Zima a jar na Spiši a v Pieninách

Zima a jar na Spiši a v Pieninách

Krása prírody v kombinácii s jedinečnosťou kultúrneho dedičstva sú hlavnými motívmi, prečo sa určite oplatí navštíviť región rozprestierajúci sa od Tatier až po malebné Pieniny.

Chodník korunami stromov si po otvorení minulú jeseň získal srdcia mnohých návštevníkov a stal sa jednou z najnavštevovanejších atrakcií v regióne. Dostupný je aj v zime, kedy ponúka nádherné výhľady na zasnežené štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie.

Na vrchol Spišskej Magury samôžete počas zimnej sezóne vyviezť novou 10-miestnou kabínovou lanovkou, ktorá vás tam dopraví za 7 minút. Lanovka ponúka výrazne väčší komfort oproti sedačkovej lanovke. Pre detských lyžiarov je pripravený nový detský lyžiarsky areál so školou a snow campom.

 Zdroj: Richard Petrech, fotosúťaž Choď a foť 2018
Zdroj: Richard Petrech, foto...

Čarovná Levoča

Mesto Levoča je svojou špecifickou atmosférou, vzácnymi historickými pamiatkami, kultúrou a okolitou prírodou atraktívnym miestom pre návštevu počas celého roka.

Nielen samotné mesto, ale aj čarovná okolitá príroda ponúkajú rozmanité možnosti pre návštevníkov. Do povedomia sa čoraz viac dostávajú turistické trasy v Levočských vrchoch s nádhernými panoramatickými výhľadmi. Vo februári TJ Javorinka Levoča opäť chystá obľúbené turistické podujatie Zimný prechod Levočskými vrchmi.

 Zdroj:OOCR Tatry-Spiš-Pieniny
Zdroj:OOCR Tatry-Spiš-Pienin...

Lyžiarske stredisko Levočská Dolina je vhodné pre náročných aj menej zdatných lyžiarov. Tvoria ho štyri zjazdovky (detská, pretekárska, rodinná a traverz), ktoré sú pravidelne upravované a zasnežované technickým snehom. Pre nadšencov zimných športov je v okolí rezortu dostupných približne 10 km upravovaných bežeckých tratí.Typickými podujatiami strediska sú Fašiangy na lyžiach a Jazda ohňa.

 Zdroj: Peter Olekšák, Choď a foť 2017
Zdroj: Peter Olekšák, Choď...

Ďalším neprehliadnuteľným mestom je Kežmarkom. K najobľúbenejším miestam návštevníkov v okolí patrí Kežmarský hrad a Drevený artikulárny kostol zapísaný v zozname UNESCO. Aj v zime si turisti môžu vychutnať prechádzku malebným námestím a vynechať by nemali ani návštevu  Evanjelického lýcea s najväčšou školskou historickou knižnicou v strednej Európe. V zimnej sezóne plánuje mesto Kežmarok udržiavať bežeckú stopu na futbalovom štadióne.

Termálne kúpalisko Thermal park Vrbov  (7 km od Kežmarku) je obľúbené najmä vďaka svojej jedinečnej zdravej vode.  Geotermálna  voda v bazénoch patrí svojim zložením k jednej z najunikátnejších vôd v strednej Európe. Vďaka svojej teplote umožňuje kúpanie aj v zime.  Už sa stalo tradíciou, že aj počas zimných mesiacov sa môžu návštevníci kúpaliska tešiť na zaujímavý kultúrny program pri bazénoch.

Určite nevynechajte aj mesto Spišské Podhradie, ktoré je mimoriadne bohaté na kultúrno-historické pamiatky.  Blízky Spišský hrad, Spišská Kapitula, historické centrum mesta, synagóga  a travertínová lokalita Dreveník vytvárajú spolu obľúbenú turistickú lokalitu.

 Zdroj: Marián Kmeť, Choď a foť 2018
Zdroj: Marián Kmeť, Choď a...

Za zdravím sa môžete vybrať do Pienin. Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka, najmodernejšie kúpele na Slovensku majú za aktuálne obdobie rozbehnutú ďalšiu úspešnú sezónu. Veľká väčšina návštevníkov sú hostia zo Slovenska. Nasledujú Česi, Poliaci, ale aj Američania, návštevníci z Izraela, Maďarska či Japonska.

Areál kúpeľov poskytuje niekoľko oddychových a športových zón, ktoré môžu využiť aj neubytovaní návštevníci . Počas zimnej sezóny budú v areáli kúpeľov upravovať bežeckú stopu, ktorá doplní nádhernú stopu prielomom Dunajca.

Viac informácií z regiónu: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny, www.tatryspispieniny.sk

Zdroj: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny

 

Podpor hlasom NAJlepších v cestovnom ruchu:

HLASOVANIE: NAJ v cestovnom ruchu 2018

Vyberte najlepších v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018.

Pozri tiež:

Bachledka Ski & Sun

Rodinné horské stredisko BACHLEDKA Ski & Sun sa nachádza na hrebeni Spišskej Magury s nádherným výhľadom na panorámu Belianskych Tatier, len 30 km severne od mesta Poprad.

Chodník korunami stromov Bachledka

Chodník korunami stromov Bachledka sa nachádza v srdci druhovo pestrých lesov Pieninského národného parku. P rináša unikátny zážitok pobytu v horskom...

Spišská Kapitula a Spišský hrad

Spišská Kapitula nesie prívlastok slovenský Vatikán. Kedysi bola výlučne kňazskou osadou, dnes je sídlom Spišského biskupstva a pamiatkou UNESCO. Na Spišský hrad, najväčší hradný komplex strednej Európy, je to len skok.

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky i historická lekáreň.

Oltár Majstra Pavla a historické centrum Levoče (UNESCO)

Najvyšší gotický drevený oltár na svete (18,62 m), radnica, klietka hanby a celkovo viac ako 300 kultúrno-historických pamiatok za takmer kompletne zachovaným systémom mestských hradieb.