V Bardejovských Kúpeľoch majú náučný chodník Sisi

V Bardejovských Kúpeľoch majú náučný chodník Sisi

Príďte sa aj vy prejsť po miestach, kde kráčala cisárovná Sisi

V Bardejovských Kúpeľoch finišujú pri budovaní náučného chodníka nazvaného Sisi a jej zastavenia, venovaného cisárovnej Alžbete (zvanej Sisi), ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne. Chodník je tohtoročnou novinkou. Dlhý je 2,3 km, začína v kúpeľnom parku pred hotelom Alžbeta a predstavuje okruh kúpeľným lesoparkom, ktorý končí v parčíku za hotelom Alžbeta.

 Hotel Alžbeta. Zdroj foto: OOCR
Hotel Alžbeta. Zdroj foto: O...

Jeho prejdenie trvá približne 45 minút a je na ňom 7 zastavení. Fyzicky a časovo je nenáročný a dostupný pre všetkých klientov, vrátane rodín s deťmi a handicapované osoby. Informuje o tom Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s.

 Náučný chodník. Zdroj foto: OOCR
Náučný chodník. Zdroj fot...

"Prvé zastavenie je pred rekonštruovaným hotelom Alžbeta, kde kedysi Sisi bývala a v parčíku pred ním je socha cisárovnej. Druhé zastavenie je pri Lávke priateľstva a tretie v lesíku nad letným kúpaliskom. Štvrté zastavenie je pri Kyslíkovej dráhe vybavenej rôznymi interaktívnymi zariadeniami, kde si môžu klienti zacvičiť. Piate je pri vstupe na náučný chodník Čierna mláka. Šieste je pri revitalizovanom jazierku a posledné siedme je v parčíku Diana za hotelom Alžbeta. Náučný chodník približuje návštevníkom krásne prostredie Bardejovských Kúpeľov tak, ako si ho zamilovala počas svojej návštevy Sisi. Cisárovná bola známa tým, že milovala prírodu a dlhé prechádzky. Návštevníkov zavedie chodník mimo centra kúpeľov do nepoznaných krásnych zákutí lesoparku,“ vysvetlila E.Romanová.

 Hotel Alžbeta. Zdroj foto: OOCR
Hotel Alžbeta. Zdroj foto: O...

Pokračuje budovanie značky ,,Kráľovské kúpele“

Dodala, že náučný chodník ,,Sisi a jej zastavenia“ je súčasťou aktivít kúpeľov pri budovaní značky ,,Kráľovské kúpele“. Rovnako v tomto duchu dostala koncom mája nový šat i meno Kaviareň v hoteli Ozón, ktorá sa teraz volá: ,,Kaviareň SISI“. Svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

Jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských Kúpeľoch je už druhé desaťročie ALŽBETÍNSKY DEŇ. Koná sa koncom augusta ako pamätný deň na počesť návštevy cisárovnej Alžbety, ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne. Tohtoročný 16. ročník ALŽBETÍNSKEHO DŇA pripadá na nedeľu 18. augusta 2019

 Alžbetínsky deň. Zdroj foto: OOCR
Alžbetínsky deň. Zdroj fot...

Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom.

 Alžbetínsky deň. Zdroj foto: OOCR
Alžbetínsky deň. Zdroj fot...

Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 EURO).

Zdroj: OOCR "Šariš" - Bardejov

Nezabudnite, že v Múzeu Sisi, na vás čaká nálepka Drégely do komiksu Legendarium.

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

 Pozri tiež:

Skvosty histórie v Bardejove a okolí

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý Bardejov, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá.

Kultúrne leto v Bardejovských kúpeľoch

Bardejovské kúpele sú nielen miestom na liečbu a oddych, ale aj na kultúru, ktorá k nim neodmysliteľne patrí.