Sedem faktov o Kraji kultúrnych pamiatok

Sedem faktov o Kraji kultúrnych pamiatok

Prešovský kraj sa môže hrdiť prívlastkom Kraj kultúrnych pamiatok

Keď sa povie Prešovský kraj, väčšina ľudí si v mysli ako prvé vybaví Vysoké Tatry, Pieniny so splavom Dunajca či tajomné Poloniny. Nielen krásna príroda je to, čo láka turistov. Prešovský kraj sa právom môže hrdiť aj prívlastkom Kraj kultúrnych pamiatok.

 

1. Najvyšší počet kultúrnych pamiatok spomedzi všetkých krajov na Slovensku:

Na svojom území má Prešovský kraj viac ako 4000 väčších i menších pamiatok, čo predstavuje 1/4 všetkých pamiatok našej krajiny. 

2. Unikáty, aké inde nenájdete:

V Prešovskom kraji môžete objaviť nevšedné unikátne pamiatky, aké nikde inde nenájdete. Krypta v Osadnom s pozostatkami vojakov z I. svetovej vojny, Monastyr v Krásnom Brode nazývaný aj rusnácky Devín, Červený Kláštor s herbárom lietajúceho mnícha Cypriána, Solivar v Prešove, Duklianske bojisko s exponátmi bojovej techniky, nezvyčajné pútnické miesto s miniskanzenom a vyhliadkovou vežou v Ľutine a mnohé, mnohé ďalšie.

 Drevený chrám v Dobroslave, dole zľava - hrad Brekov, Kalvária v Prešove (interiér), Monastyr Krásny Brod, Vpravo zhora - Laborec v Habure, Červený kláštor (interiér kostola)
Drevený chrám v Dobroslave,...

3. Pamiatky UNESCO:

Na Slovensku je do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO zapísaných sedem lokalít. Až štyri z nich sa nachádzajú v Prešovskom kraji! Levoča, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia, historické centrum Bardejova, drevené chrámy Karpatského oblúka a z prírodného dedičstva sú to Karpatské bukové pralesy. Ak spomíname drevené chrámy, hneď štyri z nich sú v UNESCO: Hervartov, Bodružal, Ladomirová a evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku. Lokality ako historické centrum Levoče alebo Bardejova sú plné ďalších skvostov! Veď kto by nepočul o oltári od Majstra Pavla z Levoče v Chráme sv. Jakuba, o klietke hanby v Levoči, o malebnom námestí v Bardejove či o legendárnej bardejovskej historickej radnici...

 UNESCO: Spišská Kapitula a Spišský hrad. FOTO - Zoltán Duray
UNESCO: Spišská Kapitula a...
 

4. Najviac obnovovaných hradov:

V Prešovskom kraji nájdete 2 veľké hrady, 14 zrúcanín, 6 zachovalých kaštieľov a 2 paláce. Zároveň sa v kraji obnovuje najviac hradných zrúcanín na Slovensku.

Najnavštevovanejším hradom je hrad Ľubovňa, v roku 2017 za jeho múry zavítalo 195 680 návštevníkov. Bohaté expozície, vrátane historických vozidiel, hasičskej techniky či dobovej lekárne nájdete v Kežmarskom hrade. Tieto dva najväčšie hrady ponúkajú najmä počas letnej sezóny bohatý program, rozličné vystúpenia a viacdňové podujatia. Na Kapušianskom hrade si deti môžu vyskúšať hradné ihrisko i výstup na vežu, Šarišský hrad je známy svojim úchvatným výhľadom i veľkou rozlohou (2,7 ha). Na Čičve pobývala krvavá grófka Alžbeta Bátoryová, na Brekove zase straší čierny kôň. Rákociho palác v Prešove patrí k najkrajším palácom z čias Horného Uhorska. Objav hrady a kaštiele v Prešovskom kraji

 Ľubovniansky hrad a skanzen, dole zľava - Kežmarský hrad, Šarišský hrad, Zborov. Vpravo hore - interiér Ľubovn. hradu, pod ním hrad Plaveč počas búrky
Ľubovniansky hrad a skanzen,...

5. Unikátne drevené chrámy

Pokochajte sa pohľadom na 27 unikátnych drevených chrámov, ktoré sú doslova pastvou pre oči. Niektoré z nich sú postavené bez jediného klinca. V roku 2008 boli štyri z nich zapísané medzi svetové kultúrne pamiatky UNESCO (Hervartov, Kežmarok, Bodružal, Ladomirová). Každý z chrámov má nielen zaujímavú výzdobu, ale aj bohatú históriu.

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Lukáša v Tročanochzámerne veľmi nízke dvere, ktoré spoľahlivo zabezpečili, aby sa každý človek pri vstupe poklonil.

Bodružal návštevníkom stále pripomína časy vojny - v streche ostala pamaitka na granát, ktorý ňou preletel.

Na Drevenom ev. artikulárnom kostole v Kežmarku pracovali švédski námorníci, vďaka čomu strop pripomína obrátenú provu lode. Objav drevené chrámy 

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša, Bodružal_Foto: Jano Štovka (MQEP)
Gréckokatolícky drevený chr...

6. Pamiatkové rezervácie - krásy miest i dediniek mimoriadnej hodnoty

Pamiatkové rezervácie sú územia s veľkou koncentráciou nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Na Slovensku je vymedzených 28 pamiatkových rezervácií, z toho až deväť nájdete v Prešovskom kraji. Patrí k nim napríklad Spišská Kapitula, známa aj ako slovenský Vatikán; Spišská Sobota s meštianskymi domami a Kostolom sv. Juraja; metropola Šariša mesto Prešov, ale aj Bardejov, Levoča, Podolínec a Kežmarok. Pamiatkové rezervácie ľudovej architektpry nájdete v rázovitých dedinkách Ždiar a Osturňa.

 Jedna z tradičných dreveníc v Osturni. FOTO - Jano Štovka (MQEP)
Jedna z tradičných drevení...

7. Skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami 

V Prešovskom kraji, v Medzilaborciach, nájdete prvé múzeum na svete venované kráľovi pop-artu Andymu Warholovi. V Poprade očarí milovníkov umenia nevšedná Tatranská galéria v bývalej parnej elektrárni. V Hanušovciach spoznáte svet spred 30 000 rokov v miestnom archeoparku. Spišská Belá sa pýši nielen kaštieľom Strážky, ale aj rodným domom priekopníka v oblasti fotografovania J. M. Petzvala. Najstarší skanzen na Slovensku môžete navštíviť v Bardejovských Kúpeľoch (1965), ďalšie nájdete v Humennom, v Starej Ľubovni a vo Svidníku. Objav viac 

Nechajte sa inšpirovať a vychutnajte si bohatstvo Prešovského kraja. Pamiatky v Prešovskom kraji sú spojením objavovania, zábavy nádhernej prírody. Pripravili sme pre vás 50 TOP tipov na výlety za kultúrnymi pamiatkami.

             → 50 TOP tipov na výlety

Pozri tiež:

Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Spoznajte nádherné miesta v Prešovskom kraji, ktoré zvečnil na fotkách známy slovenský fotograf Jano Štovka

 

Tagy