Múzeá a galérie PSK sú pripravené na letnú sezónu

Múzeá a galérie PSK sú pripravené na letnú sezónu

Výstavy a podujatia rôzneho charakteru čakajú tento rok na návštevníkov kultúrnych organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Múzeá a galérie lákajú na overené klasiky, no staviť chcú aj na novinky.

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni

Aj keď je ešte len začiatok roka, múzeum už teraz plánuje otvorenie letnej turistickej sezóny, a to na prelome apríla a mája. Počas leta budú môcť návštevníci zažiť napr. hradné divadlo s pesničkami, hradné slávnosti či koncert Kandráčovcov. V novembri je zas naplánovaná medzinárodná odborná konferencia o hradoch a hradných panstvách. Už v najbližších týždňoch by malo múzeum uviesť do života publikáciu Etnografické zápisníky Jána Lazoríka Tance a hry. 

Hrad Stará Ľubovňa, KOCR SVS

Múzeum v Kežmarku

Obľúbený hrad a muzeálne priestory v Kežmarku otvoria letnú turistickú sezónu na prelome apríla a mája. Ešte predtým je pripravený magický zážitok veľkonočného obdobia - Krížová cesta na nádvorí Kežmarského hradu (Veľký piatok). V júni sa zapojí do Európskych dní archeológie a Festivalu študentského remesla. Počas leta zas uvedie tradičné večerné divadelné predstavenie Krvavé dejiny a bohatý kultúrny program v rámci Stredovekého dňa na Kežmarskom hrade.

Hrad Kezmarok - FOTO Ing. Drahomír Thomay

Podtatranské múzeum v Poprade

Sobotu s kniežaťom a Letnú čitáreň budú môcť počas leta zažiť návštevníci Podtatranského múzea v Poprade. No ešte v máji na nich čaká podujatie Päť zmyslov v záhrade v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad. V septembri sa na Dni histórie a tradícií predstavia šermiari i dobová kapela, deti sa môžu tešiť aj na lukostreľbu.

Hrobka kniezata_Podtatranske muzeum

Tatranská galéria v Poprade

Nadšenci umenia na Slovensku budú môcť vidieť vôbec po prvýkrát unikátnu výstavu Šrobárova zbierka, ktorá pozostáva z diel majstrov 18. a 19. storočia. Výstavu sprístupní Tatranská galéria v Poprade už počas letnej sezóny. Okrem toho chystá denný letný tábor pre deti a pokračovať chce rôznymi podujatiami v rozbehnutom medzinárodnom projekte Art&Holocaust.

tatranska galeria exterier

Šarišské múzeum v Bardejove

Výnimočný program pripravuje Šarišské múzeum v Bardejove, ktoré oslávilo svoje 120. výročie. Pri tejto príležitosti ponúka širokej verejnosti až do polovice marca komentované prehliadky výstavy zostavenej z najvýznamnejších zbierkových predmetov múzea. Letnú turistickú sezónu otvorí v máji v skanzene v Bardejovských Kúpeľoch ukážkami tvorby keramiky, v lete zas usporiada Remeselný jarmok a Prehliadku rusínskych a šarišských piesní a tancov.

Skanzen Bardejovske Kupele_zima. Foto - OOCR Šariš - Bardejov

Jubiluje aj Vihorlatské múzeum v Humennom. Konkrétne jeho skanzen – Expozícia ľudovej architektúry a bývania, ktorý oslávi 40. výročie svojho sprístupnenia.

Kaštieľ a archeopark Hanušovce nad Topľou

Živo bude i v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou, kde sa uskutočnia Prázdniny v praveku. Na návštevu kaštieľa si však záujemcovia ešte budú musieť počkať. Pre rekonštrukciu bude zatvorený až do konca roka.

archeopark-v-hanusovciach-n-toplou-foto-jano-stovka-mqep_full

Prešov: Krajská galéria a Krajské múzeum

Stále prístupné je Krajské múzeum v Prešove, kde sa chystá už pravidelné Leto s Rákocim pre prázdninujúce deti.

Krajská galéria v Prešove pripravuje na tento rok viaceré výstavy súčasného umenia z vlastnej dielne, ktoré sa zaoberajú reflexiou ekologickej krízy. Okrem toho chystá výstavu barokového maliara Jacoba Bogdaniho, pôsobiaceho na anglickom dvore, no pôvodom z Prešova. A to v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pri príležitosti jeho 300. výročia smrti.

presov rakociho

Pre rekonštrukciu naďalej zostáva zatvorené aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Diela svetoznámeho umelca však nebudú odložené v depozitároch. V príprave sú zahraničné aj domáce výstavy, najbližšie by mali byť obrazy vystavené v Poľsku či Francúzsku, ale aj v našom hlavnom meste, v Bratislave.

 

POZRI TIEŽ:

 

Zapoj sa, vybehni na turistiku a vyhraj pekné ceny:

SVS-2023---zima---PROPAGACIA---cmyk-turistka---PROMO-sutaz-1200x900px