Bardejovské Kúpele skrášlili obnovené fontány

Bardejovské Kúpele skrášlili obnovené fontány

V Bardejovských Kúpeľoch prešlo obnovou už päť zo šiestich historických fontán. Oddychová zóna s fontánami, lavičkami a zeleňou je obľúbeným miestom kúpeľných hostí a turistov.

Vlani boli zrekonštruované prvé dve fontány a v tomto roku v septembri bola dokončená obnova tretej a štvrtej fontány. Obnovu financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov v spolupráci s Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky. V súčasnosti finišujú dokončovacie práce na piatej fontáne, tentoraz v spolupráci s KOCR Severovýchod Slovenska s finančnou podporou z dotácie Ministerstva dopravy SR na obnovu turistickej infraštruktúry.

Obnova fontány_Bardejovské Kúpele_2023 (1)

"Na rozdiel od vlani rekonštruovaných prvých dvoch fontán, ktoré svietia novotou, ďalšie v poradí sa viac podobajú na tie pôvodné. Farebne sú ladené do historizujúcej patiny, čo vernejšie pripomína ich podobu tak ako ju poznajú návštevníci v posledných desaťročiach,“ informoval Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov.

Obnova fontány_Bardejovské Kúpele_2023 (3)

Zvyšná, šiesta fontána pred liečebným domom Alžbeta v Parku Sisi, bude rekonštruovaná počas roka 2024.

Obnova fontán pochádzajúcich ešte z obdobia socializmu a revitalizácia ich okolia boli po rokoch viac než nutné. Chátrajúce a nefunkčné fontány neprispievali k dobrému menu kúpeľov. Obnovené fontány príjemne obohacujú relaxačné a oddychové miesta pre návštevníkov v rozsiahlom areáli v Bardejovských Kúpeľoch.

Obnova fontány_Bardejovské Kúpele_2023 (1)

Oáza oddychu s vodnými prvkami

Vo fontánach chýbala okrem iného aj funkcia cirkulácie vody. "Dôležité bolo vykonať i výkopové práce v okolí fontán, kvôli presnejšiemu posúdeniu a zisteniu aktuálneho stavu, navrhnúť a spracovať dokumentáciu systému s osadením recirkulačných nádrží, dopojením nového prívodu vody a potrebnej technológie. Následne bol okolitý povrch upravený zhutnením a obsypom pochôdzneho kameniva a daním do pôvodného stavu,“ informoval  Janočošek. Náklady na revitalizáciu troch fontán si v roku 2023 vyžiadali spolu cca 21 710 eur.

Bardejov a kúpele

Bardejovské Kúpele sa môžu pochváliť spojením jedinečných klimatických podmienok, vhodnou polohou, nádhernou prírodnou scenériou a prírodnými liečivými zdrojmi s výnimočným zložením. Desať prameňov vyviera na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Okolie kúpeľov ponúka široké možnosti trávenia voľného času. Sieť singletrackov, náučné chodníky, 35 km upravených turistických chodníkov, skanzen - Múzeum ľudovej architektúry či expozícia Šarišského múzea vo vile Rákoci patria k hlavným lákadlám.

Skanzen, Bardejovské Kúpele

Najstarší skanzen na Slovensku otvorený už v roku 1965, umiestnený hneď vedľa známych Bardejovských kúpeľov.

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova, ktoré patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá. Právom ho v roku 2000 zaradili do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. 

radnicne-namestie-bardejov-zdroj-oocr-saris-bardejov_perex.jfif

Medzi klenoty patrí Židovské suburbium v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000.

Vojnová história

K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. 

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka pripomínajúca spoločnú operáciu sovietskych a česko-slovenských vojsk o Dukliansky priesmyk, ktorá sa tu odohrala na jeseň v roku 1944.

Viac nájdete na: www.visitbardejov.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.  

logo_Ministerstvo_dopravy_SR_nove_SK_JPG_2023_farebne

 

POZRI TIEŽ:

Nová rozhľadňa pri Údole

Vyhliadková veža je umiestnená v blízkosti cyklotrasy spájajúcej Údol s obcou Plaveč. Okolie obce Údol je tiež známe prírodnou pamiatkou Údolské skalky

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.