Prvý obchod v Tatranskej Lomnici opäť ožíva!

Prvý obchod v Tatranskej Lomnici opäť ožíva!

Tatranská Lomnica, august 2023 – Je to už viac ako sto rokov, keď si obyvatelia a návštevníci Tatranskej Lomnice mohli nakúpiť športové potreby či potraviny v Kuszmannovom bazári. Už 12. augusta sa jeho brány opäť otvoriĺi! Kuszmannov bazár privíta v auguste návštevníkov vo svojej remeselnej Pekárni a cukrárni a reštaurácii PaB [pub].

V parku v Tatranskej Lomnici si v roku 1896 Július Kuszmann z Kežmarku postavil prvú predajňu. Stála pri ceste z Tatranských Matliarov do Smokovca v priestore medzi Kúpeľným domom a hotelom Lomnica. V roku 1904 ju nahradil veľký murovaný nový bazár s bytovými priestormi, z dvoch strán objímaný krytou drevenou verandou. V 50. rokoch budovu znárodnili, avšak potraviny sa tu predávali aj naďalej. Neskôr sa z obchodného domu stalo rekreačné zariadenie. V období 90. rokov prešla budova rozsiahlou prestavbou. Pristavená bola ďalšia časť, ktorá výrazne zvýšila ubytovaciu kapacitu.

kuszmannov-bazar-tatranska-lomnica-9eacd1-1024

Takmer o 30 rokov neskôr, v roku 2022, budovu hotela odkúpila spoločnosť Mores Resort a.s. vlastniaca aj Hotel Lomnica a zahájila významnú rekonštrukciu v súčinnosti s pamiatkovým úradom. V Kuszmannovom bazári našla svoje miesto remeselná Pekáreň a cukráreň, reštaurácia PaB [pub] a apartmány.

Pri rekonštrukcii sme citlivo vnímali potrebu zachovať pôvodnú podobu Kuszmannovho bazáru a nechali sme sa inšpirovať originálnou myšlienkou Júliusa Kuszmanna. Obchod bol v minulosti nielen miestom nákupov, ale predovšetkým stretnutí a priateľských rozhovorov. Práve preto sme v Kuszmannovom bazári otvorili prvú remeselnú Pekáreň a cukráreň a reštauráciu PaB [pub] s remeselným pivom z pivovaru Pálffy Brauerei zo Sv. Jura, aby sa ľudia stretávali pri dobrom jedle a pive, predstavuje myšlienku Kuszmannovho bazáru Miriama Vojčíková, prevádzková riaditeľka Hotela Lomnica a Kuszmannovho bazáru.

V pekárni v Kuszmannovom bazári sa každý deň pečie kváskový chlieb a ďalšie pečivo v etážovej peci.

Okrem kváskových chlebov pripravovaných z pšeničnej, ražnej alebo celozrnnej múky pre našich návštevníkov chystáme aj cviklový chlieb. Je jemnejší a má typickú bordovú farbu, vysvetľuje Jozef Brudňák, Executive Pastry Chef Pekárne a cukrárne v Kuszmannovom bazári. Pekáreň a cukráreň je pripravená piecť slané a sladké pečivo, zákusky či torty aj na objednávku a vyrábať exkluzívne pralinky.

Na prvom poschodí sa nachádza reštaurácia PaB [pub], kde sa čapuje pivo z pivovaru Pálffy Brauerei zo Sv. Jura. Historické pramene mlčia o návšteve Františka Jozefa I. a jeho manželky Sissi vo Vysokých Tatrách. Cestou vlakom z Bardejova, kde Sissi preukázateľne bola, sa teoreticky mohli na chvíľu zastaviť aj v Tatranskej Lomnici.

Habsburgovci sú nám veľkou inšpiráciou aj pri ostatných našich projektoch. V Hoteli Lomnica si hostia stále môžu pozrieť unikátnu repliku korunovačných šiat legendárnej Sissi. Preto sme sa pohrávali s myšlienkou, čo by sa stalo, keby František Jozef neodolal dobrému pivu a zastavil sa u nás, vysvetľuje nám prítomnosť postavy cisára pána v reštaurácii Miriama Vojčíková. František Jozef má našliapnuté stať sa novým foto miestom  v Tatranskej Lomnici. K dobrému pivu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo, o ktoré sa v PaB [pub]-e stará šéfkuchár Jaroslav Bachleda. V Tatrách si nemusíte dať len bryndzové halušky. Naša kuchyňa je nesmierne bohatá a my z nej radi čerpáme. V ponuke reštaurácie nájdete langoš či pivný guľáš z bravčových líčok, ale napríklad aj cuketový prívarok so zemiakovými džatkami. Keďže máme stáleho hosťa Františka Jozefa, tak sme neodolali a na menu sme zaradili aj typickú žemľu s leberkäse. Aj to patrilo v minulosti ku kuchyni Rakúsko-Uhorska, ktorého súčasťou sme boli aj my, predstavuje ponuku jedál Jaroslav Bachleda.   

PaB-jedlo-1024x684

Pre návštevníkov Tatranskej Lomnice sa tak opäť rozšírili možnosti kam sa vybrať za dobrým jedlom alebo pivom.  Šanca, že stretnete a odfotíte sa práve s cisárom Františkom Jozefom, je viac ako stopercentná. Slávnostné otvorenie prevádzok Kuszmannovho bazáru sa uskutoční 18. augusta a návštevníkom ponúkne každý víkend zaujímavý program.

Mores Resort a.s. je súčasťou spoločnosti ZAR, rodinnej investičnej spoločnosti, ktorá dlhodobo investuje do prémiových nehnuteľností na Slovensku. Vlastní najstarší tatranský Hotel Lomnica, Kuszmannov bazár v Tatranskej Lomnici, Kaštieľ Pálffy s, vinárstvom ViaJur a pivovar Pálffy Brauerei v Svätom Jure pri Bratislave.

Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry

Pozri tiež:

Leto vo Vysokých Tatrách

Príďte spoznať najmenšie veľhory sveta v srdci Európy. Blahodarne účinky prírody, horská klíma, skvelé podmienky na športovanie, vysokohorská turistika, množstvo kultúrnych podujatí či atrakcií nájdete v regióne Vysoké Tatry.