Fotografická súťaž Choď a foť zažila rekordný ročník

Fotografická súťaž Choď a foť zažila rekordný ročník

Do súťaže bolo prihlásených 820 snímok

30. október, Prešov – Víťazi ôsmeho ročníka fotografickej súťaže Choď a foť sú známi. Spomedzi 820 snímok zachytených v Prešovskom kraji vybrala porota prvé tri miesta v šiestich kategóriách. Aj v tomto roku bola udelená cena Grand prix a cena predsedu poroty. Fotografická súťaž z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu naberá každým rokom na popularite.

Nové súťažné kategórie

Novinkou v tomto ročníku súťaže Choď a foť boli dve nové kategórie. Okrem tradičných Príroda; Kultúra, tradície a história; Šport a voľnočasové aktivity a Black & White, mohli profesionálni a amatérski fotografi prihlásiť svoje diela do kategórií Človek a kraj Architektúra.

„Súťaž sa snažíme urobiť každý rok atraktívnejšou, preto sme sa rozhodli pridať do 8. ročníka dve nové kategórie. Fotografi v kategórii Človek a kraj zachytili ľudí a ich momenty počas každodennej činnosti, práce či relaxu. Je celkom prekvapujúce, že ďalšia nová kategória Architektúra bola druhou najsilnejšou. Celkovo evidujeme v tejto téme 113 snímok,“ uvádza výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

SVS---chod-a-fot-2020---WEB-1920x600px

Ocenenie Grand Prix putuje tento rok fotografke Zuzane Hudáčekovej, ktorá so svojou snímkou s názvom Tradícia v kategórii Človek a kraj, zachytila atmosféru v Lendaku v máji po uvoľnení opatrení súvisiacich s pandémiou ochorenia Covid – 19.

Táto fotografia sa dá zaradiť medzi reportážne. Rada zachytávam život taký aký je, bez prehnanej štylizácie. Na fotografií je možné vidieť ženu pracujúcu v kvetinárstve, ktorá v plnej miere zachováva goralskú tradíciu s jej dcérou Anastáziou. Po uvoľnení opatrení využili možnosť zúčastniť sa na svätej omši, ako inak, ako v tradičnom goralskom kroji, s novým doplnkom – rúškom," opisuje priebeh zachytenia okamihu víťazka.

GRAND PRIX:

1. miesto Zuzana Hudáčeková - Tradícia

Zuzana Hudáčeková – Tradícia (Lendak)

Svetová porota

Kvalita snímok v súťaži Choď a foť je každý rok vyššia. Potvrdil to aj predseda poroty Jano Štovka (MQEP), ktorý tento rok zostavil porotu zo svetovo uznávaných fotografov.

„Tohto roku sme mali vynikajúce zloženie poroty, schválne som ju vyskladal z tých najlepších z najlepších, o čom nerozhodujem ja, ale ich svetové úspechy na poli fotografie a čo je podstatné, všetci porotcovia sú držiteľmi najvyššieho fotografického titulu, ktorý sa v Európe udeľuje Master Qualified European Photographer (MQEP). Preto sa chcem poďakovať mojim kamarátom a kolegom Filipovi Kuliševovi, Ivanovi Čanigovi, Martinovi Krystýnkovi  za ich skvelé hodnotenie. Aj keď sú všetci pracovne vyťažení, našli si čas a podporili dobrú fotografiu. Hodnotenie je veľmi subjektívne, pretože každý má iné oko a iné kritéria, ale pri hodnotení sme sa viac-menej vždy zhodli,opisuje priebeh hodnotenia Štovka, ktorý cenu predsedu poroty udelil fotografii v kategórii Šport a voľnočasové aktivity s názvom Box v Stropkove a jej autorovi Andrejovi Belovežčíkovi.

Cena predsedu poroty:

Andrej Belovežčík - Box v Stropkove

Andrej Belovežčík – Box v Stropkove (Stropkov)

„Táto fotografia má jasný rukopis fotografov z tohto regiónu severného Šariša. Je to veľmi dobre technicky zvládnutá snímka, ktorá pôsobí viac umelecky, ako športovo reportážne a to je práve to, čo ma vyrušilo v pozitívnom zmysle slova. Gratulujem autorovi k skvelej fotografii,“ dodáva Štovka, podľa ktorého by sa niektoré prihlásené fotografie v Choď a foť nestratili na hociktorej svetovej súťaži.

Najsilnejšou kategóriou v súťaži Choď a foť je každoročne kategória Príroda. Inak to nebolo ani tento rok, keď KOCR Severovýchod Slovenska zaregistrovala až 373 súťažných fotografií. Prvé miesto patrí snímke Jesenná impresia od autora Mariána Kurica.

Ďalšou novinkou v tomto ročníku je tiež ocenenie Severovýchod Slovenska, ktoré udelila Krajská organizácia cestovného ruchu.

„V kolektíve KOCR sme sa rozhodli, že svojho favorita vyberieme aj my, premiérovo sa z tejto ceny môže tešiť Róbert Adam s fotografiou Vihorlatská zima,“ prezrádza Janoško.

Cena Severovýchod Slovenska:

Róbert Adam - Vihorlatská zima

Róbert Adam – Vihorlatská zima (Sninský kameň)

Okrem víťazov vybrala porota aj snímky zaradené do kategórie Honorable mention (čestné uznanie). Z týchto a takisto z víťazných fotografií bude zostavená vernisáž Choď a foť.

„Po minulé roky sme túto vernisáž realizovali v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove v prvom decembrovom týždni. Vzhľadom na situáciu sú miesto a termín konania vernisáže nateraz neznáme. Verím, že do decembra sa opatrenia aspoň čiastočne uvoľnia a situácia upokojí,“ vyslovil nádej nad konaním vernisáže Janoško. „Zatiaľ si môže verejnosť prezrieť víťazné snímky na našej webovej stránke, navyše v novembri spúšťame na našich sociálnych sieťach aj hlasovanie verejnosti o najkrajšiu fotografiu,“ uzatvára Janoško.

Na vernisáži si výhercovia prevezmú okrem diplomov aj zaujímavé výhry.

Kampaň Choď a foť bude pokračovať aj v budúcom roku. V súčasnosti pracuje KOCR Severovýchod Slovenska na aktivitách, ktoré by prispeli k ešte vyššiemu záujmu verejnosti o túto súťaž. Počas roka 2021 bude pre všetkých amatérskych fotografov prístupná nová aplikácia, ktorá bude obsahovať tipy na fotogenické miesta v Prešovskom kraji.

VÝSLEDKY CHOĎ A FOŤ 2020:

Architektúra:

1. miesto Jaroslav Voľanský - Tieň

1. miesto Jaroslav Voľanský – Tieň (Bardejov)

2. miesto Daniel Dluhý - Kežmarský hrad

2. miesto Daniel Dluhý – Kežmarský hrad (Kežmarok)

3. miesto - Martin Kučera - Evanjelický kostol v Levoči

3. miesto Martin Kučera – Evanjelický kostol v Levoči (Levoča)

 

Black & White:

1. miesto Marián Kmeť - Zrkadlo

1. miesto Marián Kmeť – Zrkadlo (Čierny Váh)

2. miesto Karina Kaľatová - Osada

2. miesto Karina Kaľatová – Osada (Lenartov)

3. miesto Dušan Ignác - Prešovské kone

3. miesto Dušan Ignác – Prešovské kone (Prešov)

 

Človek a kraj:

1. miesto Zuzana Hudáčeková - Tradícia

1. miesto Zuzana Hudáčeková – Tradícia (Lendak)

2. miesto Ladislav Hrivko - Tomáš a Andrej pastieri

2. miesto Ladislav Hrivko – Tomáš a Andrej pastieri (Lesnické sedlo)

3. miesto - Róbert Čulka - Kolegovia

3. miesto Róbert Čulka – Kolegovia (Lesnické sedlo)

 

Kultúra, tradície a história:

1. miesto František Eštočin - Chyť kyticu a vydaj sa

1. miesto František Eštočin – Chyť kyticu a vydaj sa (Žehňa)

2. miesto Ján Marhulík - Čakatelia

2. miesto Ján Marhulík – Čakatelia (Bardejov)

3. miesto Daniel Faix - Deva

3. miesto Daniel Faix – Deva (Gerlachov)

 

Príroda:

1. miesto Marián Kuric - Jesenná Impresia

1. miesto Marián Kuric – Jesenná Impresia (Pieniny)

2. miesto Andrej Belovežčík - Jeseň

2. miesto Andrej Belovežčík – Jeseň (Stropkov)

3. miesto Filip Hrebenda - Prírodná harmónia

3. miesto Filip Hrebenda– Prírodná harmónia (Malá Studená dolina)

 

Šport a voľnočasové aktivity:

1. miesto Jozef Fekete - Jánske blato

1. miesto Jozef Fekete – Jánske blato (Spišská Belá)

2. miesto Dušan Ignác - Hádzaná Final four

2. miesto Dušan Ignác – Hádzaná final four (Bardejov)

3.miesto Pavol Hradiský - Tatranská

3. miesto Pavol Hradiský – Tatranská (Vysoké Tatry)

 

Autor: František Baláž, KOCR Severovýchod Slovenska

Pozri tiež: