Oslávte oslobodenie mesta Svidník jeho návštevou

Oslávte oslobodenie mesta Svidník jeho návštevou

Svidník si v závere januára 2024 pripomína 79. výročie oslobodenia mesta od fašizmu. Mesto pod Duklou leží v oblasti, ktorá bola bojmi 2. svetovej vojny mimoriadne zasiahnutá. Okrem pietnej spomienky mesto Svidník s okolím ponúka mnoho ďalších tipov na zážitky.

Užite si Svidník počas celého víkendu. Lokalita je ako stvorená na nenáročné výlety a zimné prechádzky.

Okrem pietnych aktov, ktoré sa budú konať 19. 1. 2024 (piatok) pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku, v centre mesta pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pri pamätníku na Dukle, je mesto Svidník plné tipov na víkendové výlety s deťmi aj v zime.

Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie

Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie 9:30 hod. Pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku 1. československého armádneho zboru na Dukle 10:30 hod.Pie...

Ťažké časy dodnes pripomínajú pamätníky, vojnové cintoríny, múzeum či exponáty ťažkej bojovej techniky vrátane tankov umiestnené v Údolí smrti.

Údolie smrti Taran _zima_zdroj TIC Svidník

Vyhliadková veža s útulňou

Výstup na vyhliadkovú vežu s útulňou nad Svidníkom vás odmení očarujúcim výhľadom. Ak výletujete s deťmi, určite oceníte možnosť opekania a príjemného oddychu v hojdacej sieti či drevenú hojdačku v lone prírody. Vstup na vyhliadku je neobmedzený a zdarma. 

Aquapark Aquaruthenia

Oddych v bazénoch a v saunovom svete so saunovými rituálmi je niečo, čo počas výletu v chladnom počasí oceníte. Najmenší sa vyšantia v detskom bazéne s tobogánmi, k pohybu vás bude motivovať aj aquaerobik pod dohľadom animátorov.

Aquaruthenia_SK

Na korčule!

Ak neviete, kam ešte s deťmi zamieriť, tak korčuľovanie na ľade bude pre nich určite čarovným zážitkom, ktorý počas výletu nesmie chýbať. Zimný štadión vo Svidníku je to pravé orechové. Korčule si tu viete aj zapožičať, platba je možná kartou a parkovisko zdarma sa nachádza hneď pri štadióne. Viac info

Zážitky s modernými technológiami

Tipy na parádne zážitky v spojení s návštevou múzeí vám radi poskytnú v Turistickom informačnom centre cez jedinečné okuliare s rozšírenou realitou. Cez okuliare 360° nakuknete do Vojenského múzea, Múzea ukrajinskej kultúry (SNM – MUK), Národopisnej expozície v prírode - Skanzene vo Svidníku aj do múzeí v poľskom meste Gmina Dukla, ktoré sa od Svidníka nachádza len pár kilometrov. Okuliare si môžete vyskúšať zdarma.

So sprievodcom

Zažite Svidník a jeho okolie aj so sprievodcom. Vydajte sa s ním na známe i menej známe miesta, dozveďte sa viac o živote v meste aj o rusínskej kultúre. Podmienky dohodnutia si prehliadky nájdete na webe www.svidnik.sk/infocentrum.

Kam na lyže:

Lyžiarske stredisko Makovica

Areál je dostupný odbočením z hlavnej cesty č. 77 priamo na parkovisko. Po ďalších 100 metroch ste pri pokladni a nástupe na najdlhší z vlekov.

Lyžiarske stredisko Medvedie

Počas zimných mesiacov je ideálnym tipom na výlet lyžiarske stredisko Medvedie. Lyžiarske stredisko sa nachádza v katastri ...



Ďalšie tipy na výlety:

Rozhľadňa - Údolie smrti

Táto oblasť  je zameraná na symbolizovanie najtvrdších bojov počas vojny, ktoré sa uskutočnili práve tu na tomto miest v Duklianskom priesmyku. Na cel...

Duklianske bojisko a pamätník na Dukle

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka pripomínajúca spoločnú operáciu sovietskych a česko-slovenských vojsk o Dukliansky priesmyk, ktorá sa tu odohrala na jeseň v roku 1944.

Drevený chrám, Ladomirová (UNESCO)

Drevený gréckokatolícky chrám v Ladomirovej patrí k architektonicky najhodnotnejším a najreprezentatívnejším chrámom východného obradu na Slovenskej strane Karpát.

Drevený chrám, Bodružal (UNESCO)

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal v okrese Svidník je klenotom medzi cerkvami. Je to jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku.

 

ZDROJ: Turistické informačné centrum Svidník

POZRI TIEŽ:

Súťaž: Zahrejte sa zážitkami

Zimná výzva: Zahrejte sa zážitkami. 15 vrcholov, ktoré môžete zdolať počas zimy a ďalšie inšpirácie na voľné chvíle z celého Prešovského kraja.