Turistické centrá na hornom Zemplíne hodnotia letnú sezónu pozitívne

Turistické centrá na hornom Zemplíne hodnotia letnú sezónu pozitívne

Turistické informačné centrá (TIC) pôsobiace na hornom Zemplíne hodnotia letnú sezónu 2021 pozitívne. Zhodli sa, že turistický boom z minulého roka sa neopakoval, návštevníkov však bolo podľa ich slov primerane. Išlo hlavne o domácich, z príležitostných zahraničných návštev dominovali českí a potom poľskí turisti. Vyplynulo to z diskusie on-line stretnutia, ktoré realizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš.

TIC v Zemplínskych Hámroch bolo otvorené v júni len počas víkendov, keď zaznamenali 465 turistov, od júna do augusta ich bolo 4258.

„Z toho 1266 ma navštívilo osobne v informačnom centre. V porovnaní s minulým rokom to bol mierny pokles, vtedy šlo na turistiku 4512 ľudí, z toho 1232 sa zastavilo v centre,“ priblížila Dominika Brečková s tým, že počas tohto leta sa snažili vyhovieť turistom čo najviac a otvorené mali denne, cez víkendy až do 18:00 h.

 Hámorský náučný chodník
Hámorský náučný chodník

Medzi najčastejšie požiadavky turistov patrili propagačné materiály, napr. o drevených chrámoch či Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a mapy.

„Pýtajú sa tiež na možnosť navštíviť vodárenskú nádrž Starina, vyžadujú si tiež letáky a mapy v smere na Sninský kameň vrátane trás, ktoré nie sú vyznačené,“ spomenula. V regióne podľa jej ďalších slov cítiť zvýšený záujem o cykloturistiku aj vďaka informačnému centru v Snine, s ktorým spolupracujú. „Posielame si vzájomne turistov podľa lokalít, ktoré chcú vidieť,“ doplnila.

Zuzana Burdová z TIC Poloniny neskutočne skutočné v Snine označila za silné obdobie dni od 7. do 22. augusta, keď mali stále plno.

„Museli sme byť nečakane k dispozícii dvaja,“ ozrejmila situáciu s tým, že zvýšenú návštevnosť zaznamenali aj vo voľný deň 15. septembra.

Naopak, výrazné zníženie počtu návštevníkov pocítili po predčasnom uzatvorení biokúpaliska v polovici augusta. Aj napriek tomu, že TIC je od októbra zatvorené, požičovňa bicyklov je stále k dispozícii. Aj v Snine bol podľa Burdovej najväčší záujem o turistické mapy.

„Veľa ľudí zháňalo informačné letáky o prírode Národného parku Poloniny,“ doplnila s tým, že návštevníci šli okrem iného aj po lokálnych produktoch. V rámci podpory miestnych výrobcov plánujú aj v tomto roku predvianočný predaj.

 Poloniny
Poloniny

Iveta Buraľová zo Správy Národného parku Poloniny v diskusii zdôraznili, že v území chýba relevantné sčítanie turistov.

„K dispozícii máme len čísla z Informačného strediska v Novej Sedlici, kde sme za tri mesiace zaevidovali približne 5000 ľudí,“ uviedla.

V humenskom TIC zaznamenali od júna do septembra takmer 650 turistov, z toho približne 10 percent tvorili zahraniční návštevníci. Podobne ako v Snine rekordy evidovali v auguste.

„Sezóna bola porovnateľná s tou vlaňajšou. Prevládali domáci turisti,“ informovala Jana Bončiková s tým, že prevládali najviac otázky o meste Humenné a jeho okolí, ale tiež o Poloninách, Vihorlate či Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. V lete realizovali okrem iných aktivít aj projekt Stále je čo objavovať, v rámci ktorého navštívili zaujímavé miesta a naučili sa rôzne remeslá. „Na výletoch sa zúčastňovalo 10 až 15  ľudí, workshopy absolvovalo v priemere do 10 záujemcov,“ vyrátala.

 Prales Havešová
Prales Havešová

Podstatne vyššiu návštevnosť oproti vlaňajšku zaznamenali v TIC Stropkov. Najpravdepodobnejšou príčinou je sprístupnenie kostolnej veže s vyhliadkou v centre mesta, ktorú od polovice júla, keď bola slávnostne otvorená, navštívilo viac ako 600 ľudí. Informovali o tom zamestnankyne infocentra.

Zástupcovia TIC tiež priznali, že k ich zvýšenej návštevnosti určite prispela aj dlhoročná kampaň Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska – Legendarium.

Autor: Michaeala Zdražilová

Pozri tiež: