Turistický pochod k zvonici v Hostoviciach je už istou tradíciou

Turistický pochod k zvonici v Hostoviciach je už istou tradíciou

Dobrovoľníci budú opäť pomáhať pri údržbe vojnových cintorínov

Hostovice/Veľkrop 24. júla - Turistický pochod k zvonici nad obcou Hostovice v Sninskom okrese je už istou tradíciou. Tou sa stal aj medzinárodný dobrovoľnícky tábor, na ktorom sa už vystriedalo niekoľko stoviek ľudí.

Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skorysa uskutoční v sobotu 27. júla. „Začiatok podujatia je naplánovaný na 8:00 hod. Turisti sa zhromaždia pri obecnom úrade v obci Hostovice, odkiaľ sa presunú k neďalekému vojnovému cintorínu, kde sa uskutoční krátky pietny akt. Po jeho ukončení sa trasou náučného chodníka vyberú priamo k zvonici, kde je naplánovaná krátka modlitba za padlých vojakov. Trasa tam aj späť je dlhá 13 kilometrov. „Priemerne zdatný turista ju zvládne za 4,5 hodiny,“ informoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.

 Turistický pochod k zvonici. Zdroj foto: www.kvhbeskydy.sk
Turistický pochod k zvonici....

Tradícia turistického pochodu siaha do roku 2015. O rok neskôr vybudovali na spomínanom vrchu drevenú šesť metrov vysokú zvonicu ako pripomienku týchto smutných historických udalostí. Vedie k nej náučný chodník s informačnými panelmi. Miesto nad obcou Hostovice nie je náhodné. V období prvej svetovej vojny tam totiž prebiehala intenzívna bojová činnosť, a to hlavne v apríli roku 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch, počas ktorej tam zahynuli tisíce vojakov.

 Turistický pochod k zvonici. Zdroj foto: www.kvhbeskydy.sk
Turistický pochod k zvonici....

KVH Beskydy aj v tomto roku pokračuje v tradícii dobrovoľníckych táborov. „Ten prvý sa uskutoční už v týchto dňoch, štvrtok a piatok (25. a 26. 7.). Dobrovoľníci budú pracovať na vojnovom cintoríne vo Veľkrope v okrese Stropkov, kde sa budú venovať náteru oplotenia, krížov, ale aj úprave okolia vojnového cintorína. V nasledujúci deň sa zamerajú na obnovu cintorína v obci Hostovice. Tam budú taktiež realizovať udržiavacie práce, to znamená opravu dreveného oplotenia, vyčistenie plochy cintorína, ale aj údržbu spomínaného náučného chodníka,“ priblížil Drobňák.

 Turistický pochod k zvonici. Zdroj foto: www.kvhbeskydy.sk
Turistický pochod k zvonici....

Medzinárodné dobrovoľnícke tábory na vojnových cintorínoch organizuje Klub vojenskej histórie Beskydy už od roku 2011. „V posledných rokoch takto navštívilo severovýchodné Slovensko už niekoľko stoviek dobrovoľníkov z krajín, ako sú Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Ukrajina, Rumunsko, ale samozrejme aj Slovensko. Dobrovoľníci pravidelne v letných mesiacoch prichádzajú na severovýchodné Slovensko,“ uzavrel Drobňák.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Nezabudnite, že aj v Snine súťažíme s projektom Legendarium. Cestuj, zbieraj nálepky a súťaž o skvelé ceny! Viac

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Pozri tiež:

Horný Zemplín vás prekvapí

Stále viac turistov objavuje donedávna málo známy región Horného Zemplína. Územie na východe našej krajiny ponúka zážitky zo spoznávania prírody, zaujímavú históriu i nevšedné atraktivity.

Sninský kaštieľ

Dnes v kaštieli Snina nájdete muzeálne expozície, galerijné výstavy a mestskú knižnicu.Veľmi obľúbená je pútavá muzeálna expozícia „OZVENY SNINY”, ktorá zachytáva tri ozveny dávnych čias. Prvá miestnosť: keď sa po prvýkrát spomína oppidum – mestečko Snina; keď sa noví majitelia Sniny rozhodnú postaviť kaštieľ, ktorý potom žije svojou históriou; keď v Jozefových Hámroch odlievajú bájneho Herkulesa.

TOP výlety:

  • NKP Solivar Námestie osloboditeľov 4, 080 05 Prešov-Solivar
  • Vysoké Tatry Mestský úrad Vysoké Tatry, Starý Smokovec 1, 062 01 Starý Smokovec, Vysoké Tatry
  • Belianska jaskyňa 059 54 Vysoké Tatry-Tatranská Kotlina
Všetky výlety