Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Pôsobivé miesta so silným odkazom

Expozície vojenskej techniky umiestnené v prírode a priamo na miestach bojov. Pietne miesta so silnou atmosférou. Pamätníky padlým obkolesené čarovnou prírodou. Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Územie v okolí Svidníka pod Duklou je jednou z lokalít Slovenska, kde prebiehali intenzívne vojenské operácie počas 1. svetovej vojny. V ťažkých prírodných podmienkach tu položili životy stovky vojakov znepriatelených strán. Táto oblasť sa stala miestom utrpenia aj o 30 rokov neskôr, keď tu prebiehala Karpatsko-duklianska operácia – jedna z najťažších vojenských operácií v horskom teréne počas 2. svetovej vojny.

Údolie smrti - tank

Ťažká vojenská technika a pietne miesta sú v regióne pod Duklou voľne prístupné. K najviac navštevovaným lokalitám patria Údolie smrti, Pamätník na Dukle, vyhliadková veža na Dukle a Vojenské múzeum vo Svidníku, ktoré dopĺňajú bunkre vo Vyšnom Komárniku, vojenský cintorín v Hunkovciach a ďalšie zaujímavé miesta.  

Duklianske bojisko – národná kultúrna pamiatka

Duklianske bojisko tvoria dve lokality – 1. Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle s vojnovým cintorínom v katastrálnom území Vyšný Komárnik a 2. Pamätník sovietskej armády vo Svidníku.

Dukla-ZDROJ-KOCR-SVS

V areáli Duklianskeho bojiska, od rázcestia obce Kapišová až po slovensko-poľský hraničný priechod Dukla, sa nachádza expozícia v prírode s rozmiestnenou bojovou technikou.

Sprístupnené sú aj delostrelecké palebné postavenia a obnovené vojenské bunkre vo Vyšnom Komárniku.

Bunkre Vysny Komarnik_KOCR SVS

Pamätník Československej armády na Dukle je národnou kultúrnou pamiatkou. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Nachádza sa v blízkosti hraničného priechodu do Poľska (Vyšný Komárnik). Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov v oblasti padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami.

 Foto - Vojenský historický ústav
Foto - Vojenský historický...

Vyhliadková veža na Dukle

Bývalé bojisko je možné vidieť z nadhľadu, ktorý návštevníkom poskytuje vyhliadková veža. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní. Veža je vysoká 49 m. 

Vyhliadková veža

Po rozsiahlej obnove bola opätovne sprístupnená v lete 2023. Turisti sa tu dozvedia množstvo informácií o jednotlivých bojových operáciách, ktoré sa na území odohrali počas oboch svetových vojen. Na orientáciu v teréne bojiska slúžia aj tri dotykové obrazovky znázorňujúce panoramatické zábery okolia.

Vyhliadková veža je počas letnej turistickej sezóny pre verejnosť otvorená od 1. mája do 31. októbra. Viac 

Vyhliadkova veza na Dukle_2021_Zdroj VHU

Údolie smrti

Údolie smrti označuje názov územia, ktoré sa rozprestiera medzi deviatimi obcami v okrese Svidník. Počas 2. svetovej vojny sa tu v období od 21. do 27. októbra 1944 odohrali ťažké boje, ktoré boli súčasťou Karpatsko–duklianskej operácie.

Údolie smrti_Jano Štovka_obilné pole

Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali na jeseň 1944. Vstup do Údolia smrti smerom od Svidníka už z diaľky označuje známy pamätník – tzv. taran, ktorý tvoria dva do seba vklinené tanky. 

 Rázcestie v Kapišovej. Foto: M. Blahut
Rázcestie v Kapišovej. Foto...

V apríli 2019 pribudol nad obcou Kružlová nadrozmerný nápis ÚDOLIE SMRTI. Od r. 2021 sa na Údolie smrti môžete pozrieť z rozhľadne v tvare náboja, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti nápisu. Unikátna rozhľadňa z kovu a dreva je vysoká 13,65 metra, má 4 poschodia a tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24.

Veza v tvare naboja_Kruzlova_Foto M. Lazengová

Vojenské múzeum vo Svidníku

Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky.

Centrálna expozícia VHM Mo Svidník

V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944. 

Otváracie hodiny - Dukla a Svidník

Vojnový cintorín Hunkovce

Vojnový cintorín nemeckých vojakov v Hunkovciach pochádza z čias druhej svetovej vojny. Na cintoríne v Hunkovciach našlo miesto svojho posledného odpočinku takmer 3 100 nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas Karpatsko-duklianskej operácie. 

Hunkovce

Viac informácií nájdete na: www.vhu.sk

Čo nevynechať vo Svidníku a okolí:

V meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia. Oddýchnuť a vyšantiť sa vo vode môžete vo vodnom svete Aquaruthenia s vonkajšími a krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. 

Skanzen vo Svidníku. FOTO: Jano Štovka (MQEP) (c)

V okolí Svidníka sa nachádza jedenásť drevených chrámovDrevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO. Ich architektúra a nádherný interiér si podmania návštevníkov. V Bodružali sú napríklad dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel cez strechu. Ďalej sú to drevené chrámy vo Vyšnom a Nižnom Komárniku, Hunkovciach, Dobroslave, Korejovciach a mnoho iných. 

Drevený chrám, Bodružal (UNESCO)

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal v okrese Svidník je klenotom medzi cerkvami. Je to jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku.

 

 

POZRI TIEŽ:

Nová rozhľadňa pri Údole

Vyhliadková veža je umiestnená v blízkosti cyklotrasy spájajúcej Údol s obcou Plaveč. Okolie obce Údol je tiež známe prírodnou pamiatkou Údolské skalky