Fotografia by mala mať emóciu a príbeh, tvrdí Jano Štovka

Fotografia by mala mať emóciu a príbeh, tvrdí Jano Štovka

Fotografická súťaž pre amatérských a profesionálnych fotografov Choď a foť z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu píše v tomto roku už svoju 8. kapitolu. Súťažné snímky je možné zasielať na adresu chodafot@severovychod.sk ešte do 15. októbra. Každý rok sa nároky na výber víťazov zvyšujú, preto sa zvyšuje aj štandard poroty, ktorej už od roku 2016 predsedá známy slovenský fotograf Jano Štovka (MQEP). Ten prizval do poroty v prebiehajúcom ročníku súťaže svetových profesionálov - Filipa Kuliseva (MQEP a FBIPP)Martina Krystýnka (MQEP) a Ivana Čanigu (MQEP)

SVS---chod-a-fot-2020---WEB

Každý z porotcov je honorovaný najvyšším ocenením pre profesionálnych fotografov Master QEP (Qualified European Professional Photographer), ktoré udeľuje Federácia európskych profesionálnych fotografov. Osobitne vám predstavíme každého jedného z nich, prostredníctvom rovnakých otázok. Tentokrát to bude samotný predseda poroty Jano Štovka (MQEP).

 Pripyat, Zdroj: Jano Štovka
Pripyat, Zdroj: Jano Štovka

Niektorí profesionálni fotografi vnímajú fotografiu a samotné fotografovanie ako prácu, pre iných je to ešte stále záľuba a vášeň. Je možné takéto vnímanie aj spojiť?

Patrím medzi tých šťastnejších ľudí, ktorým je práca koníčkom. Je to moja veľká záľuba, ktorá prerástla do mojej práce a je mojím chlebom, za čo som veľmi vďačný, aj keď to nie je jednoduché sa týmto živiť, aspoň v naších končinách.

Čomu sa vo svojej tvorbe venujete najradšej, aké objekty sú pre vás zaujímavé?

Fotografujem v podstate všetko. Každé odvetvie či kategória je pre mňa výzvou, aby som ju zvládol, čo najlepšie. No sú aj veci, ktoré nie sú veľmi po mojej chuti a tým sa vyhýbam.

 Zdroj: Jano Štovka
Zdroj: Jano Štovka

Aké atribúty zohľadňujete pri hodnotení fotografie od iných autorov? Kedy vás snímka nadchne? Čo by mala mať dobrá fotografia?

Keď má emóciu a príbeh. Technicky dobré fotografie sú dnes v podstate všetky, no tie dobré sa líšia od tých horších práve svojou hĺbkou a tú im dáva práve emócia, príbeh, alebo ako vravíme pri hodnotení na FEP-e “wow” efekt.

O autorovi

Podpredseda APFSR prevzal patronát nad súťažou Choď a Foť v roku 2016. Na konte má mnoho významných ocenení, patrí k európskej aj svetovej fotografickej špičke. Fotografia je jeho živobytím aj vášňou. Za jednu z najdôležitejších vecí považuje – ostať stále vášnivým amatérom! Rodák z Humenného momentálne pôsobí v Prešove. Venuje sa aj hre na husliach a pôsobí ako učiteľ fotografie. Vyštudoval hudobnú výchovu a etiku na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, neskôr v Prahe absolvoval školu fotenia (IDIF Praha). Na konte má viac ako 30 ocenení svetového formátu.

 Zdroj: Jano Štovka
Zdroj: Jano Štovka

Autor: František Baláž

Pozri tiež: