Slnečné hodiny v Prešovskom kraji

Slnečné hodiny v Prešovskom kraji

Už od vzniku ľudstva je pojem čas fascinujúcim prvkom v živote človeka a potreba poznať ho súvisí so zhotovením rôznych časomerných pomôcok. Jedným z nich sú aj slnečné hodiny, ktoré sa v dnešnej modernej dobe už pomaly vytrácajú. Aj pomocou takýchto hodín môžeme merať čas. Slnečné hodiny fungujú na podstate zdanlivého pohybu Slnka po oblohe.

 Slnečné hodiny v Tatranskej Lomnici
Slnečné hodiny v Tatranskej...

Rozlišujeme niekoľko typov slnečných hodín na pevných stanoviskách: vertikálne, horizontálne, rovníkové, polárne, guľové a analematické slnečné hodiny. Taktiež ich poznáme v prevedení ako aj vreckové alebo prenosné.

 Slnečné hodiny v Bijacovciach
Slnečné hodiny v Bijacovcia...

Ako prvý sa na Slovensku tejto tematike venoval autor Pavel Adamuv, ktorý vydal ucelený zoznam existujúcich slnečných hodín na Slovensku v roku 1980. V tom čase na Slovensku existovalo 128 hodín. Podľa novšej publikácie z roku 2004 bol počet evidovaných hodín 159.

 Slnečné hodiny vo Fričovciach
Slnečné hodiny vo Fričovci...

V Prešovskom kraji sa nachádza najväčší počet slnečných hodín. Zmapované slnčené hodiny v Prešovskom a Košickom kraji si môžete pozrieť na online mapke.

ONLINE MAPA SLNEČNÝCH HODÍN

Slnečné hodiny nájdeme na rôznych historických budovách či sakrálnych pamiatkach, ktoré sú častokrát cieľom turistov. Obohatiť svoju návštevu východného Slovenska môžete aj o spoznávanie slnečných hodín.

Zdroj textu a fotografii: Lucia Mihoková

 

POZRI TIEŽ:

Slnečné hodiny v Zborove

V obci Zoborov (okres Bardejov) nájdeme vertikálne slnečné hodiny. Nachádzajú sa na zrekonštruovanom kaštieli Rákociovcov a Dvorskom kostole sv. Žof...

Slnečné hodiny v Tatranskej Lomnici

V meste Vysoké Tatry a v jeho katastrálnom územní Tatranská Lomnica nájdeme úplné vertikálne slnečné hodiny umiestnené na penzióne Jesenský. Cif...

Slnečné hodiny v Spišskom Podhradí

V Spišskom Podhradí (okres Levoča) sa zachovali úplné vertikálne slnečné hodiny na pilieroch katedrály svätého Martina (Spišská Kapitula). Slnečné h...