Najvýchodnejší kút pozýva na rozmanitú letnú dovolenku

Najvýchodnejší kút pozýva na rozmanitú letnú dovolenku

V území Horného Zemplína je vždy čo spoznávať. V letnom období si návštevníci vychutnávajú nielen pobyt pri vode, ale aj v ochladzujúcej prírode. Ponúkame zopár tipov, ako a kde stráviť dovolenkové chvíle v najvýchodnejšom kúte našej malebnej krajiny.

Náučné chodníky aj mestské vláčiky 

V tomto kraji určite neobíďte obec Zemplínske Hámre a Hámorský náučný chodník so štrnástimi zastaveniami. Jeho súčasťou sú pôvodné objekty, resp. ich repliky, ktoré slúžili na ťažbu a spracovanie železnej rudy.

Zemplínske Hámre – múzeum a náučný chodník

Obec Zemplínske Hámre leží v doline Barnovho potoka a je vzdialená 5 km od mesta Snina. Je výnimočná svojim múzeom, Hámorským náučným chodníkom s technickými pamiatkami a tiež je významným východiskovým miestom na túry vo Vihorlatských vrchoch.

Zo Zemplínskych Hámrov sa môžete vydať na Sninský kameň, odkiaľ sa naskytajú nádherné výhľady na mesto Snina, hlavný hrebeň Vihorlatu, ale aj jazero Morské oko či hraničný hrebeň Popričného vrchu i Východoslovenskú nížinu. Tých najmenších poteší jazda na turistickom vláčiku Hámorská mašinka, ktorý pripomína v obci kedysi fungujúcu úzkokoľajnú železnicu. Ide už o druhý takýto vláčik na kolesách v tomto regióne. Prvým je totiž Andy Express v Medzilaborciach (harmonogram jázd), ktorý v tomto roku premáva nielen do Kalinova, ale aj do Habury.

oocr-andy-expres-2023-ig-1080x566_full

V dedinke Habura (7 km od Medzilaboriec) stojí replika pôvodného dreveného chrámu sv. biskupa Mikuláša. Nad dedinkou na vŕšku stráži dolinu monumentálna socha kniežaťa Laborec. Vysoká je vyše päť metrov a stojí na takmer dvojmetrovom podstavci z prírodného kameňa. Socha je postavená na pamiatku kniežaťa Laborca a ako symbol jednoty Rusínov.

 Socha kniežaťa Laborec nad Haburou
Socha kniežaťa Laborec nad...

Okolím Humenného nielen za výhľadmi

Mesto Humenné, často nazývané aj centrom či bránou horného Zemplína, láka návštevníkov spoznať jeho históriu, kultúru, tradície, kuriozity, ale aj malebnú prírodu všade navôkol.

Kastiel Humenne Zdroj_Jano Stovka_2019

Najvyhľadávanejším turistickým objektom mesta je renesančný kaštieľ s rozsiahlym parkom. Jeho história siaha do začiatku 14. storočia a je nepochybne spätá s rodom Drugethovcov, neskôr Csakyovcov a Andrássyovcov. Kaštieľ bol niekoľkokrát prestavaný a rekonštruovaný. Táto národná kultúrna pamiatka je jednou z najväčších a najrozľahlejších stavieb tohto typu na Slovensku. 

V kaštieli sídli Vihorlatské múzeum, ktoré okrem stálych atraktívnych expozícií každoročne pripravuje pre verejnosť množstvo zaujímavých výstav a kultúrno-spoločenských podujatí.

Orientálna (čínska) izba v kaštieli v Humennom. Foto: Jano Štovka (MQEP)

Súčasťou múzea je expozícia ľudovej architektúry a bývania v blízkosti kaštieľa.

Humenné skanzen2_Zdroj Jano Stovka_2019

Významné prírodné hodnoty možno nájsť aj v národnej prírodnej rezervácii Humenský sokol. Najvyššie položeným miestom tejto lokality je vyhliadka Červená skala (447 m n. m.), odkiaľ je možné pozorovať celkový ráz krajiny v okolí Humenských vrchov, i samotné okresné mesto a okolité obce, ale aj Jasenovský hrad. Ide naozaj o veľmi príjemný pobyt v prírode, v rámci ktorého môžete pozorovať aj zaujímavé skalné útvary.

humensky-sokol-pohlad-z-cervenej-skaly-foto-m-janosko-2022_full

Súčasťou prírodnej rezervácie Humenský sokol je tiež jaskyňa Dúpna. Tvorí ju jediná sieň s pôdorysom 20 x 17 metrov. Nájdete v nej tzv. obrie hrnce. Sú to dutinky v strope, ktoré má na svedomí činnosť vody. Rezerváciou prechádza okružný náučný chodník s desiatimi grafickými značkami. Je dlhý 3,5 kilometra s prevýšením 257 metrov.

Okolie Stropkova pre celú rodinu

Okresné mesto Stropkov sa na prvý pohľad nejaví ako turistická destinácia. Na potulkách horným Zemplínom si však jeho návštevu nenechajte ujsť. Zvlášť ak beriete so sebou deti. V Parku zvierat sa nachádza približe 40 druhov živočíchov a táto malá ZOO zároveň plní aj fukciu ochrany genofondu našej planéty. Areál je pre potešenie malých návštevníkov dotvorený atypickými detskými zariadeniami, rozprávkovým bufetom Červená čiapočka, či kontaktnou ZOO pre deti s možnosťou kŕmenia zvierat.

Krmenie zvierat_ZOO Stropkov

Veľmi zaujímavou atraktivitou je tiež kostolná veža v centre Stropkova, na vrchole ktorej sa okrem jedinečného preskleného stropu nachádza aj vyhliadkový ďalekohľad, vďaka ktorému môžete pozorovať široké okolie mesta. Nádehrné výhľady na Ondavskú vrchovinu ponúkajú aj dve blízke vyhliadkové veže Ščob a Ščerbovka

kostol-stropkov-vyhliadkova veza

Neďaleko od Stropkova sa nachádza jedno z najväčších letovísk východného Slovenska - vodná nádrž Domaša. Spoznať ju môžete aj z paluby výletnej lode Bohemia. Na Domašu sa môžete dostať nielen autom či autobusom (príp. cyklobusom), ale aj bicyklom, a to vďaka novým cykloturistickým trasám, ktoré spájajú túto vodnú nádrž s mestom Giraltovce i Slanskými vrchmi, kde nájdete napr. zaujímavú vyhliadkovú vežu nad obcou Zlatník. 

Loď Bohemia_Domaša_OOCR HZ

Domáci odporúča: Nevynechajte Poloniny

Michaela Zdražilová, riaditeľka OOCR Horný Zemplín

Zážitok, ktorý si nenechám ujsť: Na Hornom Zemplíne som sa narodila, žijem tu už desiatky rokov a aj napriek tomu, že som toho pochodila už veľa, vždy ma niečo prekvapí. Vladiču som spoznala v roku 2019. Už pri vstupe do obce som vedela, že sa sem budem vracať častejšie. A je tomu tak dodnes. Absolútny pokoj v duši nájdem pri rozvodnených Vladičských vodopádoch. Tie sa nachádzajú len polhodinky pešej chôdze od dedinského múzea, v ktorom sa zas vraciam do detstva na prázdniny u babky. V lete a tiež jeseni si musím v malej vodnej nádrži Hučok, ktorá sa nachádza pri miestnom turistickom informačnom centre, vždy zmáčať minimálne nohy. Zatiaľ mi ich tie už pomerne veľké raky neobhrýzli. Aj v tomto roku pripravujeme sériu turistických podujatí v rámci Vladičského leta 2023. Máte sa na čo tešiť.

Vladiča_OOCR Horny Zemplin

Netradičné miesto v regióne, ktoré mám rád/rada: Netradičným a čarovným miestom je pre mňa aj národná prírodná rezervácia Oblík. Vek niektorých stromov, ktoré rastú v tejto lokalite, sa odhaduje na 250 rokov a balvany na vrcholovom bode sú opradené slovanskými povesťami.

riaditelkaOOCRHZ

Obľúbená turistika: Ak zavítate do regiónu Horného Zemplína, určite navštívte prírodnú rezerváciu Gazdoráň v Poloninách, ktorá bola vďaka novej pešej turistickej trase sprístupnená verejnosti minulý rok. Túra na jeden z najkrajších výhľadov v okolí je dlhá približne 7,5 km a zvládnete ju za cca 2 hodinky. Začína v obci Príslop (423 m) neďaleko kostola, v areáli ktorého sa nachádza vojnový cintorín. Miernym stúpaním sa dostanete ku vykrývaču, odkiaľ sa vám naskytnú krásne výhľady na okolitú prírodu. Zelenými lúkami pokračujte k lesíku, ktorý vás privedie na bod zvaný Barankovec, sedlo (483 m). Cestou si môžete oddýchnuť na malom posedení pri drevenom kríži. Pri výstupe na Gazdoráň (511 m) sa môžete pokochať pohľadom na vodnú nádrž Starina. 

Gazdoráň_Poloniny_KOCR SVS 2023

Ďalšie tipy na výlety v Poloninách: 

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom a do siete slovenských národných parkov pribudol v roku 1997. Je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom

 

TOP podujatia leto/jeseň 2023 Horný Zemplín:

1.7. 2023 - Okolo Domaše, Domaša – Dobrá

5.7. 2023 - Domašská desiatka, Domaša – Eva

8. 7. 2023 - Ondavský cyklomaratón, Stropkov

9.7. 2023 - Fest pod Kremencom, Nová Sedlica

15.7. 2023 - Hámorská míľa, Zemplínske Hámre

20.7. – 22.7. 2023 - Rock pod kameňom, Snina

30.7. 2023 - Od hradu ku chrámom – cyklojazda, Stropkov

4.8. – 6.8. 2023 - Stropkovský jarmok, Stropkov

12.8. 2023 - Vihorlatská spojka, Zemplínske Hámre

17.8. – 20.8. 2023 - Objavte Poloniny

Objavte Poloniny

Letné objavovanie najvýchodnejšieho kútu Slovenska pokračuje už tradične v tretí augustový víkend. Návštevníci podujatia Objavte POLONINY majú možnosť...

26.8. – 27.8. 2023 - Rusínska 100 a 66, Stropkov

29.8. 2023 - Lackovský beh, Lackovce

1.9. 2023 - Bicyklom na Havaj, Medzilaborce

2.9. – 3.9. 2023 - Hornozemplínske folklórne slávnosti, Vranov nad Topľou

8.9. – 9.9. 2023 - Dni mesta Humenné, Humenné

10.9. 2023 - Deň sv. Huberta, Snina

10.9. 2023 - STD Domaša Tour, Domaša – Dobrá

15. 9. 2023 - Unes sa UNESCOm, NP Poloniny

 

Spracované podľa zdrojov OOCR Horný Zemplín, www.hornyzemplin.sk

 

POZRI TIEŽ:

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.

Leto vo Vysokých Tatrách

Príďte spoznať najmenšie veľhory sveta v srdci Európy. Blahodarne účinky prírody, horská klíma, skvelé podmienky na športovanie, vysokohorská turistika, množstvo kultúrnych podujatí či atrakcií nájdete v regióne Vysoké Tatry.

Očarujúce perly Spiša

U nás v regióne Spiša je vždy čo objavovať, a preto návraty aj na známe magické miesta sú balzamom na škrabance v duši v dôsledku uponáhľanej doby...

TOP výlety:

  • NKP Solivar Námestie osloboditeľov 4, 080 05 Prešov-Solivar
  • Levoča Informačná kancelária mesta Levoča Námestie Majstra Pavla 58, 054 01 Levoča
  • Gazdoráň Príslop
Všetky výlety