Príďte sa zabaviť na 50. Bardejovský jarmok

Príďte sa zabaviť na 50. Bardejovský jarmok

Najnavštevovanejšie podujatie severovýchodu Slovenska vás očakáva

Uličky krásneho starobylého historického mesta Bardejov v závere augusta opätovne ožijú na štyri dni netradičným ruchom obchodníkov, remeselníkov, umelcov a návštevníkov už 670. ročníka historického a 50. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku.

Od 24. do 27. augusta 2023 na ploche 4 800 m2 sa v Bardejove predstavia trhovníci so svojou širokou ponukou. Remeselníci so svojimi výrobkami zaplnia Uličku remesiel a nebudú chýbať ani zábavné atrakcie a lunaparky. Neoddeliteľnou súčasťou bude aj tento rok kultúrny program rôznych hudobných žánrov. Ťahákmi sú vo štvrtok vystúpenia ADAMA ĎURICUKOLLÁROVCOV, v piatok zahviezdi SYMFOBIA, sobotnú horúčku vyvolajú BILLY BARMAN, MODERN TALKING RELOADED, PILC C a nedeľa vyvrcholí koncertom rockovej legendy OLYMPIC.

Bardejovský jarmok - program
Bardejovský jarmok - program

Jubilejný jarmok čaká jubilejnú účasť

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov Ing. Radomír Jančošek k tomu hovorí: "Mesto Bardejov, ako hlavný organizátor tohto výnimočného obchodno-spoločenského a kultúrneho podujatia, trhovníkov, ale aj všetkých návštevníkov pozýva navštíviť mesto, či už v termíne jarmoku alebo aj mimo neho. Jubilejný jarmok si vyžiadal aj silné mená vystupujúcich, ktorí bezpochyby prilákajú desiatky až stovky tisíc návštevníkov.“ 

Ulička remesiel
Ulička remesiel

Dodáva, že ide o najvýznamnejšie podujatie v oblasti cestovného ruchu, zábavy, kultúry a komercie na severovýchodnom Slovensku. Po covidovom útlme vhodne doplní tohtoročnú turistickú sezónu, ktorá v júli nabrala sľubné obrátky. Bardejovský jarmok je fenomén, aký nemá na Slovensku obdobu.

Radničné námestie počas jarmoku Bardejov
Radničné námestie počas ja...

"Po vynikajúcom júli však prinieslo daždivé počasie začiatkom augusta nečakaný útlm. Našťastie sú tu historické pamiatky a muzeálne expozície, ktorými je severovýchod posiaty a tie sa dajú pozerať aj v daždivom počasí. K dispozícii sú návštevy drevených kostolíkov, múzeí, galérií, pamiatok vojnovej histórie od stredoveku, až po pamiatky z prvej a druhej svetovej vojny, cez poznávacie výlety a návštevy hradov, či kaštieľov. Reštauračné a ubytovacie zariadenia poskytujú slušný výber a ceny aj po zvýšení prijateľné. K stáliciam patria vodné radovánky, či už kryté alebo otvorené,“ pozýva R.Jančošek.

Do Bardejova sa môže verejnosť dopraviť aj ???? letným vlakom na trase Košice - Prešov - Bardejov:

Letný vlak Košice - Prešov - Bardejov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas let...

 

Mestá plné kultúry

Podujatia organizované Bardejovskými Kúpeľmi, a.s. a mestom Bardejov spolu so stálymi zariadeniami, robia severovýchod Slovenska veľmi atraktívnym. Bardejov je mesto plné pamiatok UNESCO a spolu s jarmokom tvorí v čase vrcholiaceho leta mimoriadne atraktívnu kombináciu.

Návštevníkov Bardejovských Kúpeľov ešte poteší 20.8. Alžbetínsky deň, 26.8. Bardejovská heligónka a 1.10.2023 Hornošarišský vínny festival.

Bardejovské Kúpele

Najväčším bohatstvom Bardejovských kúpeľov sú prírodné liečivé minerálne vody, ktoré svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Bardejovská minerálna voda

Bardejove pripravujú na august BAŽANT KINEMATOGRAF 2023 a v septembri PONTES – MOSTY POROZUMENIA (Medzinárodný hudobný festival v mestách UNESCO pod taktovkou rezidenčného orchestra).

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...

Podobne je to aj vo Svidníku. Tu sa návštevníci môžu tešiť na 13.8. Rodina sa baví- zábavný, kultúrny a športový program pre rodiny s deťmi, nasledovať budú 19.-20.8. Pivné dni Vermex. V septembri 3.9. sa pripravuje Dukelský beh mieru (64. ročník jedného z najstarších behov na Slovensku). A 10.9. bude Deň ľudových tradícií a pirohy v skanzene vo Svidníku (Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva budú súťaže vo varení pirohov, prezentácia tradičnej remeselnej výroby a rusínskych zvykov, ochutnávka primátorských pirohov).

Svidník

Navštívte mesto duší padlých vojakov, kde budete môcť vidieť miesta, kde prebiehali boje počas II. svetovej vojny. Na mieste bojov sa nachádza v súčasnosti niekoľko pamätníkov a časť pôvodného zachovaného vojenského arzenálu.

Kam za poznaním

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie v kongresovom hoteli Alexander. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, teambuildingov a iné. 

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. 

Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Vojnová história

K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. 

Duklianske bojisko a pamätník na Dukle

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka pripomínajúca spoločnú operáciu sovietskych a česko-slovenských vojsk o Dukliansky priesmyk, ktorá sa tu odohrala na jeseň v roku 1944.

Viac nájdete na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk 

 

Pozri tiež:

Letný vlak Košice - Prešov - Bardejov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas let...

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.