Aj na ďalekom východe niečo je!

Aj na ďalekom východe niečo je!

Hornatý región na východe Slovenska, krajina divokých lesov, hlbokých údolí a prudkých potokov i riek, kde v malých podhorských dedinách žijú prívetiví ľudia. Je to však aj región, kde ľudské ruky vytvorili impozantné diela. Spoznajte horný Zemplín, kde ešte stále dominuje nefalšovaná, čistá príroda a pohostinnosť domácich.

Horný Zemplín je neodmysliteľne spätý s Národným parkom Poloniny, ktorý je známy aj ako Park tmavej oblohy. Ide o prvú lokalitu tmavej oblohy na Slovensku. V oblasti je výborne viditeľná Mliečna cesta a bez ďalekohľadu je možné vidieť niekoľko tisíc hviezd. Park tmavej oblohy, okrem ochrany nočného životného prostredia, poskytuje taktiež informačný turistický program. 

 Hviezdna obloha - pohľad z observatória na Kolonickom sedle. Foto: Jano Štovka (MQEP)
Hviezdna obloha - pohľad z o...

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle

Pozorovanie oblohy si môžete vyskúšať aj v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Je vysunutým odborným pracoviskom Vihorlatskej hvezdárne v Humennom. K astronomickým prístrojom patrí  Vihorlatský národný teleskop (VNT), druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku s priemerom hlavného zrkadla 1 meter. Večerná exkurzia ponúka pozorovanie aktuálne dostupných objektov blízkeho i vzdialeného vesmíru pomocou ďalekohľadu.  Čas začiatku pozorovania je počas roka rozvrhnutý nasledovne: október – marec o 20.00 hod., apríl – september o 21.00 hod. Potrebné je objednať  sa vopred, informácie sú dostupné na stránke astrokolonica.wordpress.com.

 Foto: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš
Foto: OOCR Horný Zemplín a...

Na túru k Medovej babe

V Bukovských vrchoch, na území národného parku Poloniny, na trase z Novej Sedlice na vrchol Riabej skaly, sa nachádza miesto označované ako Lúka medovej baby alebo Medová baba. Ide o veľkú lúku s monumentálnou sochou ženy – Medovej baby. Socha má výšku 7 metrov a znázorňuje Žofiu Maťašovskú – jednoduchú, skromnú ženu, včelárku. Do Novej Sedlice sa presťahovala v roku 1928 a svoj život zasvätila včelárstvu. Preslávila sa kvalitným horským medom. Jej produkty odberali aj pernikárne v Pardubiciach či čokoládovne v nemeckom Kolíne. S láskou sa starala až o osemdesiatku úľov v tomto krásnom kúte Slovenska. Lokalita je prístupná po značkovanom turistickom chodníku z Novej Sedlice. 

 Zubor hrivnatý - jeden zo symbolov Polonín. Foto: Jano Štovka
Zubor hrivnatý - jeden zo sy...

Stredoveké hrady a drevené chrámy

Milovníci histórie by určite nemali vynechať prehliadku pôsobivých zrúcanín stredovekých hradov Jasenov, Brekov a Čičva, starobylého pútnického miesta Krásny Brod neďaleko Medzilaboriec či drevených chrámov východného obradu (gréckokatolíckych a pravoslávnych). Chrámy upútajú bohatou vnútornou ikonopisnou výzdobou, nájdete ich v obciach Topoľa, Ruský Potok, Kalná Roztoka, Hrabová Roztoka, Jalová, Šmigovec a Uličské Krivé. V Uliči sa nachádza i minigaléria týchto chrámov a symbolické dvere do Polonín.

 Kalná Roztoka. Gréckokatolícky drevený chrám svätého Jána Krstiteľa. Foto Jano Štovka
Kalná Roztoka. Gréckokatol...

Divoká príroda

Oblasť horného Zemplína je mimoriadne bohatá na prírodné krásy a jedinečnosti. Nachádza sa tu Chránená krajinná oblasť Východné Karpaty, Národný park Poloniny, Chránená krajinná oblasť Vihorlat a viacero prírodných rezervácií. Pri potulkách horným Zemplínom iste narazíte na viacero minerálnych prameňov a jaskynných útvarov (napr. Medvedia diera, Dupná, Jasenovská hradná jaskyňa, Brekovská jaskyňa). Turistov zaujme aj horský masív Kamjana v okolí Medzilaboriec s pieskovcovou skalou Čertov kameň s vytesaným reliéfom čerta. 

 Rusínska zima. Foto: Janka Gojdanová
Rusínska zima. Foto: Janka G...

Medzi zaujímavé miesta, kde možno aktívne oddychovať i v zimných mesiacoch, patrí Rekreačný a jazdecký dvor pod Vihorlatom v obci Kamienka s celoročnou ponukou vychádzkového jazdenia na koňoch,  Animoterapeutické jazdecké centrum v Snine alebo oblasť Danová (okolie Medzilaboriec) s jedinečnou klímou.

 

Už ste navštívili?

Hrad Brekov

Brekov (7 km od Humenného) patrí k hradom, na ktoré sa vďaka obnove a nadšencom opäť vrátil život. Zážitok z návštevy hradu umocňuje nádherný, ďaleký kruhový výhľad na okolitú prírodu. Každoročne sa na záver roka koná obľúbený Silvestrovský výstup na hrad.

Hrad Brekov

Hrad Brekov, národná kultúrna pamiatka, patrí k hradom, na ktoré sa vďaka obnove a nadšencom opäť vrátil život. Zážitok z návštevy hradu umocňuje nádherný, ďaleký kruhový výhľad na okolitú prírodu.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

Múzeum venované zakladateľovi pop artu  ponúka niekoľko expozícií, ktoré predstavujú nielen život a revolučné diela zakladateľa pop artu, ale aj diela súčasných domácich i zahraničných umelcov. Súčasťou expozícií z umelcovho života je autentická košieľka, v ktorej bol Warhol pokrstený.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

Múzeum ponúka niekoľko expozícií, ktoré predstavujú nielen život a revolučné diela zakladateľa pop artu, ale aj diela súčasných domácich i zahraničných umelcov.

Kondičný okruh „Kyslíková dráha“, Vranov nad Topľou

Kondičný okruh sa nachádza pri lesníckom náučnom chodníku Bila Hura. Na okruhu 660 m s prevýšením  40 m si môžete zacvičiť na ôsmich stanovištiach.  

Klasicistický kaštieľ v Snine

V kaštieli sú umiestnené  muzeálne expozície, galerijné výstavy a mestská knižnica. Kaštieľ získal v roku2013 bronzový titul Stavba roka.

Sninský kaštieľ

Dnes v kaštieli Snina nájdete muzeálne expozície, galerijné výstavy a mestskú knižnicu.Veľmi obľúbená je pútavá muzeálna expozícia „OZVENY SNINY”, ktorá zachytáva tri ozveny dávnych čias. Prvá miestnosť: keď sa po prvýkrát spomína oppidum – mestečko Snina; keď sa noví majitelia Sniny rozhodnú postaviť kaštieľ, ktorý potom žije svojou históriou; keď v Jozefových Hámroch odlievajú bájneho Herkulesa.

Kaštieľ v Humennom

Jedna z najväčších a najrozľahlejších kaštieľnych stavieb na Slovensku. V súčasnosti sa v humenskom kaštieli nachádza Vihorlatské múzeum s bohatými expozíciami. Návštevníkov pútajú najmä nádherne zdobené miestnosti dokumentujúce bývanie šľachty. V blízkosti sa nachádza skanzen  ľudovej dediny.

Kaštieľ a skanzen v Humennom

Jednou z mnohých kultúrnych pamiatok Zemplína je renesančný kaštieľ v Humennom. K nádhernému interiéru kaštieľa patrí aj izba Márie Terézie. Má nezvyčajný osemuholníkový tvar a ukrýva pätoro tajných dverí. Neďaleký skanzen predstavuje život obyčajného dedinského ľudu.