Jesenné dobrodružstvo v regióne Šariš

Jesenné dobrodružstvo v regióne Šariš

Keď listy začínajú meniť farbu a jeseň prináša do vzduchu sviežu chladnejšiu atmosféru, región Šariš ponúka záplavu príležitostí na to, aby ste si užili naplno toto čarovné ročné obdobie.

S jeho bohatou históriou, nádhernou prírodou a pestrou kultúrou ponúka škálu aktivít, ktoré uspokoja každého milovníka jesenných zážitkov. Práve preto vám ponúkame pár tipov, ako stráviť voľný čas v regióne Šariš počas jesene.

Región Šariš v jeseni


Dobrodružstvo s výhľadmi 

Pre tých, ktorí majú radi dobrodružstvo v prírode s výhľadmi na šarišskú prírodu, rozhľadne sú ideálnym miestom na zastavenie sa počas turistiky. Vychutnajte si farebnú paletu listov s panoramatickými výhľadmi z rozhľadne Okružná alebo nevysokého vrchu Malkovská hôrka s rozhľadňou, ktorá sa nachádza v lesoparku Cemjata pri Prešove. Vedie sem niekoľko značených turistických chodníkov. Lesná cesta umožňuje prístup aj na bicykli, ktorá je pre milovníkov adrenalínovej jazdy vybudovaná skrz Prešovské singletracky.

malkovska2

V regióne Šariš sa nachádza niekoľko hradných zrúcanín, ktoré sú svedkom bohatej histórie a kultúry tohto regiónu. Prinášajú možnosť prehĺbenia sa do minulosti, ako napríklad hrad Šariš, Kapušiansky hrad či Zbojnícky hrad/Soľnohrad, ktoré ponúkajú úchvatné výhľady na okolitú krajinu.

 Hrad Šariš. foto: Jano Štovka
Hrad Šariš. foto: Jano Što...

Pre tých, čo preferujú menej náročné výlety po značených chodníkoch, odporúčame novootvorený Náučný chodník pri Slovenských opálových baniach.

Nový náučný chodník pri slovenskom unikáte

V blízkosti Slovenských opálových baní vznikol nový náučný chodník. Vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu.


Vodný raj v Lipanoch

Po dni strávenom objavovaním krás šarišskej prírody si zaslúžite oddych a relax.  Aj keď vonku bude sychravé a upršané počasie, termálne bazény v aquaparku Lipany sú stále horúce. Okrem jesenného relaxu s krásnym výhľadom, na vás čaká vnútorný a vonkajší relaxačný bazén, detský bazén, jacuzzi, tobogány a iné atrakcie areálu. Nový vodný raj je otvorený počas celého týždňa.

aquapark Lipany (1)


57. ročník hudobného nadšenia

Jeseň v Šariši je tiež obdobím bohatým na kultúrne podujatia. Prešovská hudobná jeseň je už klasikou na poli jesenných kultúrnych aktivít v Prešove. Návštevníci PKO Prešov tak môžu pocítiť silný zážitok prostredníctvom naplánovaných 5 koncertov. Viac informácií o podujatí: https://podujatia.pkopresov.sk/.

 Prešov. Foto: Tibor Šarišský
Prešov. Foto: Tibor Šarišs...


Spoznajte región Šariš s turistickou kartou Šariš Card

Naplánujte si jesennú dovolenku v regióne Šariš. Vďaka zakúpeniu turistickej karty Šariš Card bude vaše objavovanie regiónu ešte výhodnejšie. Získate zľavy na ubytovanie, reštaurácie, rôzne kultúrne inštitúcie či iné atrakcie. Zakúpiť si ju môžete online na webovej stránke: https://www.regionsaris.sk/sariscard_podmienky/ alebo v Mestskom informačnom centre v Prešove.

Kartu získate zdarma  vo vybraných ubytovacích zariadeniach pri prenocovaní viac ako dvoch dní ako napríklad Hotel Dukla, Center City Apartmants, Apartmánay Kolégium, Poetika a ďalšie.

Saris_Card

V regióne Šariš si môžete vychutnať prírodu, históriu, ale aj kultúru v jednom z najkrajších období roka. Doprajte si počas jesenných dní nezabudnuteľné zážitky, ktoré vám tento región ponúka. Nezabudnite si so sebou vziať fotoaparát, aby ste si uchovali tieto spomienky.

 

Zdroj: OOCR Región Šariš, Katarína Bartková

POZRI TIEŽ:

Za slávnym spevákom, na hrad i na bicykel. Jesenné tipy horného Šariša

Okrem najznámejších lokalít ponúka Bardejov s okolím mnoho ďalších skvelých miest, ktoré stojí za to objaviť. Napríklad aj v jeseni, kedy miesta dotvára jedinečná paleta nádherných farieb.

Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Pozývame vás do regiónu severného Spiša a Pienin, kde príroda je stále neporušená a možností veľa. Prinášame vám niekoľko tipov na jesennú turistiku a oddych.

Jeseň vo Vysokých Tatrách je nádherná

Pozrite si tipy na jesenné výlety v nádherných Vysokých Tatrách. Turistika v obklopení štítov a farieb, zážitky a wellness. Nechajte sa inšpirovať.