Zimné radovánky na severnom Spiši, v Pieninách a Zamagurí

Zimné radovánky na severnom Spiši, v Pieninách a Zamagurí

Staňte sa majstrom voľného času

Návšteva regiónu severného Spiša a Pienin v zimnom období prináša napriek zdanlivému pokoju veľa pestrých zážitkov. Po letnej bohatej nádielke turistov sa príroda stíši a oddychuje, to však neznamená, že oddychuje aj odvetvie cestovného ruchu. Práve naopak, v tomto regióne sa môže stať majstrom voľného času každý.

Najpestrejšiu ponuku zimných športov pre celé rodiny ponúka už tradične obec Ždiar. Ak nie je nádielka prírodného snehu dostatočná, ale mrazivé podmienky to umožňujú, pripravujú sa lyžiarske svahy technickým snehom už oveľa skôr. Viaceré udržiavané zjazdovky v Ždiari (SKI Centrum Strednica, SKI Centrum Strachan, SKI Monkova Dolina, SKI Bekeš, SKI Krasuľa) a veľa ubytovacích možností každoročne prilákajú do obce mnoho hostí.

Čarovná krajinka v Bachledke

Najviac služieb pre návštevníkov v Ždiari ponúka stredisko Bachledka Ski&Sun. Novinkou je nové Tréningové centrum, ktoré slúži najmä členom lyžiarskych klubov a nová zjazdovka, ktorá je pomenovaná po bratoch Otta a Vlada Krajňákových – legendách slovenského lyžovania. Dĺžka trate presahuje 920 m a prevýšenie 212 m. Otto Krajňák je držiteľom krištáľového glóbusu za víťazstvo vo Svetovom pohári veteránov a niekoľkonásobný majster sveta kategórie Masters. Pre ski alpinistov vyznačilo stredisko novú skialpovú trasu z Bachledovej doliny na vrchol Spišskej Magury. Bežkárov čaká upravená vyhliadková 14 km dlhá trať po hrebeni Spišskej Magury smerom do Ždiaru.

 Bachledka Ski&ampSun
 Bachledka Ski&Sun

V Bachledka Ski&Sun zábava na svahu nekončí. Stredisko pripravilo zážitkový večerný program Čarovnú krajinku, ktorá sa rozsvieti v sprievodnom programe 27. decembra 2023 a návštevníkom bude prístupná trikrát do týždňa. Každú stredu, piatok a sobotu od 17:00 do 21:00 čaká návštevníkov večerná prechádzka Chodníkom korunami stromov pod hviezdami za svitu mesiaca i zábavná večerná sánkovačka na 2,5 km dlhej sánkarskej trati. Chodník korunami stromov je osvetlený svetelnou reťazou dlhou až 1234 metrov. Pred vstupnou bránou sa nachádza svetelná expozícia, ktorá vás vtiahne do čarovného sveta svetiel. Večerná atmosféra dodáva celému zážitku neopakovateľnú magickú atmosféru. Stredisko pripravuje aj hudobný program, snežné párty i koncerty živej ľudovej hudby počas celej zimnej sezóny a kvalitné stravovacie služby v reštaurácii PANORÁMA.

 Chodník korunami stromov
Chodník korunami stromov

Levočská dolina je po roku opäť otvorená

Kvalitnú lyžovačku so skvelými výhľadmi zažijete aj v Levočskej doline. V Resorte Levočská Dolina sú k dispozícii vleky pre dospelých aj deti. Okrem lyžovania a snowboardingu ponúka aj množstvo ďalších služieb a atrakcií. ako je lyžiarska škola a škôlka, požičovňa lyží a snowboardov, reštaurácia, bar. Po minuloročnej odstávke strediska sa v tejto zimnej sezóne pripravuje jeho plný štart, o čom svedčí aj zaujímavá a výhodná ponuka skipasov. Toto lyžiarske stredisko je spojené turistickou bežeckou stopou aj s bežeckým areálom v neďalekej lokalite Krúžok pri obci Úloža, kde je kvalitne upravený okruh pre klasické bežkovanie, aj pre korčuliarsku techniku.

Thermal Park Vrbov

V chladnej zime dobre padne uvoľniť si svaly a myseľ v horúcej termálnej vode. Vrbovčanov príroda obdarila veľkým darom. Geotermálna voda, ktorá sa na povrch dostáva z dvoch vrtov je obohatená o množstvo liečivých minerálov. Vápnik, horčík, uhličitany či síra sa na povrch dostávajú z fascinujúcej hĺbky 2,5 kilometra. Počas zimnej sezóny ponúka Thermal Park vo Vrbove relax vo vode pri teplote 26° - 38°C. K výdatnej relaxácii návštevníkov prispievajú trysky s prúdmi tečúcej vody.

 Thermal Park Vrbov
Thermal Park Vrbov

Pravá zimná atmosféra

Zima na severnom Spiši a v Pieninách je čarovná a okúzľujúca. Vianočnú atmosféru môžete nasať na Vianočných trhoch v Starej Ľubovni, nedeľných adventných trhoch pri Kráteri vo Vyšných Ružbachoch, či vianočných rozprávkach v Nestville Parku. Starší sa môžu tešiť na fašiangové pečenie šišiek. Celá rodina si užije zimnú sezónu na korčuliach či už vo vnútri v PEM aréne v Starej Ľubovni alebo na vonkajších ľadových plochách v Novej Ľubovni a v Nestville Parku v Hniezdnom. Ak bude pani zima štedrá, bežkári a skialpinisti si prídu na svoje nielen v nádherných Pieninách, ale aj v kopcoch Ľubovnianskej vrchoviny.

Kam s deťmi?

Korčuľovanie na zimných štadiónoch v Levoči a v Kežmarku bude dostupné počas zimných mesiacov aj pre verejnosť podľa aktuálnych otváracích hodín. Deti sa môžu tešiť aj na karnevaly na ľade, či na snehu.

Pre dobrodruhov a tiež pre rodiny s deťmi odporúčame navštíviť Xpark v Starej Ľubovni. XPARK je športový, rekreačný a multifunkčný areál zameraný najmä na freestylové športy. Na Slovensku je to jediný snowpark vybudovaný priamo v meste a ako prvý postavený z hliny, kde sa jazdí na prírodnom snehu. V XPARKU sa nachádza 200 metrov dlhý vlek, osvetlenie, ozvučenie, detská zjazdovka, vyše 20 prekážok rôznej náročnosti a charakteru vhodných na lyže, snowboard a bicykel. Dokonca sa naskytá možnosť sánkovania a šmýkania sa na nafukovacích kolesách, ktoré sú tu k dispozícii na požičanie. 

XPARK v Starej Ľubovni

XPARK je športový, rekreačný a multifunkčný areál zameraný najmä na freestylové športy. Na Slovensku je to jediný snowpark vybudovaný priamo v meste a...

V Nestville parku sa deti potešia dobrej čokoláde či pohľadu na 9 metrov vysoký vianočný stromček postavený zo 150 sudov z dubového dreva, ktoré sa používajú na výrobu whiskey. To však deťom povedať nemusíte.

Zimná turistika

Neďaleko Ždiaru sa nachádza obec Tatranská Javorina. V prípade dostatku snehu ponúka lyžovačku na menšom svahu s vlekom, ktorý je vhodný pre menej náročných lyžiarov. Nelyžiarov poteší návšteva čarovného dreveného kostolíka v blízkosti miestneho cintorína. Prechádzkou po ňom sa dozviete o zaujímavých osobnostiach, ktoré sú tam pochované. Po asfaltovej ceste popri potoku Javorinka sa prejdite cca 4,7 km k horárni Podmuráň, kde nájdete oddychové miesto s lavičkami a geologickú náučnú plochu, ktorá vám priblíži horninové zloženie Tatier. Tou istou trasou sa vrátite späť. Celá prechádzka tam aj späť zaberie asi 3 hodiny. Odmenou sú nádherné výhľady na štíty Vysokých Tatier z Javorovej Doliny a šum priezračnej vody tatranského potoka.

 Pieniny
Pieniny

Navštívili ste už vyhliadkovú vežu Eliášovka na Litmanovej? Vrch Eliášovka s nadmorskou výškou 1 023 m n. m.  je najvyšším bodom Ľubovnianskej vrchoviny, zároveň najvyšším bodom obce Litmanová a hraničným vrcholom slovensko-poľskej hranice. Na vrchole Eliášovky nájdete približne 20 metrov vysokú rozhľadňu s výhľadom na slovenské a poľské kopce. Výstup na Eliášovku si odporúčame spojiť s návštevou pútnického miesta na hore Zvir, Jarabinským prielomom či mestom Stará Ľubovňa. Z hory Zvir vedie najkratšia cesta k vrchu Eliášovka po cyklistickom chodníku pod pútnickým miestom. Ten nie je vyznačený na mape, ale spája sa s turistickým chodníkom označeným žltou farbou. Po značených chodníkoch sa dostanete na Eliášovku aj z obcí Jarabina a Litmanová.

Podujatia

  1. 12. 2023 - Príchod sv. Mikuláša a otvorenie Vianočných trhov, Spišské Podhradie
  2. 12. 2023 - Vianočný koncert Roba Opatovského v Bachledke
  3. 12. 2023 - Kubo – muzikál – pocta Jozefovi Krónerovi – v Kežmarku
  4. 12. 2023 - Vianočné hody v KÚPEĽOCH ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka, Červený Kláštor
  5. – 16. 12. 2023 - Vianočné trhy, Stará Ľubovňa
  6. 12. 2023 - Rozsvietenie Čarovnej krajiny v Bachledke
  7. 12. – 31. 12. 2023 - Hradné vianočné trhy, Stará Ľubovňa
  8. 12. 2023 - Silvestrovská párty, Vyšné Ružbachy
  9. 1. 2024 - Vianočný muzikál „ANJELSKA POVIESTKA“ - Koncertná sála, Spišské Podhradie
  10. 2. 2024 - Pieniny Winter Run, Červený Kláštor
  11. 2. 2024 - Fašiangový sprievod – Mariánske a Palešovo námestie, Spišské Podhradie
  12. 12. 2023 - Vianočný remeselný trh, Levoča - Námestie Majstra Pavla
  13. 12. 2023 - Detský Silvester, Levoča - Námestie Majstra Pavla
  14. 1. 2024 - Novoročný koncert, Levoča (Kongresová sála)
  15. 5. 2024 - Jarný deň otvorených dverí v KÚPEĽOCH ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka
  16. 5. 2024 - Majáles, Stará Ľubovňa

Pozri tiež:

Súťaž: Zahrejte sa zážitkami

Zimná výzva: Zahrejte sa zážitkami. 15 vrcholov, ktoré môžete zdolať počas zimy a ďalšie inšpirácie na voľné chvíle z celého Prešovského kraja.