Originálne folklórne plechovky Šariš aj na našich podujatiach

Originálne folklórne plechovky Šariš aj na našich podujatiach

Naša kultúra na plechovkách piva Šariš

PREŠOV/BRATISLAVA (23. 3. 2018) - Návrat k ľudovým tradíciám a remeslám ovládol celú krajinu. Rastie záujem o folklór, tradičnú kultúru a kultúrne bohatstvo. Európska únia vyhlásila rok 2018 za rok Európskeho kultúrneho dedičstva, ústredná turistická kampaň Prešovského kraja bude v znamení sloganu Kraj kultúrnych pamiatok a z bohatstva kultúry čerpá aj nový dizajn piva Šariš.

Pivo Šariš ako hrdý partner slovenského folklóru uvádza exkluzívnu edíciu plechoviek s ľudovým motívom. Autorom originálneho dizajnu je mladý grafický dizajnér Tomáš Kompaník, ktorý stojí aj za vizuálmi Folklórneho festivalu Východná a projektom ahaslovakia. Pri tvorbe nového šatu plechoviek sa inšpiroval tradičnou výšivkou, ktorá pochádza z krojov zo šiestich rázovitých obcí z východného Slovenska. Z Prešovského kraja sú to výšivky z obcí Ždiar, Kendice, Torysky a zo zaniknutej obce Blažov. Z Košického kraja obec Rejdová a Úpor.

Zdiar_pivo-Saris.jpg Motívy zo Ždiaru

 

Medzi národnými pokladmi si výšivka drží celé stáročia pevné miesto. „Výšivka mala veľký identifikačný význam. Keby sme to povedali laicky, v minulosti nám nahrádzala občianske preukazy. Ľudia na jarmokoch podľa výšivky vedeli rozpoznať, z akej obce pochádzajú, aké majú sociálne zázemie, dokonca aj to, či sú slobodní alebo ženatí,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská. Dôležitú úlohu v našej kultúre výšivky zohrávajú dodnes. Aj na Šariši môžeme vidieť, že staršia generácia je aj po dlhých rokoch s výšivkou úzko spätá a svoj tradičný odev stále neodložila.

Saris_folklorne-plechovky.jpg

V Šariši sme presvedčení, že výšivka by sa nemala zachovať len na historických fotografiách a v kronikách. Preto sme sa rozhodli tento národný podklad priniesť aj ďalším generáciám,“ uviedol brand manažér značky Šariš Martin Stanko.

Originálne folklórne plechovky Šariš nájdete aj na podujatiach, ktoré organizuje alebo spoluorganizuje KOCR Severovýchod Slovenska (Cyklopátrania Prešovským krajom a ďalšie, o ktorých vás budeme včas informovať na našom webe a Facebooku).

Šariš, ďakujeme!

Nezabudnite, tento rok sa Prešovský kraj nesie v znamení sloganu: Kraj kultúrnych pamiatok

http://www.severovychod.sk/aktuality/presovsky-kraj-sa-predstavil-na-itf-v-bratislave/

Pozri tiež:

Kalendárium podujatí Prešovský kraj 2018

Návštevnosť v Prešovskom kraji opäť rástla

Podtatranské múzeum v Poprade opäť otvoria