Leto na severnom Spiši a v Pieninách

Leto na severnom Spiši a v Pieninách

Prírodné bludisko, unikátna výstava Ružbašskej svadby aj tajuplná krypta

Leto 2023 na severnom Spiši a v Pieninách je plné noviniek, ktoré dopĺňajú obľúbené atrakcie pre každý typ návštevníka.

Tradície, história, najčistejší vzduch na Slovensku, množstvo minerálnych prameňov, kúpeľníctvo, dravý Dunajec, magická príroda. Kraj Goralov, Rusínov, Nemcov a Slovákov. To všetko v sebe skrýva región severného Spiša a Pienin.

 Ladislav Hrivko: Pieniny a Tatry
Ladislav Hrivko: Pieniny a Ta...

Neodmysliteľnou súčasťou regiónu a magnetom na turistov je hrad Ľubovňa s priľahlým skanzenom. Hrad z prelomu 13. a 14. storočia  dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami a je najnavštevovanejším hradom v Prešovskom kraji. Najväčším lákadlom pre túto sezónu je výstava „Le monde & la ville“, ktorá približuje 100. výročie kráľovskej svadby, ktorá sa konala vo Vyšných Ružbachoch. Okrem tejto výstavy sa celé letné prázdniny budú konať sokoliarske vystúpenia, pripravené sú mnohé podujatia vrátane mimoriadne obľúbených Hradných slávností 28. – 30. júla. Od polovice augusta až do konca októbra si budú môcť návštevníci pozrieť aj výstavu Kráľovné Andyho Warhola.

svadba_Foto Hrad Ľubovňa

V skanzene pod hradom Ľubovňa sprístupnili dve nové drevenice z Jarabiny a Kamienky. V areáli skanzenu zaujmú pozornosť náboženské predmety z kovu, ktorú sú súčasťou výstavy Calvary.

Hrad Ľubovňa a skanzen

Netradičný obed si môžete vychutnať v Castle Distillery pod hradom Ľubovňa, kde si okrem dobrého jedla vychutnáte aj krásny výhľad a domáce destiláty.

Viktóriine záhrady s bludiskom

V minulom roku pribudla v regióne nová atrakcia, ktorá rozhodne stojí za pozornosť. Viktóriine záhrady v Starej Ľubovni sú najväčším prírodným bludiskom v strednej Európe. Počas blúdenia uličkami s dĺžkou takmer 2,3 km čakajú návštevníkov prekvapenia a kreatívne úlohy, v strede bludiska sa nachádza vyhliadka Čertova skala.

Viktóriine záhrady a bludisko Čertova skala (2)

Novinkou roka 2023 sú aj prehliadky Kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni z roku 1280. Barokový interiér ukrýva niekoľko umeleckých diel a návštevníci môžu nazrieť aj do krypty pod kostolom. V Starej Ľubovni neobíďte ani Vojenskú expozíciu Michala Strenka, Stredoveký vojenský tábor v podhradí a Dom ľubovnianskeho mešťana.

alan-hyza-kostol-mikulas-25

Milovníci tradičnej kuchyne uspokoja svoje chute na Salaši u Franka v Starej Ľubovni. Skúste domáce kráľovské pirohy alebo pochúťku z baranieho mäsa a halušiek s kyslou kapustou.

Pieniny_Splav Dunajca_Foto: Jano Štovka

Neodmysliteľnou súčasťou dovolenky v Pieninách je splav na pltiach a raftoch Dunajcom. V srdci Pienin načerpáte tú správnu energiu. Množstvo turistických trás v kombinácii s relaxom vo wellnesse alebo duchovnou turistikou, je tou správnou kombináciou. Chata Pieniny v Lesnici láka krásnym prostredím, športovými možnosťami, dobrým jedlom. Určite aj na niekoľko dní.  Regeneráciu tela ponúkajú KÚPEĽE ČERVENÝ KLÁŠTOR – Smerdžonka, ktoré sú výnimočné krásnym prostredím národného parku, kvalitou životného prostredia, čistotou ovzdušia a pokojnou rodinnou atmosférou.

Červený Kláštor

Nestville Park

Nestville Park v Hniezdnom je svojou expozíciou liehovaru stále k dispozícii. Doplniť ju môžete ochutnávkou slovenskej whisky a miestneho piva. Návštevník má po ruke vychytenú reštauráciu Nestville Taberna. Deti sa vyšantia na ihrisku s obrovským bocianím hniezdom, ktoré je súčasťou čokoládového kráľovstva Nestville Chocolate.

Vyšné Ružbachy

Obľúbenou destináciou je obec Vyšné Ružbachy. Nachádzajú sa tu kúpele, medzinárodné sochárske sympózium, množstvo turistických chodníčkov, minerálne pramene. Jedno z najlákavejších miest je určite travertínové jazierko Kráter. Dobrú kávu si návštevník môže dať v Bielom dome, ktorý je známy svojou unikátnou architektúrou.

Travertínové jazierko Kráter vo vyšných Ružbachoch_foto_ OOCR Severný Spiš Pieniny

Domáci odporúča 

Jakub Ondrej, riaditeľ OOCR Severný Spiš Pieniny 

Netradičné miesto v regióne, ktoré mám rád
Región severného Spiša – Pienin ponúka nespočetné množstvo zaujímavých a netradičných miest, medzi ktoré bezpochyby patria Pieniny, Dunajec, Hrad Ľubovňa, minerálne pramene, Kúpele Smerdžonka, ale aj poctivá a chutná gastronómia regiónu od salašských pirohov až po steaky v Hniezdnom. Na mňa najviac zapôsobili čarokrásne výhľady. Navyše kdekoľvek sa popri ceste zastavíme, nadýchneme sa čistého vzduchu. Všetky obce regiónu sú výnimočné svojou kultúrou a tradíciami. Oázou ticha a pokoja je pre mňa Litmanová s horou Zvir a veľmi sa teším, že práve v tejto obci čoskoro pribudne i nový produkt určený na apiterapiu – včelí domček.

Litmanová Zvir 2

Obľúbená turistika
Aktuálne spoznávame región s rodinou spoza kočiara, a preto do nášho záujmu vstúpili jednoduché a dostupné chodníky na prechádzku v pekných slnečných dňoch. Medzi také bezpochyby patrí trasa medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym, ktorá je ukončená dobrou kávou či čokoládou v miestnej čokoládovni. Náročnejšia, no nemenej príjemná je aj turistika v Pieninách, okolo Dunajca, či príroda v okolí Lesnice.

Jakub Ondrej (2)

Zážitok, ktorý si nenechám ujsť
V regióne severného Spiša – Pienin sa vždy niečo deje. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Obľube sa tešia podujatia v Nestville parku Hniezdne, rekonštrukciu historických udalostí pútavou formou predstavuje hrad v Starej Ľubovni. Zážitok, ktorý zvlášť odporúčam, je čas prežitý v poľnej saune. Nezvyčajná sauna je umiestnená doslova na poli v spišsko-šarišskom medzihorí, popri cyklotrase z Novej Ľubovne do Ľubovnianskych kúpeľov.

Poľná sauna

Saunovanie má priaznivé účinky na imunitu jedinca. Pravidelná návšteva sauny sa v jeho živote bezpochyby odrazí. Organizmus sa tak stáva odolnejším pr...

 

KAM ZA VODOU?

Letné horské kúpalisko vo Vyšných Ružbachoch – Voda termálneho kúpaliska je naplnená z termálneho minerálneho prameňa Izabela, priamo z vrtu s teplotou do 23 °C.

Jazierko Kráter vo Vyšných Ružbachoch – Najväčšie travertínové jazero na Slovensku (300 m²), chránený prírodný útvar. Kúpanie nie je povolené, určite však tento unikát na potulkách regiónom neobíďte.

Plaváreň v Starej Ľubovni s vonkajším bazénom - Novootvorená zrekonštruovaná plaváreň s wellness centrom

KÚPELE ČERVENÝ KLÁŠTOR – Smerdžonka – Vnútorný bazén s wellness a vonkajším bazénom v srdci Pienin

 

TOP podujatia regiónu  Spiš - Pieniny

Spiš - Pieniny:

1.7. – 2.7. 2023 - Mariánska púť, Mariánska hora - Levoča

5.7. 2023 - Cyrilometodské slávnosti, Hrad Ľubovňa

7.7. – 9.7. 2023 - Európske ľudové remeslo (EĽRO), Kežmarok

17.7. – 23.7. 2023 - Hradné divadlo s pesničkami, Hrad Ľubovňa

28.7. – 30.7. 2023 - Hradné slávnosti, Hrad Ľubovňa

29.7. - 30.7. 2023 - Multižánrový Fest Fajný Fest, Spišská Belá

6.8. 2023 - Deň medu, Hrad Ľubovňa

17.8. – 19. 8. 2023 - Tajomná Levoča a Karpatský remeselný trh, Levoča

18.9. – 19. 8. 2023 - Stretnutie Goralov v Pieninách, KÚPELE ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka

20.8. 2023 - Stredovek na Kežmarskom hrade, Kežmarok

22.9. – 24. 9. 2023 - Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa

23.9. 2023 - Spišský zemiakarský jarmok, Spišská Belá

24.9. 2023 - Hubertovské slávnosti, Hrad Ľubovňa

september - Dni židovskej kultúry, Kežmarok

Viac nájdete na: www.visitspis.sk

 

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.

Autobusy s cyklonosičmi na piatich trasách v Prešovskom kraji

Prešovský samosprávny kraj pripravil pre cyklistov novinku – prepravu bicyklov prostredníctvom cyklobusov. Premávať budú v piatich turisticky atraktívnych lokalitách Prešovského regiónu

Očarujúce perly Spiša

U nás v regióne Spiša je vždy čo objavovať, a preto návraty aj na známe magické miesta sú balzamom na škrabance v duši v dôsledku uponáhľanej doby...