Objavte zimné krásy regiónu Šariš

Objavte zimné krásy regiónu Šariš

O krásach Regiónu Šariš sa môžete sami presvedčiť na mnohých miestach a počas zaujímavých podujatí.

Šariš pešo i na bežkách  

Milovníci zimnej turistiky si môžu vybrať spomedzi niekoľkých výletov, na ktoré pozývajú šarišské kluby slovenských turistov. Na Štefana, 26. decembra 2018 sa uskutoční tradičný Štefanský výstup na Kapušiansky hrad. Ak máte chuť na náročnejšiu turistiku, vyberte sa na Štefanský výstup na Bachureň. Trasa povedie z obce Dubovica Žliabky na Bachureň a späť do obce Dubovica, resp. Nižný Slavkov. Deň pred Silvestrom sa v Slanských vrchoch uskutoční už 27. ročník výstupu na Oblík (30. 12. 2018). Nadšenci turistiky sa stretávajú medzi 9.30 až 10.00 na rázcestí pod Oblíkom. 

Turistický Silvester

Rozlúčka so starým rokom prebehne na Šarišskom hrade v predstihu. Už o 11.30 hod. sa tu uskutoční 32. ročník obľúbeného podujatia Silvester na hrade Šariš (31. 12. 2018). Turisti sa v areáli hradu rozlúčia so starým rokom a spoločne privítajú ten nový. Silvester na hrade Šariš je predovšetkým o stretnutí rodín v krásnej prírode pri ohni a pesničkách. Pripravený bude táborák a malí i veľkí účastníci sa budú môcť zohriať horúcim čajom.

Silvester na hrade

Náročnejší turisti sa môžu vybrať na Silvestrovský prechod cez Kamennú lúku. Zraz a odchod autobusom bude z SAD Sabinov o 08.40 hod. do Renčišova. Odtiaľ povedie trasa na Dubovické žliabky – sedlo pod Marduňou – Marduňa – Kamenná lúka – Sedlo pod Kohútom – Kohút – Švablovka – Sabinov. Trasa má približne 18 km a stúpanie je 349 m. Ukončenie akcie je spojené s občerstvením a odovzdaním pamätného odznaku "Casara" v Sabinove. V tento deň sa uskutoční aj Silvestrovský výstup na Minčol, ktorého sa v minulom roku zúčastnilo vyše 650 turistov zo všetkých dolín spod Minčola. Čergovský Minčol je najvyšší vrch pohoria Čergov s nadmorskou výškou 1157 m. Je dôležitým turistickým bodom s množstvom značených trás. Toto územie bolo v roku 1986 vyhlásené za Národnú prírodnú rezerváciu.

Turistika po novom roku

Po novom roku, 13. januára 2019, sa vyberte na 15. ročník podujatia Hermanovský šlid. Vítaní sú bežkári i peší turisti, ktorým sa pri dobrej viditeľnosti naskytne pekný výhľad na región Šariš, pohorie Čergov, Vysoké Tatry, Branisko i Volovské vrchy. Bežkovanie v krásnej prírode si môžete vychutnať aj počas 27. ročníka Zimného prechodu Slanských vrchov, ktorý sa uskutoční 20. januára 2019 či na 50. ročníku prechodu Branisko – Bachureň – Lipany, ktorý bude 3. februára. Alebo si vychutnajte 30. ročník Prechodu Demiankou (10. 2. 2019).

Prechod Demiankou 2                                                                                                                                                 

V Lipanoch sa 16. februára uskutočnia lyžiarske preteky Podminčolská stopa a na záver februára (23. 2. 2019), pripravil KST Mladosť Odeva Lipany 52. ročník Lyžiarskeho prechodu Jána Turlíka Čergovom. Všetky informácie o plánovaných túrach nájdete na stránkach Klubu slovenských turistov Regiónu Prešov (Prešov, Sabinov, Lipany): www.kstpo.sk

Podminčolská stopa 1

Kam na lyže

Rekreačná oblasť Drienica ponúka počas celého zimného obdobia možnosti bežkovania, lyžovania i turistiky. Lyžiarske stredisko Ski Drienica ponúka štyri vleky a štyri zjazdové trate rôznych náročností. Stredisko je ideálnou voľbou pre rodiny s deťmi. Na zjazdovkách sa však nestratia ani začiatočníci či skúsenejší lyžiari. 

Lyžiarske preteky Snehová vločka určené všetkým milovníkom lyžovania od 1 do 15 rokov sa uskutočnia v januári na lyžiarskom svahu Hron vo Veľkom Šariši.

 

Už ste navštívili? 

Rákociho palác v Prešove

Najkrajší mestský palác Horného Uhorska – takýto titul mala renesančná stavba v tej najlukratívnejšej polohe Prešova v čase svojho vzniku v 16. storočí. Dnes v ňom sídli Krajské múzeum s bohatými expozíciami, vrátane najväčšej zbierky hasičskej techniky na Slovensku.

Slovenské opálové bane

Krásne opály zo Slovenských opálových baní, ktoré sa nachádzajúcich na východnom Slovensku medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa obdivuje celý svet a dnes sú banské diela vychytenou

Kalvária v Prešove

Kalvária je barokový komplex vypínajúci sa na nevysokom kopci na západnom okraji Prešova. V minulosti ju považovali za druhú najkrajšiu kalváriu na území Uhorska (po

Spiaci mních

Skalný útvar Spiaci mních pri obci Kamenica je obľúbeným miestom výletov. Už zďaleka púta pozornosť nezvyčajným tvarom, ktorý pripomína postavu ležiaceho mnícha.

NKP Solivar

Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia.

Zdroj a viac informácií z regiónu: OOCR Región Šariš

HLASOVANIE: NAJ v cestovnom ruchu 2018

Vyberte najlepších v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018.

 

TOP výlety:

Všetky výlety