Výhľady a vyhliadky v regióne pod Duklou

Výhľady a vyhliadky v regióne pod Duklou

Vyhliadky a rozhľadne patria k obľúbeným cieľom turistov. Do ich obnovy a budovania sa opakovane púšťajú najmä samosprávy a organizácie cestovného ruchu.

Vyhliadka s útulňou nad Svidníkom s novým altánkom

Pri vyhliadke s útulňou nad bývalým vlekom v meste Svidník pribudol v závere roka 2022 altánok s posedením. Celková investícia do mobiliáru si spolu s altánkom vyžiadala sumu 5 000 eur z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov.

Svidník_vyhliadková veža s altánkom_2023

Modernú vyhliadkovú vežu s útulňou vybudovalo mesto Svidník v roku 2021. Stojí na kopci na bývalom svidníckom vleku v smere na Mestisko. Od jej otvorenia je tu možnosť vychutnať si pohľad na panorámu mesta a okolie. Najrýchlejšie sa dá na vyhliadku dostať priamo po pôvodnom svidníckom vleku, ktorý je teraz už nefunkčný. Táto trasa je však náročnejšia. Druhou - dlhšou trasou, je potrebné v polovici vleku odbočiť po zelenej značke cez tzv. Prielazok s dĺžkou trvania cca 30 - 40 minút. Spolu s Klubom slovenských turistov Beskydy bola vyznačená trasa ako trasa miestneho významu.

Svidník_vyhliadková veža_pohľad na útulňu

Vyhliadková veža na Dukle

Jedna z najznámejších vyhliadkových veží Slovenska je vysoká 49 m. Momentálne je uzavretá (zvyčajne sa otvára od 1. mája do 15. októbra), aktuálne informácie o otvorení nájdete na stránke vhu.sk. Veža sa nachádza na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk. Vo vstupnej hale veže si môžete prezrieť viaceré výstavy od nálezov zbraní, munície, výstroje Červenej armády, 1. československého armádneho zboru v ZSSR a nemeckého Wehrmachtu. Z Vyhliadkovej veže je možné vidieť široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia.

29 Vyhliadková veža na Dukle

Slovenský unikát – rozhľadňa v Kružlovej

V závere novembra 2021 dokončili v Kružlovej, v Údolí smrti, unikátnu rozhľadňu z kovu a dreva. Je vysoká 13,65 metra, má 4 poschodia a tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24. Veža poskytuje nádherné výhľady do okolia, vidno z nej takmer celé Údolie smrti, okolité obce, časť Svidníka a v prípade priaznivého počasia aj Vysoké Tatry. Vstup je celoročne zadarmo.

Kružlová_vyhliadka v tvare náboja a nápis Údolie smrti

Kamenná hora

Pri Bardejovských Kúpeľoch v roku 2017 obnovili drevenú rozhľadňu Kamenná hora. Rozhľadňa má výšku 9,6 m. Je ľahko prístupná aj pre malé deti. K rozhľadni vedie nenáročná trasa, ktorú zvládnu prejsť aj menej zdatní jedinci. Turisti si môžu na otvorenom ohnisku vedľa rozhľadne opekať a obdivovať krásne okolie. Deti si môžu svoje vedomosti o prírode obohatiť z náučných a interaktívnych tabúľ.

Rozhladna_Kamenna_HORA_Bardejov_2018

Dve rozhľadne na Žobráku

Blízko vrchu Žobrák, v pohorí Čergov, sa v nadmorskej výške 893 m nachádzajú dve drevené vyhliadkové veže. Súčasťou veží sú aj turistické útulne (v každej môže prespať cca 5 ľudí). Rozhľadne ponúkajú krásne výhľady do širokého okolia, vrátane pohľadu na hlavný hrebeň Čergova. V okolí sa nachádzajú lavičky, ohnisko, aj veľký prístrešok. Najkratšie výstupové trasy k rozhľadniam vedú z obcí Kríže a Hervartov.

Rozhľadňa Nový Žobrák

Turistov, ktorí uprednostňujú menej frekventované turistické trasy určite zaujme vrch Žobrák. Na vrch Žobrák vedie značený turistiký chodník z obce Kr...

Pripravuje sa aj obnovenie Berzewiczovej vyhliadkovej veže v Bardejovských Kúpeľoch.

Kam v okolí Svidníka

Mesto Svidník leží v krásnom prostredí, ktoré ponúka možnosti na pešiu turistiku po značených chodníkoch, cykloturistiku, kúpanie sa a v zime lyžovanie, bežecké lyžovanie a sánkovanie.

 Pamätník na Dukle
Pamätník na Dukle

K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea a okolo cesty z/do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Neďaleko Pamätníka na Dukle, na okraji obce Vyšný Komárnik, sú prístupné obnovené vojenské bunkre. Vstup do Údolia smrti smerom od Svidníka už z diaľky označuje známy pamätník – tzv. Taran, ktorý tvoria dva do seba vklinené tanky. Pozornosť upúta okrem tankov a inej vojenskej techniky aj nadrozmerný nápis Údolie smrti neďaleko vyhliadkovej veže

 Taran, vstup do Údolia smrti
Taran, vstup do Údolia smrti

Vojenské historické múzeum vo Svidníku ponúka expozície venované obom svetovým vojnám. V susedstve stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944. Vo Svidníku určite nevynechajte ani Múzeum ukrajinskej kultúry. Pútavá kultúrno-historická expozícia sídli v centre mesta na ploche takmer 1700 m2. Umelecko-historická expozícia – Galéria Dezidera Millyho sa nachádza v barokovom kaštieli z 18. storočia. Predstavuje vývoj ľudového a profesionálneho výtvarného umenia Ukrajincov na Slovensku od 16. storočia po súčasnosť. 

svidnik skanzen zhora

Treťou expozíciou je malebný skanzen - Národopisná expozícia v prírode, kde sústredené typické pamiatky ľudovej architektúry. Veľkým lákadlom počas leta je aquapark Aquaruthenia

Karpatská drevená cesta

Nevšedná turistická atrakcia, ktorou sa Svidník a okolie pýši, je tzv. Karpatská drevená cesta. Táto atrakcia ponúka návštevníkom putovanie po drevených sakrálnych stavbách ľudovej architektúry, ktoré sa vyznačujú svojou unikátnosťou. V okolí Svidníka nájdete aj drevené chrámy zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO a to v obci Ladomirová a Bodružal.

 Drevený chrám v Bodružali
Drevený chrám v Bodružali

Na putovaní si určite obzrite chrámy aj v obciach ako Dobroslova, Krajné Čierno, Hunkovce, Šemetkovce, Medvedie, Korejovce, Miroľa, Nižný a Vyšný Komárnik a neobíďte ani chrám v najmenšej obci na Slovensku, v Príkrej.

 

Zdroj: OOCR Šariš - Bardejov

 

POZRI TIEŽ:

Svidník

Navštívte mesto duší padlých vojakov, kde budete môcť vidieť miesta, kde prebiehali boje počas II. svetovej vojny. Na mieste bojov sa nachádza v súčasnosti niekoľko pamätníkov a časť pôvodného zachovaného vojenského arzenálu.

V drevených chrámoch pribudli audiosprievodcovia

V Hervartove (UNESCO), Korejovciach, Fričke, Hrabovej Roztoke a v Topoli si turisti môžu vychutnať návštevu drevených chrámov v niekoľkých jazykoch.

Aktéri cestovného ruchu PSK pripravia víziu rozvoja

Stretnutie členov KOCR Severovýchod Slovenska otvorilo tému ďalšieho posunu a pozície cestovného ruchu v Prešovskom kraji. Na valnom zhromaždení organizácie vo štvrtok 30. marca bol tiež zvolený nový predseda KOCR

 

Vyhliadkové veže v Prešovskom kraji

TOP výlety:

Všetky výlety