archeopark-v-hanusovciach-n-toplou-foto-jano-stovka-mqep_full

Kastély és régészeti park Tapolyhanusfalván (Hanušovce nad Topľou)

 A tapolyhanusfalvi (Hanušovce nad Topľou) múzeum eredeti és egyedülálló, valamint az egyetlen Szlovákiában, amely egy élő régészeti parkot és egy hagyományos kőmúzeumot egyesít.

A kastély területén található Élő Régészet nevezetű archeopark egyedülálló módon ismerteti az ókori történelmet – személyes élmény formájában. A hét lakóhely öt korszakot képvisel az őskortól a kora középkorig (paleolitikum, neolitikum, kora vaskor, kora bronzkor és kora középkor), így a régészeti parkban mintegy 30 000 évnyi időt járhatunk be. 

 Archeopark. Zdroj foto: Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou
Archeopark. Zdroj foto: Vlast...

A területen különböző műhelyek is találhatók: egy bronzkori fémöntő, egy fazekasműhely a La Téne korszakból és egy kora középkori konyha.

 Archeopark. Zdroj foto: Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou
Archeopark. Zdroj foto: Vlast...

A régészeti parkban a  „ne nyúlj hozzá!“ tiltott kifejezés. Éppen ellenkezőleg, ez a látogatók kreativitásának interaktív tere  - hogy a múlt érintésének élményét magukkal vihessék.

A régészeti park, különösen a nyári szünet ideje alatt, számos rendezvényt kínál a nagyközönség számára, amelyek során a látogatók kipróbálhatják a régmúlt idők különböző mesterségeit és ízeit.

 Archeopark. Foto: Jano Štovka (MQEP)
Archeopark. Foto: Jano Štovk...

 

Lásd még:

Kaštieľ Hanušovce nad Topľou

Miesto, kde sa vrátite v čase o 30 000 rokov späť! Päť obydlí archeoparku predstavuje päť období od praveku do včasného stredoveku. V kaštieli sídli múzeum s rôznymi expozíciami.

Hanušovský oblúkový viadukt

Hanušovský oblúkový viadukt, ktorý možno zdola najlepšie vidieť z Mierovej ulice, postavili začiatkom 40. rokov minulého storočia. Je dlhý takmer 390 ...

Kapušiansky hrad

Len niekoľko kilometrov od Prešova, v obci Kapušany, stojí zrúcanina Kapušianskeho hradu. Oku návštevníka určite neunikne, pretože svojou polohou, na kopci Zámčisko, je viditeľný aj z okolitých dedín.

Miesto výletu:

V blízkosti výletu:

Reštaurácia u Hricka0.27 km
Penzión Eden0.94 km
Motorest Čepcov8.96 km
Hotel Alfa ***10.06 km
Penzión Farmer12.10 km
Penzión Eden0.94 km
Hotel Alfa ***10.06 km
Penzión Farmer12.10 km
Penzión Tatra12.46 km
Hotel Šport12.50 km