Fotograf Čaniga: "Fotografia mi umožňuje vyjadriť môj vnútorný svet"

Fotograf Čaniga: "Fotografia mi umožňuje vyjadriť môj vnútorný svet"

Fotografická súťaž pre amatérských a profesionálnych fotografov Choď a foť z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu píše v tomto roku už svoju 8. kapitolu. Súťažné snímky je možné zasielať na adresu chodafot@severovychod.sk ešte do 15. októbra. Každý rok sa nároky na výber víťazov zvyšujú, preto sa zvyšuje aj štandard poroty, ktorej už od roku 2016 predsedá známy slovenský fotograf Jano Štovka (MQEP). Ten prizval do poroty v prebiehajúcom ročníku súťaže svetových profesionálov - Filipa Kuliseva (MQEP a FBIPP)Martina Krystýnka (MQEP) a Ivana Čanigu (MQEP)

SVS---chod-a-fot-2020---WEB

Každý z porotcov je honorovaný najvyšším ocenením pre profesionálnych fotografov Master QEP (Qualified European Professional Photographer), ktoré udeľuje Federácia európskych profesionálnych fotografov. Osobitne vám predstavíme každého jedného z nich, prostredníctvom rovnakých otázok. Tým prvým je Ivan Čaniga (MQEP).

 Archív Ivana Čanigu
Archív Ivana Čanigu

Niektorí profesionálni fotografi vnímajú fotografiu a samotné fotografovanie ako prácu, pre iných je to ešte stále záľuba a vášeň. Ako to je vo vašom prípade?

Pre mňa znamená fotografia prácu, tak som s fotografiou začínal, ale zároveň je to aj moje hobby, niečo, čo má napĺňa, otvára mi nové možnosti v kreatívnom svete, fotografia mi umožňuje vyjadriť môj vnútorný svet.

Čomu sa vo svojej tvorbe venujete najradšej, aké objekty sú pre vás zaujímavé?

Najviac atraktívne sú pre mňa objekty zo skla, pomocou ktorých vytváram známe miesta, alebo mestá na zemi ako Golden Gate, Grand Canon, Las Vegas, kde využívam vlastnosti skla, optického, alebo aj obyčajného, ktoré následne upravujem, farbením, lepením, rezaním, alebo brúsením na vytvorenie takýchto scenérií. Neživé veci oživým zaujímavým pohľadom, pridám príbeh, svetlo...

 Archív Ivana Čanigu
Archív Ivana Čanigu

Aké atribúty zohľadňujete pri hodnotení fotografie od iných autorov? Kedy vás snímka nadchne? Čo by mala mať dobrá fotografia?

Keďže sa fotografiou živím už naozaj veľmi dlho, mám preštudovaných veľmi veľa fotografov z celého sveta, napozeraných obrovské množstvo fotografií. Je naozaj veľmi ťažké vytvoriť niečo, čo už niekto nenafotil. Stále sa však nájdu fotografi, ktorí prekvapia. Dobrá fotografia zaujme už na prvý pohľad. Osobne ma fotografia nadchne, ak mi dá dôvod na zamyslenie a chcem si ju opäť pozrieť. Dobrá fotografia by mala mať dobrý obsah, dobrú kompozíciu, svetlo a samozrejme aj dobrú technickú kvalitu. 

 Archív Ivana Čanigu
Archív Ivana Čanigu

O autorovi

Ivan Čaniga je profesionálny slovenský fotograf a umelec. Jeho hlavným zameraním je reklamná produktová fotografia, portréty a „Fine Art“ fotografia. Narodil sa v Partizánskom, žije a tvorí v Bratislave. Fotografiu vyštudoval na SUPŠ v Bratislave. Po skončení školy pracoval v Slovenskej televízií ako fotograf a od roku 1991 pracuje ako fotograf v slobodnom povolaní. Ivan je členom združenia výtvarných umelcov západného Slovenska a spoluzakladateľom a členom Asociácie profesionálnych fotografov SR. Od roku 2008 do 2015 pôsobil ako lektor fotografie na Paneurópskej vysokej škole na Fakulte masmédií. Od roku 2016 pôsobí ako lektor fotografie na Univerzite Svätého Cyrila a Metoda v Trnave.

Absolvoval desiatky individuálnych a kolektívnych výstav na Slovensku i v zahraničí, z ktorých si odniesol viacero pozoruhodných cien. Na medzinárodnej scéne sa Ivan Čaniga stal v roku 2008 držiteľom prestížnych certifikátov QEP (Kvalifikovaný európsky profesionálny fotograf) v portrétnej fotografii a výtvarnej fotografii a od roku 2013 je Ivan držiteľom prestížneho ocenenia Master QEP (Master Qualified European Photographer), ide o najvýznamnejšie ocenenie profesionálnych fotografov v Európe. Do dnešného dňa získalo len 51 najlepších európskych fotografov certifikát Master za ich najvyššiu kvalitu.

Jeho diela sú súčasťou verejných i súkromných zbierok tak na Slovensku ako aj v Rakúsku, Maďarsku, Taliansku, Česku, Holandsku, Francúzsku a USA.

Autor: František Baláž

Pozri tiež:

Fotografická súťaž Choď a foť 2020 aj s 2 novými kategóriami

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila 8. ročník fotografickej súťaže Choď a foť.