Hrad Ľubovňa na nulovej bankovke

Hrad Ľubovňa na nulovej bankovke

Obľúbená zberateľská bankovka mieri na hrad Ľubovňa

Ak patríte k zberateľom, už teraz sa môžete tešiť na ďalšiu zberateľskú lahôdku, ktorú si pre vás pripravilo Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni. Už 12. apríla 2019 sa spustí predaj nulovej eurobankovky s pútavým motívom Ľubovnianskeho hradu. Eurobankovka slúži len ako suvenír, nie je určená do peňažného obehu. Predávať sa bude priamo na hrade a v skanzene od 8.00 hod v náklade 13 000 kusov. Za jeden kus eurobankovky zaplatíte tri eurá.

Na nulovej eurobankovke nájdete korunovačné klenoty

V rokoch 1655 - 1661 bol celý kráľovský poklad z hradu Wavel ukrytý v útrobách hradu Ľubovňa. Dôvodom bola švédsko - poľská vojna (tzv. Potopa). Korunovačné klenoty a celý poklad sme ustrážili a vrátili na kráľovský hrad do Krakowa. Na eurobankovku sme dali podobu poľských korunovačných klenotov ako prejav spolupatričnosti. Nositeľmi klenotov boli aj korunované hlavy Českého a Uhorského kráľovstva. Repliky poľských korunovačných klenotov sú od roku 2010 vystavené v podzemí hradnej kaplnky sv. Michala Archanjela na hrade Ľubovňa.

0 bankovka_hrad Lubovna

Eurobankovky sú hitom

Nulové eurobankovky sa ako koncept podpory a propagácie turizmu v Európe dostali do povedomia ľudí v roku 2015. Sú vyrobené zo 100% bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe skutočných euro bankoviek. Aj napriek tomu, že bankovky obsahujú ochranné prvky, ako hologram či vodotlač, sú výlučne suvenírom. Eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou umožňujú krajinám prezentovať kultúrne dedičstvo konkrétnej krajiny. Každá bankovka je unikátna, očíslovaná, označená rokom vydania, poradovým číslom. Tlačené sú v limitovaných nákladoch. U turistov sa tešia veľkej obľube, vo viacerých lokalitách neváhali vášniví zberatelia stáť kvôli bankovkách niekoľko hodín v dlhom rade čakajúcich.

 Hrad Ľubovňa. Foto: Jano Štovka
Hrad Ľubovňa. Foto: Jano Š...

Hrad v Starej Ľubovni dal postaviť Ondrej III., posledný uhorský kráľ z rodu Arpádovcov, v roku 1292. Do histórie hradu sa okrem Ondreja III. zapísali aj ďalšie uhorské či poľské šľachtické rody – Drugethovci, Kmitovci, Lubomirskí, Raiszovci a poslednými šľachtickými majiteľmi hradu boli Zamoyskí. Počas svojej pôsobnosti bol hrad viac ako 350 rokov pod správou poľských starostov. Išlo o tzv. zálohovanú časť Spiša. Ľubovniansky hrad je známy aj vďaka poľským korunovačným klenotom, ktoré boli na hrade ukryté počas Švédsko-poľskej vojny.

 Hrad Ľubovňa - interiér. Foto: Jano Štovka
Hrad Ľubovňa - interiér. F...

K histórii hradu neodmysliteľne patrí aj rok 1768, kedy hradné väzenie spoznal slávny dobrodruh a neskôr kráľ Madagaskaru, Móric Beňovský.

Momentálne prebieha na hrade obnova paláca Lubomirských, takže táto časť je pre verejnosť uzavretá, avšak ostatné časti areálu sú verejnosti prístupné. Ľubovniansky hrad patrí medzi najnavštevovanejšie objekty na Slovensku a od roku 2013 je dostupný aj pre nevidiacich a nepočujúcich.

Pod hradom sa rozprestiera malebný skanzen. V tesnej blízkosti si môžete užiť aj návštevu Stredovekého vojenského tábora a Expozíciu Michala Strenka.

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.

Zdroj: Ľubovnianske múzeum

 

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji prenocovalo vyše 900 000 turistov

V roku 2018 zavítalo do kraja 932 121 návštevníkov ubytovacích zariadení, zvýšil sa aj počet zahraničných návštevníkov.

11 drevených chrámov, ktoré musíš vidieť

Drevené chrámy patria medzi najväčšie poklady a skvosty umenia a náboženstva na Slovensku. Možno ich nazvať aj umeleckými dielami.

Vedeli ste to o Prešovskom kraji?

Prešovský kraj má na svojom území veľké množstvo turistických lákadiel. Nádherná príroda, bohatá história, pamiatky a pestrý folklór, to všetko tvorí jedinečnú ponuku