Zimné radovánky v podhorí Vysokých Tatier

Zimné radovánky v podhorí Vysokých Tatier

Podhorie Tatier je mimoriadne bohaté na možnosti zimných aktivít. Pozrite si tipy na lyžovačku, bežkovanie, skialp a ďalšie zimné výlety.

Lyžovačka v podhorí Vysokých Tatier
Ski Smrečiny v Liptovskej Tepličke v prekrásnom prostredí Nízkych Tatier na severnej strane Kráľovej hole - nájdete tu výborné zjazdové trate s podmienkami aj pre profesionálnych lyžiarov. Stredisko ponúka tri vleky, 3 zjazdovky s prechodmi, požičovňa lyží, lyžiarski inštruktori, bufet a krásne upravené trate.

Ski park v Liptovskej Tepličke ponúka stredne náročnú 500 m dlhú zjazdovku a 300 m zjazdovku pre nenáročných lyžiarov. V oboch strediskách je k dispozícii lyžiarska škola, požičovňa lyží, bufet, bezplatné parkovanie.

Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja ponúka skvelú rodinnú lyžovačku pre náročných lyžiarov aj začiatočníkov. V stredisku sú 3 lyžiarske vleky. Návštevníci môžu využiť  služby lyžiarskej školy, požičovne lyžiarskych potrieb, jednoduchého skiservisu, úschovne aj bufetu.

Skialpové výlety v podhorí Tatier
V podhorí si na svoje prídu nielen lyžiari, ale aj skialpinisti. Naše tipy:
Vernár – Predná hoľa – Kráľová hoľa: od hotela Studničky vo Vernári vystúpate zjazdovkou na vrchol a odtiaľ po hrebeni na Prednú hoľu. Stredne náročnú trasu dlhú 5,9 km zvládnete za 3 hodiny (dole za 30 minút).  A kto má výbornú kondíciu, môže pokračovať až na Kráľovú hoľu (8,8 km a 3 hod. 20 min. smerom nahor).
Liptovská Teplička – Panská hoľa: od penziónu Dolinka v Liptovskej Tepličke vystúpate zjazdovkou na vrchol a odtiaľ po lúkach a lesoch na Panskú hoľu. Stredne náročnú trasu dlhú 5,5 km zvládnete za 2 hodiny 30 minút, vrátite sa za 30 minút rovnakou trasou.
Lopušná Dolina – Kozí kameň: od hotela v Lopušnej Doline vedie 3,7 km dlhý výstup (cca 2 hod.) lesom a hrebeňom na Kozí kameň, 1244 m n. m. Vysoké Tatry znova uvidíte z úplne inej perspektívy.

Skialp_Kralova hola_Slavo Kopac 3


Bežecké trate v podhorí
Vyhľadávané bežecké trate (klasické) dlhé 10 - 15 km sú priamo na golfovom ihrisku vo Veľkej Lomnici – stačí prísť vláčikom z Popradu do Tatranskej Lomnice (zastávka Veľká Lomnica - Golf) alebo na kopci Patria oproti smerom na Starú Lesnú – odtiaľ sa dá prejsť do Tatranskej Lomnice. Pri návrate si treba dopriať skvelé jedlá v hoteli Lesná****. Upravované bežecké trate nájdu milovníci bežiek aj z Mengusoviec do Štôle alebo v neďalekej Lopušnej Doline.

WWW_DSC_4173


Psie záprahy vo Veľkej Lomnici a korčuľovanie v Starej Lesnej
Malá rodinka, či väčšia partia si môže objednať psie záprahy na lúkach oproti golfovému ihrisku Black Stork vo Veľkej Lomnici (alebo driving range pri dostatku snehu) vrátane neobyčajného „mašerského“ občerstvenia. Komu by to nestačilo, nech zájde do hotela International**** priamo na golfovom ihrisku –  na delikátne jedlá a vychýrené dezerty, potom sa môže vyhriať v saunách a zaplávať si vo vnútornom aj vonkajšom bazéne. Pre skupiny je možné zorganizovať aj zimné golfové súťaže na odpalisku (alebo simulátore v hoteli), či dokonca carling. Korčuľovanie odporúčame pri hoteli Horizont**** v Starej Lesnej.

Psie zaprahy_Erik Ševčík_2

Čo sa dá vidieť aj v zime?
Liptovskej Tepličke si vychutnáte pohľady na terasovité polia, zachované stodolište a unikátne zemiakové pivnice. Vyše 400 pivničiek vyhĺbených kolmo do zeme (2,5-3 m) vytvára jedinečnú scenériu európskeho unikátu.  Vďaka vápencu a stabilnej teplote 2-6 °C si uskladnené potraviny zachovajú dobrú kvalitu po celý rok. V rázovitej obci je tiež pamätný dom významného rodáka Mons. Štefana Náhalku (pápežského preláta a zakladateľa Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme) s ukážkou tradičného ľudového bývania. Navštíviť môžete aj Múzeum Teplická izba. Aj v zime vás okolím obce prevedie náučný chodník dlhý 6,5 km (dá sa skrátiť len na 2km).  V obci sú k dispozícii dve lyžiarske strediská Ski Smrečiny a Ski park.

Liptovska Teplicka_panorama_zima

   
Za zastavenie stojí aj obec Štôla. Odporúčame urobiť si vychádzku k Jánošíkovmu vodopádu na rieke Poprad, zapáliť sviečky na vojenskom cintoríne a navštíviť Glass ateliér, kde vás uchváti tajomstvo výroby krásy zo skla. 

Zdroj: OOCR Vysoké Tatry - Podhorie

 

Kam na lyže? Vysoké Tatry a podhorie:

1. # Štrbské Pleso

2. # Tatranská Lomnica

3. # Starý Smokovec

4. # Dolný Smokovec – Pod lesom

5. # Tatranská Javorina

6. # Ski park Liptovská Teplička

7. # Ski resort Smrečiny Liptovská Teplička

8. # Ski Studničky Vernár

9. # Kubašok, Spišské Bystré

10. # Snowpark Lučivná

11. # Skitatry Nová Lopušná dolina

12. # Svit – Lopušná dolina

 

POZRI TIEŽ:

Za zimnými zážitkami do Vysokých Tatier

Objavte čaro zasnežených lesov, malebných turistických chodníkov a výborných zjazdoviek. K tomu 11 tipov, kde sa zohrejete (nielen) počas zimy.

Vynovená Zimná výzva

Všetko, čo potrebuješ vedieť o Zimnej výzve. Ako sa zapojiť, pravidlá a lokality.

Najkrajšie zábery Prešovského kraja v Krajskej galérii v Prešove

Najkrajšie fotografie z Prešovského kraja za rok 2022 môže verejnosť obdivovať v Krajskej galérii v Prešove.

V Lačnovskom kaňone čaká turistov nový kovový rebrík

V Lačnovskom kaňone, obľúbenej turistickej lokalite neďaleko Prešova, pribudla nová turistická infraštruktúra. Návštevníci sa môžu tešiť z masívneho kovového rebríka...