Severný Spiš a Pieniny učarovali aj turistom z Japonska

Severný Spiš a Pieniny učarovali aj turistom z Japonska

PREŠOV/STARÁ ĽUBOVŇA (14. 10. 2016) - Krásy regiónu severného Spiša a Pieninského národného parku vyhľadávali počas leta najmä Slováci. Zahraniční dovolenkári však strávili v miestnych hoteloch viac nocí ako domáci. Na turistických chodníkoch bolo okrem slovenčiny počuť aj češtinu, angličtinu či japončinu. Miestne scenérie a tradície  zaujali aj cestovateľov zo severských krajín.

Najviac prenocovaní zaznamenali hotelieri v Kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka. Až 91,5% z ubytovaných hostí tvorili Slováci. Zvyšok Česi, Poliaci, Rakúšania, ale aj Američania či Japonci. „Región severného Spiša sa vyznačuje jedinečnou prírodou a architektúrou. Teší nás, že jeho zákutia, kultúra i tradície sú z roka na rok vyhľadávanejšie aj medzi exotickejšou klientelou. Je to dôkaz toho, že služby v regióne napredujú a s nimi aj atraktivita národného parku a celej oblasti. Každoročne si dávame záležať na tom, aby si na svoje prišli jednotlivci, ale aj celé rodiny,“ hodnotí sezónu Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie severný Spiš Pieniny.

Na-dvoch-koles%C3%A1ch-naprie%C4%8D-regi%C3%B3nom.jpg Na dvoch kolesách naprieč regiónom. ZDROJ: OOCR Severný Spiš Pieniny

Rastúci záujem o región potvrdzujú aj hotelieri z regiónu. Ich štatistiky tiež dokazujú, že domáca klientela tvorila značnú časť ubytovaných hostí. Tí zahraniční však v hoteloch na severnom Spiši a v Pieninách prenocovali dlhšie. Podľa údajov jedného z hotelov, bola priemerná dĺžka pobytu zahraničných hostí 9,7 nocí, domácich 3,5 nocí. Dovolenkári sa preukazovali aj nórskymi, fínskymi, estónskymi či thajskými pasmi. „Počas tohtoročného leta sme zorganizovali niekoľko atraktívnych podujatí, ktoré boli úzko späté s našimi tradíciami a kultúrou. Napríklad stretnutie Goralov, zraz cykloturistov, Ľubovniansky jarmok a mnohé ďalšie. Pozitívne ohlasy vyvolal aj návrat k výrobe čokolády a následné otvorenie čokolatérie v Hniezdnom,“ hovorí Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie severný Spiš Pieniny.

So sezónou je spokojné aj Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni. Medzi návštevníkmi dominovali opäť najmä Slováci. V auguste ich prišlo na hrad takmer 30 000. Nasledujú Poliaci a Česi. Od januára až do augusta tohto roku si spravilo výlet do Ľubovnianskeho múzea viac ako 140 000 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 14%.

Po%C4%BEsk%C3%BD-kr%C3%A1%C4%BE-J%C3%A1n-Kazim%C3%ADr-prich%C3%A1dza-na-hrad-%C4%BDubov%C5%88a.jpg Poľský kráľ Ján Kazimír prichádza na hrad Ľubovňa. ZDROJ: OOCR Severný Spiš Pieniny

ZDROJ a FOTO: OOCR Severný Spiš Pieniny

 

Čítaj tiež:

Letná sezóna vyvrcholila oslavami na Štrbskom Plese

J. Štovka: Najfotogenickejší kraj na Slovensku? Prešovský kraj!

Choď a foť 2016: Odfoť Prešovský kraj a vyhraj