvorili súčasť dejín hradu Ľubovňa, hoci ich miesto v dejinách sa veľa ráz opomínalo. Dejiny hradu boli doteraz venované predovšetkým mužom – majiteľom, správcom, potomkom, väzňom... I keď boli všade prítomné ženy, ich prítomnosť bola väčšinou zahalená rúškom tajomstva. Bol to však osud, ktorý ich často privial na Ľubovniansky hrad. Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“ zachytáva osudy žien. Približuje ich vo svetle rôznych etáp života – ako roztomilé dieťa, milujúcu matku, dokonalú manželku a ozdobu svojho muža alebo ako dôstojnú dámu a vdovu.

Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“ bola pre verejnosť sprístupnená 28. apríla 2019, kedy sa otvárala letná turistická sezóna na hrade. Autorkou výstavy je Mgr. Františka Marcinová, PhD., ktorá si inštaláciou výstavy splnila malý sen. Prípravné fázy výstavy prebiehali už od konca roka 2018, avšak samotná inštalácia sa začala v marci 2019. Aj táto výstava určite napomohla ak tomu, že v roku 2019 navštívilo hrad Ľubovňa celkovo neuveriteľných 211 000 návštevníkov. Výstava bola pôvodne plánovaná len na sezónu 2019, neskôr sa predĺžila do konca roka, ale po dlhšej diskusii a prieskume záujmu sa výstava presúva aj na ďalší rok, resp. rok 2020. 

La femme fatale HRADU ĽUBOVŇA

 

KEĎ SVETLO V NOCI BDIE, Skanzen Svidník

 Miesto, lokalizácia produktu: Národopisná expozícia v prírode (skanzen) SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Cieľom projektu Keď svetlo v noci bdie bola iluminácia a ozvučenie drevenej sakrálnej stavby východného obradu nachádzajúcej sa v areáli Národopisnej expozície v prírode SNM – MUK vo Svidníku. Chrám je najvyššie osadeným objektom v širokom okolí. Z dôvodu absencie verejného osvetlenia bol v nočných hodinách neviditeľný nielen pre občanov mesta, ale aj turistov prechádzajúcich po hlavnom  cestnom ťahu. Súčasťou projektu bola aj inštalácia ozvučovacej techniky s cieľom spríjemniť návštevníkom obhliadku chrámu navodením atmosféry prebiehajúcej liturgie.

Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva – Dňa ľudových tradícií a Pirohy 2019 (8. 9. 2019) sa konalo slávnostné rozsvietenie dreveného chrámu ako odkaz Európskeho roku kultúrneho dedičstva 2019 s cieľom zvýšenia kultúrneho potenciálu regiónu kreatívnou prezentáciou dedičstva našich predkov.

ked svetlo v noci bdie

 

TATRY ICE MASTER, HREBIENOK

Umenie práce s ľadom, talentovaní ľudia,  50 ton ľadu, ľadoví sochári z desiatich krajín sveta, dve ľadovo – ohňové show, množstvo nadšených návštevníkov a ľadové sochy ochránené kupolou – takto nejako by sme ohli definovať další úspešný, v poradí už 7. ročník podujatia TATRY ICE MASTER.

12.-13.1.2019 hostil Hrebienok vo Vysokých Tatrách neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch TATRY ICE MASTER 2019, ktorých sa tento rok zúčastnilo 10 tímov zo Slovenska, Ruska, Poľska, Česka, Rakúska ale aj z Walesu, Holandska, Lotyšska, Mongolska, a Japonska.

 

 

POKUŠENIE SPIŠA

Miesto, lokalizácia produktu: Nesville Park Hniezdne 

POKUŠENIE SPIŠA – tak nazvali svoj projekt žiaci študijného odboru hotelová akadémia na SOŠ Jarmočná 108 v Starej Ľubovni. Už po piatykrát zapojili do súťaže TOP turistická destinácia regiónu, ktorú vyhlásilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V rámci projektu Pokušenie Spiša Nestville Park Hniezdne žiaci spracovali propagačné materiály, ktoré pozostávali z videovizitky vo forme „reklamného spotu“, plagátu s fotografiami vybranej destinácie a powerpointovej prezentácie s hovoreným slovom. Spracovaním projektu žiaci chceli širokej verejnosti predstaviť destináciu nášho regiónu v ktorej môžeme objaviť čaro jedného z najkrajších kútov severného Slovenska, kde v roku 2012 vyrástla expozícia liehovníctva a tradičných ľudových remesiel. Vybranú destináciu odprezentovali aj tematicky ladeným stánkom na národnom výstavisku Agrokomplex v Nitre, kde ponúkali širokej verejnosti letáky, katalógy, suveníry, ochutnávku čokoládových špecialít a taktiež drobné sladkosti, ktoré pripravili žiaci počas praktického vyučovania. Svojou prácou chceli prispieť k propagácii nášho regiónu. Taktiež chceli upriamiť pozornosť na dôležitosť tohto miesta ako turistickej destinácie pre budúce generácie. Odmenou, ktorá potešila, bolo získanie ocenenia – 3. miesto CENA MINISTRA.

 

Kampaň "Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2019" je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

logo_Slovakia_travel_SK_WEB

Pozri tiež: 

NAJ v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2019

Už šiesty rok organizuje KOCR Severovýchod Slovenska ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja.

REMESLO MÁ ZLATÉ DNO - nominovaní v kategórii

Šiesty ročník súťaže NAJ v cestovnom ruchu Prešovského kraja], ktorý vyhlásila KOCR Severovýchod Slovenska, prichádza s novinkou.

 

Tagy