V okolí Prešova pribudli nové informačné stojany

V okolí Prešova pribudli nové informačné stojany

Metropola Šariša patrí medzi časté turistické ciele

Turistom pomôžu s orientáciou na Malkovskej hôrke, na Borkúte, v lokalitách Tri jarky a Nad Vrábľovou. Záchytné body osadila Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš v spolupráci s Technickými službami mesta Prešov. Pri financovaní nových tabúľ pomohla i Krajská organizácia CR Severovýchod Slovenska, ktorá vyčlenila na projekt balík peňazí z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Mesto Prešov, ako aj celá Šarišská vrchovina s Braniskom sú častými turistickými cieľmi. Dominantou regiónu je Šarišský hrad, ktorý patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Týmto územím prechádza aj červeno značená Cesta hrdinov Slovenského národného povstania. Z malebného Braniska sa navyše môžete kochať pohľadom až na Vysoké Tatry.

Nezabudnite, že aj na Šarišskom hrade na vás čakajú súťažné nálepky do komiksu Legendarium.

V mestskom informačnom centre v Prešove nájdete novu mapu územia Šarišská vrchovina - Branisko. Okrem tradičných turistických trás pre peších sú v nej vyznačené aj ďalšie dôležité body vrátane cyklotrás.

Šarišská vrchovina – Branisko

Po potulkách týmto územím môžete využiť nedávno vydanú, pomaly už legendárnu aktualizovanú mapu č. 115 Šarišská vrchovina – Branisko z dielne Vojenského kartografického ústavu. Okrem turistických trás v nej nájdete samozrejme aj trasy, ktoré sú určené cyklistom. Mapa prešla úplnou aktualizáciou, ktorú skontroloval priamo v teréne Klub Slovenských turistov (KST).

 Mapa. Foto: gopresov
Mapa. Foto: gopresov

Cyklotrasy

Na cyklotrasách participoval Slovenský cykloklub (SCK). Dokument má tiež novú, krajšiu obálku a mnohé doplňujúce informácie. Turistická a cyklistická mapa VKÚ TM 115 Šarišská vrchovina – Branisko vychádza v klasickej mierke 1 : 50 000. Nachádzajú sa v nej značené všetky dôležité body, vrstevnice, turistické trasy a cyklotrasy s časovými údajmi, zimné športy, GPS súradnice v sieti WGS 84. Mapa má svoje tradičné precízne tieňovanie, ktoré je robené klasickou ručnou metódou. Označená je číslom 115 (TM 115), pričom ide o jej piate vydanie. Mapa je v praktickom plastovom obale, ktorý bol zachovaný spolu s popiskami v piatich jazykoch. Dostupná je v Mestskom informačnom centre v Prešove.

Zdroj: gopresov

 

 

POZRI TIEŽ:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Novinky pre návštevníkov Šariša

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš vydala dve brožúry,

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. Je postavený na Šarišskom vrchu nad mestečkom