Jesenné cestovanie po Spiši

Jesenné cestovanie po Spiši

Stredoveké skvosty a tipy na jesennú turistiku

Naplánujte si voľné dni počas jesene na Slovensku. Predstavujeme vám niekoľko tipov na jesenné výlety na Spiši. Nechajte sa uniesť do stredoveku, pokochajte sa pamiatkami UNESCO. Čakajú vás pokojné námestia i krivé domy a historické uličky, monumentálne chrámy a múzeá so svojimi expozíciami. Ponuku plnú historických skvostov dopĺňa malebná príroda, ktorá pozýva na príjemné jesenné prechádzky.

Ľubomír Majerský _Jesenný Spiš_ Mariánska hora nad Levočou_2017_Príroda

Jesenné obdobie láka navštíviť historické mestá Levoča, Spišské Podhradie, Kežmarok, či Spišskú Belú a spoznať bližšie pamiatky zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

 Spišské Podhradie pod Spišským Hradom
Spišské Podhradie pod Spiš...

Keďže turistov je menej, prehliadky sú omnoho pokojnejšie, doplnené možnosťou vychutnať si čaro miest pri šálke teplého nápoja. Odporúčame skontrolovať si pred návštevou otváracie hodiny. Pamiatky sú obyčajne otvorené od pondelka do piatku, v prípade skupín je možné si dohodnúť aj iný čas vstupu.

LEVOČA

Starobylá Levoča leží na úpätí Levočských vrchov obkolesená takmer kompletne zachovaným hradobným systémom. V roku 2009 bola Levoča zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako súčasť súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia. Za mohutnými hradbami sa v mestskej pamiatkovej rezervácii nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok! K najznámejším patrí Chrám sv. Jakuba s pozoruhodným oltárom, ktorý so svojou výškou 18,62 m je najvyšším gotickým oltárom na svete.

Oltár Majstra Pavla v Kostole sv. Jakuba v Levoči, Foto: Jano Štovka (MQEP)

Historická radnica, evanjelický kostol, klietka hanby a viac ako 60 meštianskych domov pochádzajúcich väčšinou zo 14. – 15. storočia tvoria Námestie Majstra Pavla v Levoči – najväčšie stredoveké európske obdĺžnikové námestie.

Levoča_foto_Jano Štovka

Na návštevu lákajú aj expozície Spišského múzea (viac) a nezvyčajné interaktívne Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. 

KEŽMAROK

Námestie malebného mestečka Kežmarok pod Vysokými Tatrami si zachovalo nádych stredoveku. Už v roku 1950 bolo historické jadro Kežmarku vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Priamo v meste sa nachádza mestský hrad z roku 1463, ktorého expozície dokumentujú vývoj mesta od jeho vzniku až po tridsiate roky 20. storočia. Vypočujete si tu príbeh so smutným osudom o Beate Laskej - prvej žene turistke v Tatrách. Vyrazíte mincu, pozriete aj unikátnu historickú hasičskú striekačku alebo prvý model röntgenového prístroja. Jeho príbeh cesty z Ameriky do Kežmarku vás iste prekvapí. 

Hard Kezmarok. Foto - Drahomír Thomay

Neďaleko hradu a námestia (tu je všetko blízko) sa nachádzajú ďalšie národné kultúrne pamiatky:

Lýceum s jednou z najväčších historických školských knižníc v strednej Európe ukrýva 150 000 zväzkov všetkých možných odborov i svetových jazykov. Kežmarské lýceum s elitným pedagogickým zborom a veľkou mierou tolerantnosti priťahovalo študentov rôznych národností a náboženského vierovyznania. Práve preto tu študovali najvýznamnejší literáti, historici, filozofi, lekári, technici i matematici. Azda najznámejším študentom bol Pavol Országh Hviezdoslav. Z lekárov MUDr. Vojtech Alexander – významný uhorsky röntgenológ, či zakladateľ teórie parných a plynových turbín Aurel Stodola.

Na mieste, kde býval počas svojich štúdií P.O. Hviezdoslav sa nachádza Boutique Hotel Hviezdoslav. Návštevník oceňuje v tomto zariadení nielen citlivo zachovanú architektúru s nádychom stredoveku, historizujúci interiér, ale aj kvalitné služby a modernú gastronómiu spojenú s množstvom zážitkových podujatí vrátane literárnych večerov.

hviezdoslav

Drevený evanjelický artikulárny kostol z 18. storočia (UNESCO) je známy netradičnou výzdobou v štýle ľudového baroka a maľbou, ktorá pripomína Sixtínsku kaplnku. Keďže má výbornú akustiku, konajú sa v ňom skvelé koncerty rôznych žánrov.

Operné gala v Kežmarku 2018, foto Zdenko Hanout (24)

Neskorogotická rímskokatolícka Bazilika sv. Kríža patrí svojimi rozmermi medzi najväčšie na Spiši. Zvonica pred bazilikou z r. 1591 sa pokladá za najstaršiu renesančnú zvonicu na Slovensku.

kežmarská zvonica

SPIŠSKÁ BELÁ

Neďaleko Kežmarku leží mestečko Spišská Belá. Miestne Múzeum J. M. Petzvala priláka hlavne fanúšikov fotografovania. Rodák Jozef Maximilián Petzval významne prispel k rozvoju optiky a k objaveniu ďalších vynálezov.

Múzeum-J.M.Petzvala-10

A v neďalekých Strážkach sa nachádza kaštieľ s obrazovou galériou a anglickým parkom.

Kaštieľ je otvorený aj v sobotu a v nedeľu.

Kastiel Strazky

Zaujímavé výstavy počas jesene:

Múzeum v Kežmarku (ul. MUDr. Alexandra 11, Kežmarok) - Vynálezy: Vedecká hračka (interaktívna výstava – do 31. 10. 2023)

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči (Námestie Majstra Pavla 28) – stála interaktívna výstava 

muzeum spec skolstav levoca

TIP na výlet v prírode:

Prechádzka Hanušovským chotárom

V Spišských Hanušovciach je zelenou a žltou značkou vyznačený nenáročný Chodník Hanušovským chotárom. Trasa vedie do doliny Giblík, kde je umiestnená socha Panny Márie. Pokojné oddychové miesto ocenia najmä starší. Rodiny s deťmi sa určite radi vyberú aj ďalej na vyhliadku, ktorá je z tejto zelenej značky vyznačená odbočkou a žltou farbou. Vedie šikmo cez lúku na hrebeň nad obcou Spišské Hanušovce k tabuli s fotografiou a popismi štítov. Po trase si užijete krásne výhľady na Tri Koruny v Pieninách, Vysoké a Belianske Tatry.

Náučný chodník históriou a tradíciami Ždiaru

Nenáročná prechádzka náučným chodníkom v Ždiari sa začína pri križovatke do Monkovej doliny. Vedie popod les súbežne s hlavnou cestou v smere na Tatranskú Javorinu. Je označená zelenou značkou a niekoľkými tabuľkami s QR kódmi, ktoré poskytnú zaujímavé informácie. 

Ždiar

Výlet v Ždiari sa oplatí začať, či ukončiť v Bachledovej doline, kde sa môžete ubytovať, stravovať, užiť si wellness a prejsť sa výhľadmi na  Chodníku v korunách stromov.

Vyhladková veža v Bachledke_foto_OOCR Tatry Spiš Pieniny

Kúpanie v termálnej horúcej vode

Po turistike a obhliadke historických pamiatok dobre padne oddych vo vode. Termálne kúpalisko vo Vrbove láka na zábavu a relax počas celého roka. Leží len 7 km od Kežmarku. Termálna voda s teplotou 26°C do 38°C  priaznivo pôsobí najmä na svaly a kĺby.

Term.kupalisko Vrbov v zime

Viac tipov nájdete na: www.tatryspispieniny.sk

Zdroj: Ing. Gabriela Bodnárová; OOCR Tatry Spiš Pieniny

 

POZRI TIEŽ:

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!

Jeseň vo Vysokých Tatrách je nádherná

Pozrite si tipy na jesenné výlety v nádherných Vysokých Tatrách. Turistika v obklopení štítov a farieb, zážitky a wellness. Nechajte sa inšpirovať.

Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Pozývame vás do regiónu severného Spiša a Pienin, kde príroda je stále neporušená a možností veľa. Prinášame vám niekoľko tipov na jesennú turistiku a oddych.

 

Plnofarebná jeseň v Prešovskom kraji_1640x624 px