Župné divadlá hrajú túto sezónu aj rozprávky

Župné divadlá hrajú túto sezónu aj rozprávky

Divadelná sezóna 2023/2024 dvoch župných divadiel v Prešove je v plnom prúde. Do svojho repertoáru okrem osvedčených žánrov ako sú komédie, tragédie, detektívky či  muzikály zaradili tiež niečo pre najmenších divákov, a to rozprávky.  Divadlo Alexandra Duchnoviča konkrétne  prináša spracovanie  príbehu Soľ nad zlato  a Divadlo Jonáša Záborského klasiku od Márie Rázusovej-Martákovej Ako šlo vajce na vandrovku. Obe divadlá pritom  poňali tieto notoricky známe rozprávky trochu netradične a najmä moderne.

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove (DAD) a rovnako prešovské Divadlo Jonáša Záborského (DJZ), ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj, otvorili v septembri novú divadelnú sezónu. Do tej zahrnuli aj známe rozprávky, ktoré spracovali s dôrazom na moderné prvky súčasného sveta. DAD-ka rozšírila svoj repertoár o rozprávku Soľ nad zlato, ktorú úspešne odpremiérovala 20. októbra a DJZ prinesie na svoje dosky už začiatkom decembra rozprávku Ako šlo vajce na vandrovku.

Príbeh o troch dcérach a pyšnom kráľovi je známy všetkým vekovým kategóriám a dočkal sa už niekoľkých spracovaní. To najnovšie v podaní DAD, pod ktoré sa režisérsky podpísal Kamil Žiška, je predsa len v niečom iné.

Je plné masiek, respektíve 2D bábok, humoru, pohybu, čarovných vozíkov, ale aj poézie a najmä radosti. Prinášajú ho malí permoníci zo soľnej bane kráľovnej Solmíry. V rozprávke hrajú piati herci, ktorí si v nej strihnú hneď niekoľko postáv. Spracovanie je pútavé najmä pre detského diváka, a to už vo vekovej hranici od sedem rokov. Navyše je predstavenie pripravené vo flexibilnej podobe, ktorá umožňuje zabezpečiť aj zájazdové vystúpenia v menších sálach. Najbližšie sa tak stane už 14. novembra v Stakčíne.

 DAD
DAD

Rovnako päť hercov zahviezdi v pripravovanej rozprávke DJZ Ako šlo vajce na vandrovku s podtitulom pod morskou hladinou. Príbeh na motívy Márie Rázusovej-Martákovej napísal a režíruje Michal Náhlik.

Je o chalanovi Hugovi, ktorý je ako každý iný, len nevie povedať „r“ . Nepozná nudu a považuje sa za „kúl, a preto sa v jeden deň ako vajce vydáva na vandrovku. A to rovno pod hladinu karibského mora. Divadlo sľubuje, že v jeho podaní môžu detskí diváci čakať nečakané. Pomyselnou čerešničkou je napríklad aj hudba, pod ktorú sa autorsky podpísal jeden z hercov rozprávky, a to Filip Lenárth (postava dedka). Diváci si môžu pozrieť rozprávku konkrétne na Veľkej scéne, a to v plánovanej premiére 3. decembra  (s predpremiérou pre školy 1. decembra) a následne aj v ďalších decembrových termínoch.

Program všetkých naplánovaných predstavení, ako aj termíny, v ktorých budú najbližšie odohrané zmienené rozprávky, majú župné divadlá zverejnené na svojich webových sídlach divadload.sk a djz.sk.

Zdroj: PSK

Pozri tiež:

Obľúbené sakrálne pamiatky Prešovského kraja

Unikátne stavby plné histórie, dýchajúce jedinečnou atmosférou.