Vyhliadková veža na Dukle po rekonštrukcii láka turistov

Vyhliadková veža na Dukle po rekonštrukcii láka turistov

Jeden z najatraktívnejších objektov vojnovej histórie na Slovensku - Vyhliadková veža na Dukle, sa po rekonštrukcii teší veľkému záujmu návštevníkov. V letných dňoch ju navštívi 300 až 500 turistov denne.

Od leta 2023 je návštevníkom sprístupnená komplexne zrekonštruovaná a zmodernizovaná vyhliadková kupola s multimediálnym vybavením a expozičnými panelmi. Turisti sa dozvedia množstvo informácií a fotografií nielen o Duklianskom priesmyku, ale aj o jednotlivých bojových operáciách, ktoré sa na jeho území odohrali počas oboch svetových vojen. Na orientáciu v teréne bojiska slúžia aj tri dotykové obrazovky znázorňujúce panoramatické zábery okolia.

Vyhliadková veža je počas letnej turistickej sezóny pre verejnosť otvorená od 1.mája do 31.októbra, tento rok ju kvôli rekonštrukcii otvorili až 27.júna 2023. Otváracie časy sú v utoroknedeľu  9.00 - 17.00 hod. Vstupné je 1 euro pre dospelých.

*Vyhliadková veža je tiež spolu s  Vojenským múzeom vo Svidníku zapojená do projektu Legendarium,v ktorom deti za návštevu zariadení získavajú súťažné pečiatky (do 3. septembra 2023).*

Vyhliadková veža
Vyhliadková veža

Vyhliadková veža na Dukle

Je vysoká 49 m. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk.

Z hornej kupoly Vyhliadkovej veže môžu návštevníci vidieť široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia, ktorý na jeseň a v zime v roku 1944 bol dejiskom krvavých bojov medzi jednotkami Červenej armády, jednotkami 1. československého armádneho zboru v ZSSR na jednej strane a jednotkami nemeckého Wehrmachtu na strane druhej.

Vo vstupnej hale Vyhliadkovej veže si môžu návštevníci prezrieť tri výstavy, výstavu nálezov zbraní, munície, výstroje Červenej armády, 1. československého armádneho zboru v ZSSR a nemeckého Wehrmachtu. Interiér vstupnej haly Vyhliadkovej veže je doplnený umeleckými dielami od akademických sochárov A. Račku, J. Koreňa a F. Patočku.

Interiér vrchnej kupoly - Vyhliadkovej veže na Dukle
Interiér vrchnej kupoly - Vyh...

Kam za zážitkami

V okolí Svidníka sa nachádza mnoho významných lokalít s tisíckami múzejných exponátov v teréne i interiéroch. Okrem Pamätníka na Dukle je veľmi navštevované aj Údolie smrti, nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach a celoročne i Vojenské múzeum vo Svidníku. Návštevníci radi obdivujú vojenskú techniku v areáli prírodného múzea vo Svidníku.

Medzi najfotografovanejšie lokality patrí Údolie smrti, kde je medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85. Návštevnícky najzaujímavejší je inscenovaný taran sovietskeho tanku T-34/85 vklineného do nemeckého tanku na rázcestí do Údolia smrti.

V obci Kružlovej majú nápis (s rozmermi 998x290 cm) ÚDOLIE SMRTI, ktorý je slovenským rekordom za najväčší vertikálny nápis v exteriéri a rozhľadňu v tvare náboja.

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tabule nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru.

Dukla, ZDROJ - KOCR SVS
Dukla, ZDROJ - KOCR SVS

Kapitolu vojnových dejín dokumentuje aj celoročne otvorené Vojenské múzeum vo Svidníku so stálou expozíciou Vojenské dejiny Slovenska 1914 - 1945.

Priamo v meste sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho.

V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu. Dominantou centra Svidníka je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu. Okolie poskytuje možnosti spoznávania ľudových zvykov a obyčajov, pešiu turistiku po značkových chodníkoch, stanovanie, cykloturistiku, autoturistiku.

Vo Svidníku je k dispozícii vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.

Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť 

Od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch. Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO, so zachovaným historickým jadrom, opevnením, baštami, židovskou synagógou, svetoznáme Bardejovské Kúpele. V okolí Bardejova je sieť prepojených cyklotrás a značených turistických chodníkov.

Viac nájdete na: www.vhu.sk 

Foto - zdroj: VHÚ - Vojenský historický ústav

Pozri tiež:

Dotknite sa vojnovej histórie na Dukle a v okolí

Pre priaznivcov vojnovej histórie sa začína hlavná sezóna 1. mája, keď Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, sprístupňuje po zime rôzne atrakcie umiestnené v