3x jesenná túra na Hornom Zemplíne

3x jesenná túra na Hornom Zemplíne

Jeseň na Hornom Zemplíne hýri v lese i pralese farbami, ktorých pestrofarebnú škálu odtieňov dokáže namiešať len sama príroda. Nenechajte si ujsť jedno z najkrajších období v roku v tomto krásnom prostredí.

Tipy na jesenné výlety: 

Hermanovské skaly

Sú najrozsiahlejším skalným komplexom Slanských vrchov na východnom úpätí pohoria - pri obci Hermanovce nad Topľou. Je z nich naozaj veľmi pekný výhľad na celé údolie. Hermanovské skaly tvoria dva andezitové komplexy - Sokolie skaly a Havranie skaly s výškou stien až 80 metrov.

hermanovské skaly

Najmä takmer úplne kolmá južná stena Sokolích skál budí rešpekt. Spadajú do údolia Starého potoka a celý tento krajinársky príťažlivý komplex dostal ľudový názov Údolie obrov, a to podľa obrovskej stopy vyhĺbenej v skalnom masíve pripomínajúcej ľudskú nohu. K Havraním skalám vedie náučný chodník Telekia. Bol vytvorený v roku 2014, jeho dĺžka je 6 kilometrov, prevýšenie 260 metrov. Údolím obrov prevedie rodiny s deťmi zábavno-náučný chodník Legendarium - Údolie obrov.

Tip na dobré jedlo a wellness: Zelená Lagúna (Domaša)

Hrad Brekov

Ruiny stredovekého hradu Brekov možno vidieť medzi mestami Humenné a Strážske. Vybudovali ho v stredoveku, na sklonku 13. storočia ako strážny hrad spolu s inými blízkymi zemplínskymi hradmi Jasenov, Vinné, Čičva. Brekovský hrad je zaujímavý aj tým, že sa tam nachádza pomerne veľká vínna pivnica. Traduje sa, že v minulosti sa páni obávali chorôb, hlavne cholery a moru. Báli sa piť vodu, a preto požívali iba víno.

hrad Brekov

Okolím hradu vedie náučný chodník, v rámci ktorého možno spoznávať viacero tamojších zaujímavostí, ako sú jaskyňa či mohyly. Nájdete tam aj miesto na oddych či opekanie. Na hrad sa možno dostať po žltej turistickej značke. Pod hradom sa tiež nachádza menšie parkovisko.

Tip na dobré jedlo a wellness: Hotel Alibaba (Humenné)

Náučný chodník Miroslava Poliščuka

Nachádza sa pri najväčšej obci Polonín – Uliči. Názov chodníka, ktorého zameranie je prírodovedno-ochranárske, nesie meno regionálnej osobnosti a zakladateľa Zboru ochrancov prírody pri Národnom múzeu v Prahe. Okruh dlhý 10 kilometrov, s prevýšením 280 metrov, ponúka 7 zastavení s množstvom informácií o najzachovalejšej časti našej prírody.

NCH Miroslava Poliščuka

Tip na wellness: Plaváreň Snina

 

Zdroj: OOCR Horný Zemplín 

POZRI TIEŽ:

Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Pozývame vás do regiónu severného Spiša a Pienin, kde príroda je stále neporušená a možností veľa. Prinášame vám niekoľko tipov na jesennú turistiku a oddych.

Jeseň vo Vysokých Tatrách je nádherná

Pozrite si tipy na jesenné výlety v nádherných Vysokých Tatrách. Turistika v obklopení štítov a farieb, zážitky a wellness. Nechajte sa inšpirovať.

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Plnofarebná jeseň v Prešovskom kraji_1640x624 px