Za slávnym spevákom, na hrad i na bicykel. Jesenné tipy horného Šariša

Za slávnym spevákom, na hrad i na bicykel. Jesenné tipy horného Šariša

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý Bardejov, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá. Právom ho v roku 2000 zaradili do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Malebné námestie s farebnými meštianskymi domami, majestátna Bazilika sv. Egídia, Židovské suburbium, historická radnica, Katov dom, zachovalé mestské hradby s baštami... Na pomerne malom území je sústredené obrovské množstvo pozoruhodných pamiatok. Okrem spomenutých najznámejších lokalít ponúka Bardejov s okolím mnoho ďalších skvelých miest, ktoré stojí za to objaviť. Napríklad aj v jeseni, kedy miesta dotvára jedinečná paleta nádherných farieb.

FotoMarekDuleba-Bardejovský Kat

John Lennon v Bardejove

Najmenší park a najkratšia "ulica" v Bardejove sú venované osobnosti Johna Lennona. Ulička Johna Lennona nie je síce oficiálnou bardejovskou ulicou, ale je obľúbenou miestnou atrakciou, ktorú by ste na potulkách Bardejovom nemali obísť. Priľahlý parčík a dom v centre Bardejova, za bazilikou sv. Egídia, sú dielom miestneho fanúšika Beatles Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela. V suteréne domu je galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Vždy 8. decembra sa tu koná pietna akcia pri príležitosti výročia atentátu na nezabudnuteľného hudobníka.

Ulicka J. lennona_OOCR Saris Bardejov

Kláštorisko pri Bardejove

Archeologické nálezisko Kláštorisko – Mníchovský potok je obľúbenou turistickou zastávkou, ktorá sa nachádza v blízkosti hlavnej turistickej magistrály SNP – červená značka. Lokalita Kláštorisko leží v katastri obce Zlatné. Od stredu mesta Bardejov je vzdialená 6,4 km smerom na severozápad. Archeologicky bola lokalita Kláštoriska preskúmaná niekoľkokrát. V roku 1979 boli pri archeologickom prieskume nájdené keramické úlomky z obdobia stredoveku.

Lokalita Kláštorisko1

Drevené kostolíky

Drevené chrámy sú najvzácnejším skvostom slovenskej ľudovej architektúry. Nachádzajú sa takmer výlučne na severovýchode Slovenska, pričom najviac – až 26 – ich je práve v regióne horného Šariša.

Najstarší drevený kostolík na Slovensku nájdete v bardejovskom okrese – v dedinke Hervartov. Kostol sv. Františka z Assisi z 15. storočia je od roku 2008 zaradený v zozname pamiatok UNESCO. Exteriér dreveného kostola zostal aj po stáročia takmer nedotknutý. Pôsobivo zdobený interiér spája niekoľko výtvarných a náboženských období.

1.a Hervartov - interier,  Foto: Jano Štovka, Zdroj KOCR Severovýchod Slovenska

V blízkosti kostola sa dodnes zachovalo aj niekoľko tradičných sypancov (sýpok). Pobyt v Hervartove môžete zavŕšiť výstupom na rozhľadňu Žobrák.  

Ďalšie drevené chrámy v okrese Bardejov sú gréckokatolícke. Nájdete ich v dedinkách Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka aj cv skanzene v Bardejovských Kúpeľoch. V okrese Svidník lákajú turistov drevené chrámy v obciach Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal (zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce, Korejovce a kostolík v skanzene vo Svidníku.

58-andrea-cuperova-dreveny-chram-v-ladomirovej_full


Zborovský hrad

Len necelých 10 km od Bardejova leží Zborovský hrad nazývaný tiež Makovica. Hrad sa prvý krát spomína už v roku 1347. Postavený bol na obranu uhorského pohraničia a obchodnej cesty do Poľska. Postupne ho vlastnili rodiny Cudarovcov, Rozgonyiovcov, Tarczayovcov, Šeredyovcov a Rákociovcov. Za Thökölyho povstania v roku 1684 bol hrad zničený cisárskymi vojskami a hradnú zrúcaninu poškodili aj boje počas 1. svetovej vojny. Zborovský hradný vrch bol v roku 1926 vyhlásený za prírodnú rezervácviu, čo ho zaraďuje medzi najstaršie chránené územia na Slovensku. Výstup na hrad zo Zborova alebo Dlhej Lúky trvá asi 30 minút.

Hrad Zborov 1

Cyklistika v okolí Bardejovských Kúpeľov

Vedeli ste, že polhodina bicyklovania denne znižuje riziko rôznych ochorení? Okolie Bardejovských Kúpeľov ponúka zaujímavé cykloturistické trasy, nazývané liečivé singletracky,

Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v kúpeľoch sa tešia veľkej obľube počas celého roka.

Singletrack Bardejovské Kúpele

Singletracky majú zarovnávaný prírodný povrch a vybudované umelé prekážky - terénne vlny, skoky rôznych veľkostí, klopené zákruty a mostíky. Dlhšia trasa liečivých singletrackov má dĺžku 25 km a kratšia trasa 18 km. Na svoje si prídu všetci, jednotlivé terény sú vhodné pre najmenších cyklistov i profibikerov. Viac informácií

singletrack_Bardejovske Kupele_OOCR Š-BJ

Wellness a relax vo vode

WELLNESS SPA v hoteli Ozón, Bardejovské Kúpele

Príďte si oddýchnuť a relaxovať do Wellness spa v Bardejovských Kúpeľoch. Komplex slúži na regeneráciu tela a duše. Vodný a saunový svet sú určené nielen pre kúpeľnú klientelu, ale aj širokej verejnosti. Relaxačný bazén s hydromasážnymi tryskami a kľudový bazén dopĺňa detský bazén s atrakciami pre najmenších.

Bk kupele - voda

Aquaruthenia, Svidník
Vodný svet Aquaruthenia vo Svidníku ponúka relax a zábavu aj v chladnejších dňoch. Vnútorné bazény sú otvorené celý rok v novovybudovanej časti areálu. K dispozícii sú relaxačný a masážny bazén s chrličmi, dnovou masážou i slanou vodou a tiež saunový svet. Soľná jaskyňa dobre poslúži ako prevencia ochorení dýchacích ciest a alergických prejavov. V celoročnom areáli je sprístupnená kneippova vodná cesta, založená na striedaní teplotných vplyvov.

Aquaruthenia, Aquaruthenia Svidník

 

Pripravené v spolupráci s OOCR Šariš - Bardejov.

 

 

POZRI TIEŽ:

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Plnofarebná jeseň v Prešovskom kraji_1640x624 px