Výlet do Vernára: Partizánsky bunker aj lyžovačka

Výlet do Vernára: Partizánsky bunker aj lyžovačka

Vernár je malebná obec v okrese Poprad obklopená úchvatnou prírodou na rozhraní dvoch národných parkov: Slovenský raj a Nízke Tatry. Je východzím miestom pre množstvo turistických chodníkov a cyklotrás.

Výhľad na kopce_Vernár

Dostať sa sem môžete z Popradu po známej Route 66, zaparkujete v centre obce pri obecnom úrade alebo pri lyžiarskom stredisku (parkovanie je bezplatné).  Z Popradu tu chodia autobusy smerom na Rožňavu alebo Revúcu a zastavia na zastávke v centre. Svoj výlet po obci odporúčame začať prehliadkou zaujímavých sakrálnych obbjektov - gréckokatolíckeho a pravoslávneho chrámu. Obec je veľmi tichá a pokojná, budete sa v nej zaručene cítiť veľmi príjemne.

Pravoslávny chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky_Vernár_OOCR VTP

Lyžiarske stredisko Studničky

Lyžiarske stredisko Studničky je od obce vzdialené len pár metrov. Dostať sa tu môžete po mierne úzkej a málo frekventovanej ceste (autom aj pešo). Po ceste sa na  informačných tabuliach dozviete o prírode Vernárskeho chotára a odpočiniete si na lavičke v príjemnom tichu za zvukov potôčika. Trochu ďalej po ľavej strane nájdete studničku s vodou, ktorej sa môžete bez obáv napiť. Voda je veľmi čistá a chutná.

Studnička_obec Vernár

Samotné lyžiarske stredisko ponúka skvelú rodinnú lyžovačku pre náročných lyžiarov aj začiatočníkov. Lyžiarske svahy ľahkej a stredne ťažkej náročnosti sa nachádzajú v nadmorskej výške 800 až 1000 m. Ich celková dĺžka dosahuje 1400 m. V stredisku sú vybudované 3 lyžiarske vleky. V areáli strediska sa nachádza požičovňa a servis. Deti sa tu môžu naučiť lyžovať v lyžiarskej škole. K dispozícii je aj bufetúschovňa. (Viac informácii o lyžiarskom stredisku nájdete: https://vernar-studnicky.com/)

Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky. Foto: www.vernar-studnicky.com

Hneď vedľa zjazdovky je rodinný hotel Studničky, v ktorom sa môžete ubytovať, ak chcete v obci a jej okolí stráviť viacero dní. K dispozícii je reštaurácia, ktorá je dostupná aj pre neubytovaných hostí. Reštaurácia ponúka denné menu, ktoré je tvorené hlavne tradičnými slovenskými jedlami ale aj inými špecialitami. Posedieť si tu môžete aj na kávičke s výhľadom na zjazdovku. V letných mesiacoch odporúčame vybehnúť hore na kopec za hotel, kde nájdete zaujímavú atrakciu - hojdačku v prírode. Vychutnáte si krásny výhľad na okolie až po Kráľovu hoľu. (Viac informácii o hoteli: https://www.studnicky.sk/)

Vernár - Studničky 

Partizánsky bunker – náučná lokalita

Na druhej strane obce Vernár sa nachádza náučná lokalita, ktorá pozostáva z bunkra (obnovený pozostatok opevnenia z II. svetovej vojny) a z dvoch informačných tabúľ, ktoré podávajú informácie o výstavbe partizánskych bunkrov počas Slovenského národného povstania.

Informačné tabule na ceste k lyz. stredisku_Vernar_OOCR VTP

Bunker je ukrytý v lesíku na strmšom kopci, preto odporúčame návštevníkom zvýšiť opatrnosť pri výstupe hlavne v zimných mesiacoch.

Pri tomto výstupe si taktiež môžete užiť krásne výhľady na obec a okolité kopce.

Bunker_Vernar1_OOCR VTP

Vernárska tiesňava

Necelé dva kilometre od Vernára, na území NP Slovenský raj sa nachádza malebná tiesňava, ktorú vytvoril Vernársky potok. Rezerváciou vedie asfaltová cesta spájajúca Vernár s obcou Hranovnica a mestom Poprad. Majestátne skalné bralá je vidieť od cesty. Pri vstupe do tiesňavy od Popradu sa nachádza pamätné miesto SNP, pripomínajúce boje 2. svetovej vojny. Ďalšie časti rezervácie (ďalej od okolia cesty) nie sú prístupné verejnosti.

tiesnava_vernar_pamatnik SNP_Zdroj Obec Vernar

Obec Vernár určite stojí za návštevu v ktoromkoľvek ročnom období. V zime si môžete užiť lyžovanie v miestnom lyžiarskom stredisku a v lete sa môžete vydať na turistiku alebo cykloturistiku do okolitých národných parkov.

Výhľad na obec Vernár

2. 3. 2023, Zdroj: OOCR Vysoké Tatry - Podhorie

 

POZRI TIEŽ:

Partizánsky bunker Vernár

Náučná lokalita na Hronkovej pozostáva s obnoveného \"bunkra\" (pozostatok opevnenia z čias II. svetovej vojny), a z dvoch informačných panelov, ktoré...

Náučný chodník Vernár - Kráľova Hoľa

Náučné chodníky umožňujú návštevníkom spoznávať krásy a prírodné hodnoty územia aj bez sprievodcu a jeho odborného výkladu. Spraviť si krásny výlet a ...

Nezabudnuteľná noc v IGLU pod Tatrami

Hľadáte nové zážitky a považujete sa za dobrodruhov? Čo takto prenocovať v iglu zo skutočného snehu uprostred zasneženej krajiny - v lone krásnej prírody pod Tatrami

Zima v Bachledke a zážitky pod hviezdami

Množstvo snehu a výborné podmienky umožňujú spúšťať ďalšie zjazdovky a nové atrakcie. Bachledka sa tak premenila na skutočný raj pre všetkých milovníkov snehu. Dvakrát týždenne ponúka večerné dobrodružstvo pod hviezdami s unikátnymi zážitkami a pohľadmi.

Lyžovačka a zimná turistika v Bardejove a okolí

Výdatné sneženie umožnilo otvoriť lyžiarske strediská aj v Bardejove a okolí. Vychutnať si tiež môžete historické skvosty Bardejova (UNESCO), drevené chrámy či vojnovú históriu v okolí Svidníka.