Porota fotosúťaže Choď a foť 2023

Porota fotosúťaže Choď a foť 2023

Profesionáli svetového mena aj hudobný hosť

Jedenásty ročník fotografickej súťaže Choď a foť opäť prináša silné mená v zostave odbornej poroty.

Predstavujeme vám hlavných členov poroty, ktorí patria k špičke vo svojom odbore. Súťažné zábery budú hodnotiť fotografi z množstvom skúseností, ku ktorým sa pridá známy hudobník.

 Členovia poroty - hore zľava Jano Štovka, Rudolf Baranovič, Martin Mihalčin, dole zľava Stanislav Pokorný, Jos Verhoogen. Foto - archív porotcov
Členovia poroty - hore zľav...

ODBORNÁ POROTA:

JANO ŠTOVKA, MQEP - predseda poroty

Drziteľ najvyššieho európskeho titulu pre profesionálnych fotografov, ktorý udeľuje The Federation of European Photographers /FEP/, podpredseda Asociácie profesionálnych fotografov SR /APFSR/, laureát množstva prestížnych svetových ocenení. Na konte má viac ako 30 ocenení svetového formátu. Prednáša na medzinárodných fotografických fórach. Pravidelne vystavuje doma a v zahraničí.

Jano Štovka sa venuje komerčnej, divadelnej, portrétnej a krajinárskej fotografii. V jeho portfóliu nechýbajú fotografie známych osobností a hudobníkov. Medzi najúspešnejšie fotografické projekty ocenené na medzinárodných súťažiach patria projekty All the world is a stage, Harley-Davidson symphony orchestra, 770 – príbeh mesta (venovaný mestu Prešov), Ukryté bohatstvo (kultúrne a prírodné atraktivity Prešovského kraja). V roku 2019 predstavil v Galérii Caraffova väznica v Prešove projekt pod názvom „Rock na dzedzine“ na ktorom spolupracoval s FS ŠARIŠAN a množstvom známych slovenských umelcov. V roku 2020 sa stal víťazom prestížnej fotografickej súťaže Czech Press Photo v kategórii portrét.

 
JOS VERHOOGEN, MQEP (Belgicko)

Profesionálny fotograf, držiteľ mnohých ocenení vrátane titulu MQEP (Master Qualified European Photographer) a porotca medzinárodných fotografických súťaží. 

„Fotografia je hra so svetlom, kompozíciou, správnou technikou a zážitkom.“

autor_Jos Verhoogen_

Jos Verhoogen začal svoju kariéru fotografa pred vyše 40 rokmi. Pôsobil ako press fotograf, venoval sa reportážnej fotografii. Neskôr od roku 2000 sa zameriava najmä na ateliérovú fotografiu, portréty a reklamnú fotografiu. Je považovaný za priekopníka špecifickej oblasti fotografie – zachytenie okamihov príchodu človeka na svet. Na konte má Jos Verhoogen množstvo medzinárodných ocenení. Získal bronzovú (2015) a zlatú (2016) kameru na udeľovaní cien FEP Photographer of the Year Awards v kategórii reportáž. V posledných rokoch bol Jos ocenený za abstraktnú a krajinársku fotografiu (Ceny Black and White Spider/International Color Awards 2018/2019) a mnohé ďalšie.

 

STANISLAV POKORNÝ (Praha, Česká republika)

Fotografia sprevádza Stanislava Pokorného celý život. Už v siedmich rokoch dostal svoj prvý fotoaparát a odvtedy mu svet fotografie doslova učaroval. Profesionálne sa fotografovaniu venuje vyše 40 rokov. 

  

V rokoch 2009 - 2019 pôsobil ako kurátor prestížnej Nikon Photo Gallery v Prahe. Dlhé roky (1983 – 2000) bol asistentom v spoločnom ateliéri Freda Kramera (jeden z najlepších módnych fotografov tej doby) a Prof. Mgr. Miroslava Vojtěchovského – špičky reklamnej fotografie a uznávaného fotografa skla. Tu zdokonaľoval svoj profesionálny prístup k fotografii, precíznosť a zodpovednosť za výsledok práce s cieľom odovzdať dielo na najvyššej profesionálnej a umeleckej úrovni. 

 

S. Pokorný je členom Únie výtvarných umelcov, Federation of European Professional Photographers FEP a Asociace profesionálních fotografů Českej republiky. Je autorom publikácií a článkov v odborných fotografických magazínoch. Tvorba Stanislava Pokorného je zastúpená v zbierkach Národného múzea fotografie Jindřichův Hradec. Vo svojej práci sa zameriava najmä na architektúru, portréty, krajinársku fotografiu, reklamnú a voľnú tvorbu.

 

RUDOLF BARANOVIČ (Slovensko)

Reportážny a dokumentárny fotograf Rudolf Baranovič pochádza z Bratislavy. Z reportážnej fotografie je jeho dominantnou témou koncertná fotografia, v ktorej vyniká jeho cit pre vystihnutie okamihu, zachytenie atmosféry a emócií. Dlhodobo spolupracuje s mnohými redakciami a hudobnými portálmi.

R. Baranovič má za sebou viaceré výstavy, klubové aj autorské. Príležitostne usporadúva workshopy. Vo voľnom čase sa venuje svojej najväčšej záľube a tou je čiernobiela street fotografia. Jeho čiernobiele fotografie sú spojením emócií, príbehu a technickej dokonalosti.

  

MARTIN “LYNCH“ MIHALČIN – špeciálny hosť poroty

Spevák, hudobník, herec a frontman kapely Heľenine oči doplní porotu Choď a foť 2023 ako špeciálny hosť z oblasti šoubiznisu. V predošlých ročníkoch patrili k špeciálnym hosťom známy moderátor Milan Junior Zimnýkoval či Peter Bič (frontman kapely Peter Bič Projekt).

Martin Mihalčin, Heľenine oči_foto_Jano Štovka

Slovenská hudobná skupina Heľenine oči vznikla v roku 1999 v Prešove. Využíva kombináciu prvkov ska, reggae, folku, rocku a metalu. Mnohé skladby sa stali legendárnymi (NAKA, Obchádzka, Marianna, Uhorčík a ďalšie). Heľenine oči koncertujú na Slovensku i v zahraničí, sú tiež organizátormi hudobného festivalu Helfest.


Informácie o súťaži:

Do 11. ročníka fotografickej súťaže Choď a foť je prihlásených 823 súťažných fotografií Prešovského kraja. 

Do súťaže, ktorú každoročne vyhlasuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, sa zapojilo 220 súťažiacich. Ich úlohou bolo zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Vyhlásených bolo 6 kategórií, z ktorých najväčšie zastúpenie má kategória Príroda.

Súťažné kategórie Choď a foť 2023: 1. Príroda,  2. Kultúra, tradície a história , 3. Šport a voľnočasové aktivity, 4. Black&white, 5. Človek a kraj, 6. Architektúra.

CHOD-&-FOT-2023---online-propagacia-UZAVIERKA---FB-1640x624px

Vyhodnotenie súťaže bude známe v úvode novembra 2023. Víťaza čakajú kvalitné turistické topánky od spoločnosti BOSP. Pre výhercov v jednotlivých kategóriách sú pripravené zaujímavé vecné odmeny.

V závere mesiaca november sa verejnosť môže tešiť na slávnostnú vernisáž putovnej výstavy Choď a foť 2023. Uskutoční sa v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Putovná výstava bude už tradične zložená z víťazných a finálových záberov aktuálneho ročníka fotosúťaže. Na slávnostnej vernisáži budú oceneným fotografom odovzdané ceny. Presný termín vernisáže a detaily budú zverejnené spolu s vyhodnotením súťaže. Už čoskoro!

 Vernisáž výstavy Choď a foť v r. 2022
Vernisáž výstavy Choď a f...

 

Víťazi predošlých ročníkov Choď a foť:

Víťazi 2022

Víťazi 2021

Víťazi 2020

Víťazi 2019

Víťazi 2018