Očarujúce perly Spiša

Očarujúce perly Spiša

Láska ku Slovensku je často schovaná aj v túžbe neustále ho objavovať od juhu až po sever. Spiš so svojou bohatou kultúrnou históriou sa stal klenotnicou pamiatok, ktorá umožňuje vrátiť sa na chvíľu do stredoveku. Námestia so zachovanou architektúrou, monumentálnymi kostolmi, múzeá plné artefaktov - to všetko sa snúbi s vymoženosťami modernej doby: dopĺňať si zážitky informáciami z webových stránok, či sociálnych sietí, ubytovať sa v príjemných zariadeniach s kvalitnými službami.

U nás v regióne Spiša je vždy čo objavovať, a preto návraty aj na známe magické miesta sú balzamom na škrabance v duši v dôsledku uponáhľanej doby,“ pozýva do regiónu Gabriela Bodnárová, riaditeľka OOCR Tatry Spiš Pieniny.

 Levočské vrchy, Foto: OOCR Tatry Spiš Pieniny
Levočské vrchy, Foto: OOCR...

UNESCO krásy jedna vedľa druhej

V roku 1993 bola Spišská Kapitula zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO ako súčasť zápisu Spišský hrad a pamiatky okolia, kam okrem hradu a Kapituly patrí ešte Kostol Ducha Svätého v Žehre a chránené travertínové územia Dreveník a Sivá Brada. V roku 2009 bol tento zápis rozšírený o Levoču a Dielo Majstra Pavla.

Levoča_foto_Jano Štovka

Starobylá Levoča leží na úpätí Levočských vrchov obkolesená takmer kompletne zachovaným hradobným systémom.  V meste si návštevníci nájdu množstvo kultúrno-historických pamiatok. K najznámejším patrí Chrám sv. Jakuba s pozoruhodným oltárom, ktorý so svojou výškou 18,62 m je najvyšším gotickým oltárom na svete. Historická radnica, evanjelický kostol, klietka hanby a viac ako 60 meštianskych domov pochádzajúcich väčšinou zo 14. – 15. storočia tvoria Námestie Majstra Pavla – najväčšie stredoveké európske obdĺžnikové námestie. Najpozoruhodnejšími zachovanými meštianskymi domami na námestí sú Thurzov dom, Dom Majstra Pavla či budova divadla a ďalšie. Starý kláštor minoritov ukrýva jedinú úplne zachovanú krížovú chodbu na Slovensku zo 14. storočia.

Blízke Levočské vrchy s nádhernými výhľadmi si obľúbili najmä cyklisti vďaka cyklotrasám s očarujúcimi výhľadmi.

Levoča - klietka hanby. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS

Koľko NAJ má Kežmarok?

Námestie malebného mestečka Kežmarok pod Vysokými Tatrami dýcha stredovekou atmosférou. Už v roku 1950 bolo historické jadro Kežmarku vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Priamo v meste sa nachádza Kežmarský hrad z roku 1463, ktorého pestré expozície zahŕňajú aj hladomorňu, vyhliadkovú vežu, lekáreň z prelomu 19. a 20. storočia, expozíciu zbraní či historických vozidiel.

Kezmarsky Hrad Jano Štovka

Neďaleko námestia sa nachádzajú dve národné kultúrne pamiatky – lýceum s jednou z najväčších historických školských knižníc v strednej Európe a Drevený evanjelický artikulárny kostol z 18. storočia s netradičnou barokovou výzdobou, pamiatka UNESCO. Neskorogotická rímskokatolícka Bazilika sv. Kríža patrí svojimi rozmermi medzi najväčšie na Spiši. Zvonica pred bazilikou z r. 1591 sa pokladá za najstaršiu renesančnú zvonicu na Slovensku.

Kežmarok. Drevený evanjelický artikulárny kostol. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS

Spišská Belá aj s bicyklom

Spišská Belá je malým mestom, na ktorého území si turisti prídu na svoje hneď niekoľkokrát. V historickom centre stojí Kostol sv. Anny zo 14. storočia a renesančná zvonica so sgrafitovou výzdobou. Miestne Múzeum Jozefa Maximilána Petzvala pomenované podľa slávneho rodáka – vynálezcu ponúka návštevníkom pohľad na zrod a vývoj fotografických prístrojov. Milovníkov výtvarného umenia priťahuje kaštieľ v Strážkach. Stále expozície sú venované maliarskemu dielu Ladislava Mednyánszkeho a portrétnej tvorbe na Spiši. Ku kaštieľu prislúcha udržiavaný anglický park. Prechádzanie spríjemní obdivovanie vystavených sôch. V letných mesiacoch sa v areáli konajú pravidelné Kaštieľne hry.

Kaštieľ Strážky-02

Na svoje si prídu aj športovo založení turisti, lebo parkom prechádza cyklotrasa vedúca až do Ždiaru a je doplnená stanicami pre nabíjanie elektrobicyklov. Neďaleký upravený nový rekreačný areál Strážky s občerstvením poteší najmä rodiny s deťmi. Opačným smerom sa cyklisti dostanú po cyklochodníku cez mesto Kežmarok až k termálnemu kúpalisku vo Vrbove. Teplá geotermálna voda a trysky majú blahodárne účinky a zregenerujú svaly a kĺby.

Spišská Belá - cyklotrasaFoto_Jano Štovka, upravit fotku - jas

Belianske Tatry

Sivozelené štíty Vysokých Tatier prechádzajú vo východnej časti postupne do menej strmých kopcov, sfarbených do iných farieb – od bielej cez sivú do zelenej a červenkastej. Pokora a úcta k horám privádza do oblasti Belianskych Tatier mnohých turistov. Vápencové vrstvy dokážu vplyvom vody rozpúšťať a vytárať v podzemí nádherné kvapľové útvary. S tichým úžasom ich pozorujú návštevníci Belianskej jaskyne, k tým neprístupným sa dostanú len odvážni jaskyniari.

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jedným z podzemných klenotov Slovenska. Zároveň ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu vo Vysokých Tatrách.

Neďaleká goralská obec Ždiar pod Širokým sedlom a Ždiarskou vidlou sa usiluje zachovať si svoju rázovitú architektúru a dynamický, pestrofarebný folklór nielen počas Goralských folklórnych slávností. Či sa jej to darí v kombinácii s moderným lyžiarskym celoročným rodinným strediskom v Bachledovej doline, príďte posúdiť sami. Veselá zábava pre deti  v Kráľovstve lesa, výskot na sieti po prechádzke Chodníkom korunami stromov až na vežu, ale aj tiché rozjímanie v náručí podtatranskej prírody prinášajú návštevníkom uspokojenie a novú energiu. Ak sa chcete ponoriť viac do náručia prírody, navštívte zamagurské obce, z ktorých Osturňa ponúka nevšedný zážitok v podobe 100 zachovaných pôvodných dreveníc.

Vyhladková veža v Bachledke_foto_OOCR Tatry Spiš Pieniny

Najväčšou atrakciou územia Zamaguria a Pieninského národného parku je splav na drevených pltiach najväčším kaňonom v strednej Európe – Prielomom rieky Dunajec.

Splav Dunajca - orezat fotku

Na brehu rieky Dunajec sa nachádza obec Červený Kláštor, ktorej história sa spája najmä s národnou kultúrnou pamiatkou – kláštorom mníchov zo 14. storočia, zasadeným do nádhernej pieninskej scenérie pod vrchom Tri Koruny. Muzeálnu expozíciu doplnia v roku 2023 nové atrakcie: lokálny pivovar, kláštorná škola, Cypriánova lekáreň a priestor pre ozdravný pobyt, veľmi blízky pôvodnému asketickému spôsobu života pátrov.

Muzeum Cerveny Klastor

Domáci odporúča        

Gabriela Bodnárová, riaditeľka OOCR Tatry Spiš Pieniny

Netradičné miesto v regióne, ktoré mám rada:
Niekedy si potrebuje návštevník vyplniť čas pred alebo po splave Dunajca. Voľné 2-3 hodiny sú ako stvorené pre návštevu Múzea Červený kláštor alebo blízkych zamagurských dedín.

Spišské Hanušovce patria medzi typické zamagurské dediny s futbalovým mančaftom a hasičskými súťažami. V zrekonštruovanom kaštieli môžete ochutnať vynikajúce výrobky a jedlá miestnej produkcie. Neďaleko neho sa nachádza lesné zákutie s netradičnou sochou a krížom, ktoré využívajú obyvatelia na relax a oddych. Dovedie vás k nemu značený náučný chodník a ďalej smeruje  k vyhliadke nad obcou. Nečakali by ste, že odtiaľto uvidíte Vysoké aj Belianske Tatry a pri zostupe do obce aj prekrásnu panorámu Troch korún.

Obľúbená turistika:
Očarila ma trasa náučného chodníka Zadné Meďodoly na pomedzí Vysokých a Belianskych Tatier. Chodník s dĺžkou 8,5 km začína v Tatranskej Javorine na zastávke autobusu Pošta a končí v Kopskom sedle. Pokojnou chôdzou sa dá prejsť za tri hodiny (prevýšenie 768 m). Na modro značkovanom turistickom chodníku sa nachádza desať zaujímavých informačných tabúľ.

G.Bodnarova2

Zážitok, ktorý si nenechám ujsť:
Spiš, Ždiar a Zamagurie sú regióny plné kultúry a folklóru. Navštívte festival Európske ľudové remeslo a spoznáte stredoveké kráľovské mesto Kežmarok, tradičné aj novodobé remeslá a spišské, goralské, rusínske piesne a tance. Program festivalu bohato naplnia aj zahraničné ľudové súbory. Večerný program patrí súčasným umelcom.

elro2023-plagat-A3-NAHLAD-10-848x1200

 

KAM ZA VODOU?

Thermal Park Vrbov – Termálne kúpalisko s 9 bazénmi a geotermálnou vodou s teplotou 28-36 °C.

Kežmarokletné kúpalisko – Ponúka dva bazény, voda je ohrievaná solárnymi panelmi.

Biokúpalisko v Levočskej doline – Kúpanie bez chemickej úpravy vody. V susediacom rybníku možnosť lovu a konzumácie rýb. 

foto_Biokúpalisko Levočská Dolina

Žabia cesta, Levoča – Zrekonštruovanú vodnú nádrž s možnosťou kúpania dopĺňa možnosť plavby na lodičkách a vodných bicykloch a ponuka rozmanitých športov na súši. 

Rybník v Spišskej Belej a rekreačný areál Strážky – Vodné plochy ľahko dostupné na trase cyklochodníka, s bufetmi a možnosťami grilovania.

 

TOP podujatia leto/jeseň Spiš a Pieniny:

1.7. – 2.7. 2023 - Mariánska púť, Mariánska hora - Levoča

5.7. 2023 - Cyrilometodské slávnosti, Hrad Ľubovňa

7.7. – 9.7. 2023 - Európske ľudové remeslo (EĽRO), Kežmarok

17.7. – 23.7. 2023 - Hradné divadlo s pesničkami, Hrad Ľubovňa

28.7. – 30.7. 2023 - Hradné slávnosti, Hrad Ľubovňa

29.7. - 30.7. 2023 - Multižánrový Fest Fajný Fest, Spišská Belá

6.8. 2023 - Deň medu, Hrad Ľubovňa

17.8. – 19. 8. 2023 - Tajomná Levoča a Karpatský remeselný trh, Levoča

18.9. – 19. 8. 2023 - Stretnutie Goralov v Pieninách, KÚPELE ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka

20.8. 2023 - Stredovek na Kežmarskom hrade, Kežmarok

22.9. – 24. 9. 2023 - Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa

23.9. 2023 - Spišský zemiakarský jarmok, Spišská Belá

24.9. 2023 - Hubertovské slávnosti, Hrad Ľubovňa

september - Dni židovskej kultúry, Kežmarok

 

Viac nájdete na: www.tatryspispieniny.sk/sk/

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.

Leto na severnom Spiši a v Pieninách

Prírodné bludisko, unikátna výstava Ružbašskej svadby aj tajuplná krypt. Leto na severnom Spiši a v Pieninách je plné noviniek, ktoré dopĺňajú obľúbené atrakcie pre každý typ návštevníka.

TOP výlety:

Všetky výlety