Nová letecká linka do Londýna s cieľom prilákať zahraničných turistov

Nová letecká linka do Londýna s cieľom prilákať zahraničných turistov

Z popradského letiska bude od 1. novembra 2023 lietať nová pravidelná linka. Spoločnosť Ryanair bude prevádzkovať dvakrát do týždňa lety na londýnsky Stansted. Novú leteckú linku v rámci incomingového projektu s cieľom prilákať pod Tatry viac turistov podporil aj Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s KOCR Severovýchod Slovenska a dve oblastné organizácie cestovného ruchu OOCR Región Vysoké Tatry a OOCR Liptov.

Projekt tzv. incomingových liniek zameraných na dovoz turistov do podtatranského regiónu  naberá reálne kontúry. Jedným z jeho výstupov je spustenie novej pravidelnej leteckej linky na trase Poprad – Londýn spoločnosťou Ryanair.  Stansted predstavuje letiskový hub s napojením na ďalších 100 destinácií prevádzkovaných spoločnosťou Ryanair. Vytvára tak unikátnu leteckú dopravnú sieť a pre regionálne letisko Poprad-Tatry obrovskú príležitosť. Výhodou je aj spustenie marketingovej kampane na 100-miliónovú databázu cestujúcich spoločnosti Ryanair. 

Letisko Poprad

V súčasnosti už letisko jednu pravidelnú linku má, spoločnosť Wizz Air prevádzkuje dvakrát do týždňa spojenie do londýnskeho Lutonu. "Prepojenie na Londýn je vždy vyťažené na 90 percent, potenciál je tam obrovský, keďže tam žije 8,5 milióna ľudí," uviedol riaditeľ Letiska Poprad-Tatry Martin Rakovský. Dodal, že v zimných mesiacoch tvoria turisti, ktorí využívajú pravidelné letecké spojenie z Londýna, približne 70 percent cestujúcich, v lete je to na úrovni 40 percent.

predseda PSK M. Majerský_letisko Poprad_21-8-2023

„Vítame každú aktivitu, ktorá môže napomôcť rozvoju cestovného ruchu a turizmu v našom kraji, preto sme pripravení spolupracovať s Letiskom Poprad-Tatry pri rozbehu tejto novej linky. V priebehu prvého roka jej fungovania finančne podporíme cez našu krajskú organizáciu cestovného ruchu sumou 100-tisíc eur na propagáciu a promo aktivity, ktoré s ňou budú spojené. Veríme, že to napomôže  tzv. rozlietaniu a zabehnutiu linky. Spojenie popradského letiska so spoločnosť Ryanair je prísľubom dostupnosti linky pre široké spektrum návštevníkov. Zároveň v nej vidíme veľký potenciál pre nárast návštevníkov kraja tak počas letnej i zimnej turistickej sezóny,“ priblížil počas tlačovej konferencie k spusteniu linky na Popradskom letisku predseda PSK Milan Majerský.

Na projekte nového letového spojenia v Prešovskom kraji spolupracujú aj Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu OOCR Vysoké Tatry a OOCR Liptov.

 Zdroj: Letisko Poprad - Tatry
Zdroj: Letisko Poprad - Tatry

„Tento projekt však linkou Poprad-Londýn iba začína. Dôležitá je dobrá marketingová kampaň, ktorá bude spolu s partnermi z Prešovského samosprávneho kraja a regionálnymi združeniami cestovného ruchu prezentovať naše regióny, s cieľom zvýšiť návštevnosť zahraničných turistov. Tatry, Liptov, Pieniny, Slovenský raj a Poloniny to sú nádherné destinácie, ktoré musíme vedieť predať. Dodatočný benefit pre našu krajinu bude vo forme vybratej DPH, dani z ubytovania, z priamej útraty turistov v regiónoch a z vytvárania práce v turistickom ruchu, ktorá má v našich regiónoch obrovský potenciál,“ doplnil riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Poprad-Tatry Martin Rakovský.

Výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lucia Blašková uviedla, že návštevníci z Veľkej Británie sa pravidelne umiestňujú v štatistikách návštevnosti v prvej desiatke krajín. "Nepredpokladám, že Angličania ovládnu Tatry, sme však presvedčení, že ich počet vďaka novej linke u nás stúpne," uviedla.

 Vysoké Tatry. Foto: Marek Hajkovký, OOCR Región Vysoké Tatry
Vysoké Tatry. Foto: Marek Ha...

Výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska Martin Janoško dodal, že vďaka priamemu spojeniu zároveň strávia návštevníci v regióne viac dní. „Minulý rok 2022 navštívilo Prešovský kraj takmer 890 000 návštevníkov ubytovacích zariadení. Z tohto počtu tvorili vyše 22 % zahraniční návštevníci. Ich množstvo chceme zvyšovať, ponuka regiónu a kraja je natoľko atraktívna, že u nás môžu stráviť niekoľko dní,“ doplnil Janoško.

ZDROJ: Oddelenie komunikácie PSK, Letisko Poprad - Tatry

POZRI TIEŽ:

Leto vo Vysokých Tatrách

Príďte spoznať najmenšie veľhory sveta v srdci Európy. Blahodarne účinky prírody, horská klíma, skvelé podmienky na športovanie, vysokohorská turistika, množstvo kultúrnych podujatí či atrakcií nájdete v regióne Vysoké Tatry.

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.